Az alkotás méretében meghaladja a világ jelenlegi legnagyobb ló szobrának méreteit.

A monumentális állatszobrairól és léc- szerű ábrázolásmódjáról ismert magyar szobrász, Szőke Gábor Miklós egy hatalmas vágtázó lovat épített  a Szlovákiában található, somorjai Hipo Aréna bejárata elé.

A szobor expresszív erejét és dinamizmusát a több ezer, egyenként hegesztett rozsdamentes acél elem térbeli találkozása alkotja, amely 8,5 méter magas 14 méter hosszú, 10 fokkal térben megdöntött 20 tonnás vágtázó lovat jelenít meg. 

Az alkotás méretében meghaladja a világ legnagyobb ló szobrának készült művét, Leonardo Da Vinci Kolosszus szobrát.

A szobor több hónapos kivitelezését, komoly tervezési fázis előzött meg. A ló szerkezeti kialakításakor számos környezeti tényező mellett figyelembe kellett venni  egyedi statikáját. A vágtázó lószobor teljes testsúlyának 80 százaléka egy lábra nehezedik, emelett a 20 tonnás test teljes egészében 10 fokkal dől oldalra.

A mozgásban lévő ló formai ábrázolása örök kihívás a képzőművészetben, Szőke Gábor Miklós művészetében is több alkalommal megjelenik:

“Gyermekkorom óta foglalkoztat a ló anatómiája, témája és ábrázolása a művészettörténetben, számos ló szobrot – köztük köztéri szobrokat is  – és  tanulmányt készítettem, így örültem a Hipo Aréna felkérésének. A modern stílusban megfogalmazott, letisztult, természetközeli épített környezethez egy olyan anyagot választottam, amely több generáción át fennmarad és reflektál a legújabb építeszeti trendeknek megfelelő épületegyüttesekre, így esett a választás a rozsdamentes acélra. Európa legnagyobb, több, mint 100 hektáros sportkomplexuma helyszíni bejárásakor pedig egyértelművé vált számomra, hogy ló szobrom léptékében is jelentős lesz. Elsődleges szempont a vágtázó ló dinamizmusának és erejének megformálása volt, amelyet a ló lépésének kikisérlezetésével és a rozsdamentes acélelemek térbeli elrendezésével értem el. Jelenleg a szlovákiai ló szobor az eddigi legnagyobb köztéri alkotásom.” – mondta Szőke Gábor Miklós.

(A szobor világítását a beLight Kft. munkatársai tervezték és kivitelezték. - a szerk.)

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szőke Gábor Miklós: DANTE HOME

Szőke Gábor Miklós: DANTE HOME

Szőke Gábor Miklós a Mercedes-Benz Fashion Week-en debütál új enteriőr márkájával a DANTE HOME-mal.

Szőke Gábor Miklós szobra elhajózott Atlantába

Szőke Gábor Miklós szobra elhajózott Atlantába

Szőke Gábor Miklós az USA legnagyobb NFL csapatának, az Atlanta Falconsnak készülő szobra elhajózott Atlantába.
\r\n 

Bemutatkozik a Gabor Miklos Szoke Studio
  • 2017-01-13 09:34
  • Tér

Bemutatkozik a Gabor Miklos Szoke Studio

Szőke Gábor Miklós szobrászművész studiójából seregnyi állatszobor kerül napvilágra. Földrészeket és óceánokat átszelve, innen, az egykori Weiss Manfréd Művekből indulnak el világkörüli útjukra.

Hirdetés