GAUDIOPOLIS 2017 – AZ ÖRÖM VÁROSA. 2017. szeptember 29. – november 5.

Hirdetés

Szeptember végén ismét jelentkezik Magyarország legnagyobb független, hálózatosan szerveződő művészeti kezdeményezése. Új műveket, kiállításokat, kiadványokat, eseményeket és oktatási programokat hoz létre, támogatja a magyar művészek munkáját és közelebb hozza a nemzetközi művészeti életet. Magánlakásokban, üres üzlethelyiségekben, ipari épületekben, alternatív színházakban, köztereken rendezkedik be, és a város felfedezésére hívja a közönséget. Célja, hogy a képzőművészet eszközeivel részt vegyen a közügyekről való társadalmi párbeszédben, és erősítse a demokrácia kultúráját. Az OFF idei kiadása a Gaudioplis 2017 – Az öröm városa címet viseli, és öt hétig várja majd a látogatókat.


 
A Gaudiopolis (1945–1950) egy gyermekköztársaság volt, melyet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapított a második világháborút követően Budapesten. Árvaháza vallásra, társadalmi hovatartozásra és nemzetiségre való tekintet nélkül több száz gyereknek adott otthont, akik a háborúban vesztették el szüleiket, otthonukat.  Az „öröm városának" gyermek lakói saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak maguk közül, és mindenkire vonatkozó törvényeket hoztak. A közösség –  amely azt tűzte ki célul, hogy újratanulja a demokráciát – megvalósult utópiaként a remény, a bizalom, az együttérzés, a nagylelkűség, a felelősségvállalás, a kitartás, a bátorság és a törődés szellemében működött.

„A Gaudioplis egy társadalmi modell volt. Az OFF számára példaértékű a gyerekköztársaság  pedagógiai programja és társadalmi víziója, amelyben az egyéni felelősségvállalás, az egyén és közösség együttélésének kérdése, a Játék, az Öröm és a Kreativitás, valamint a művészet is fontos szerepet kapott.”
Székely Katalin – kurátor


 
Az OFF-Biennále projektjei a Gaudiopolis történetéből kiindulva különféle utakat járnak be, de mind annak időszerűségéről tanúskodnak. Bár napjaink háborús tragédiái hozzánk elsősorban a menekültek történetei és a helyszíni tudósítások révén jutnak el, a gyorsan változó politikai környezetben ma is újra kell gondolnunk az egyéni kiállás, az oktatás, a közösségépítés és a demokrácia fenntartásának összefüggéseit, és hogy mi lehet a szerepe ebben a gyerekeknek, a játéknak, az örömnek – és a művészetnek.

„A Gaudiopolis nem csak témája a biennálénak, de működésmódjának modellje is. Az OFF keretet teremt, egy rugalmas intézmény alapjait veti fel. Témákat javasol, együttműködéseket kezdeményez, forrásokat, partnerségeket tár fel.”
Erőss Nikolett – kurátor

OFF-Biennále Budapest 2015-ben azért indult útjára, hogy segítsen újraépíteni a magyar független képzőművészeti színtér alapjait. Azért, hogy szereplőinek közös platformot teremtsen, egy alulról és közösen szervezett biennále megvalósítására hívta a művészeket és kurátorokat a magyar állam támogatása nélkül és művészeti intézményein kívül. A biennále első kiadása megmutatta annak a kitartásnak és kreativitásnak az erejét, amelyet a társadalmi és politikai kérdésekben szót kérő kortárs művészet képvisel; ugyanakkor visszaigazolta, milyen nagy szükség van új (vagy rég nem használt) túlélési stratégiákra.  Az első OFF-Biennále Budapest 5 hét alatt több mint 100 helyszínen közel 200 programot mutatott be, amelyen 22 ország több mint 350 művésze vett részt. A látogatók száma meghaladta a 35.000 főt.  
 
„Következő lépés gyanánt az OFF-Biennále 2017 keretében előre kell mozdulnunk, és megmutatnunk a művészet társadalmi illetékességét, bátorságát és elkötelezettségét, túl a művészet bemutatásának hagyományos és udvarias keretein. Ezért egy olyan kerettémát választottunk, amely lehetővé teszi, hogy a jelent és a jövőt egyaránt meghatározó, húsbavágó és izgalmas kérdésekkel foglalkozzunk, és hogy a várost többféle módon birtokba véve felfedezzük a művészet felszabadító erejét.”
Somogyi Hajnalka – kurátor a projekt vezetője  
 
Támogatók:
Kulturstiftung des Bundes
Erste Stiftung
Goethe Intézet, Budapest
Adam Mickiewicz Intézet, Varsó

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Civil society calls on EU leaders to recognise

Civil society calls on EU leaders to recognise

Fundamental role of cultural heritage for the future of Europe.

DOBSZAY82 emlékkonferencia

DOBSZAY82 emlékkonferencia

Dobszay László születésének 82. évfordulója alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének szervezésében.

A világ legelső Antarktiszi Biennáléja

A világ legelső Antarktiszi Biennáléja

A Kaspersky Lab bemutatja a világ legelső Antarktiszi Biennáléját. Az expedíció célja az emberiség jövőjének és kultúrájának felkutatása.

Hirdetés