Két napig pezsegni fog Budapest legpárizsibb főutcája. 

Közösségi és városszépítő programokkal készül az idei ELEVEN Tavasz fesztiválra a Bartók Béla út fellendítését menedzselő Kulturális Tizenegy Egyesület. A street art alkotásoknak, a közös virágültetéseknek és az utcai örömzenéléseknek, koncerteknek köszönhetően pezsgő utcává változik május harmadik hétvégéjén a Bartók Béla Boulevard. Buda kedvenc főutcáján ezúttal is lesznek dizájnvásárok, workshopok, gasztroprogramok és galériaséták is. A fesztivál különlegessége egy finn pop-up étterem lesz. Több mint 20 helyszínen több mint 60 programmal érkezik május harmadik hétvégéjén a Bartók Béla útra az idei ELEVEN Tavasz fesztivál. Ezúttal a városszépítő közösségi programok kapják a nagyobb hangsúlyt, de a zenei programkavalkád miatt is két napra még izgalmasabb hely lesz „Budapest legpárizsibb utcája” (ezt a Quimby kerületben élő zenésze, Kiss Tibi mondta e városrészről), a Bartók Béla Boulevard. 

Házibuli a társasházakban 

A közösségi programok már május 19-én megkezdődnek. Pénteken házi receptverseny, háziállatok (kutyák, macskák, görények) ügyességi versenye, valamint közös társasjátékozás és örömzenélés várja a Bartók Béla úti társasházak lakóit. A program egyik érdekessége, hogy a lakók legjobb süteményeit másnap viszont lehet majd látni a Bartók Béla út kávézóiban. 

Megszépül a Bartók 

Május 20-án színes virágokkal ültetik tele a szervezők és a lakók a Bartók Béla Boulevard-t, de ez még nem minden! Szombaton készül el az a hatalmas installáció, amit a Gárdonyi téren állítanak majd fel, és amelynek elkészítésében a Bartókon sétálók vesznek részt. De nemcsak a téren, hanem a Bartók Béla Boulevard több pontján is találkozhatunk majd járdára festett tangramszerű street art alkotásokkal. Az utca szépítésében, festésében helyi diákok - például a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói - is részt vesznek, mivel hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak a helyi oktatási intézmények a Bartok Béla Boulevard-ral. 

Egy napra a zene főutcája 

Szombat délután valódi zenefolyammá válik a Bartók Béla út. A Szent Gellért tértől egészen a Móricz Zsigmond körtérig gospel kórusok, együttesek, szólisták, táncosok lépnek fel a legkülönbözőbb zenei stílusokban és természetesen az utcán. A Gárdonyi téren este az Oláh Dezső Trio és a Half Note City játszik, utánuk igazi utcabuli kezdődik, a zeneszámokat Clubber Johnny keveri. 

Ízek, séták, ékszerek 

De a két nap során nemcsak a zenéről szól majd a Bartók és az ELEVEN Tavasz. Pénteken egyedi ékszerkiállítás nyílik a Kredencben, ahova origami workshopra is el lehet másnap látogatni. A Bartók legszínesebb kávézójában, a La Nube-ban akusztikus koncerttel és vintage garázsvásárral is találkozhatunk. Faur Zsófi galériája pedig két napra jógaközponttá alakul, a kortárs remekművek között lehet lazítani a testet és a lelket. 
A városrész 8 legizgalmasabb galériát is meg lehet majd tekinteni Schneller János művészettörténész idegenvezetésével. A túra végén a Bor és Kézműves Műhely és Galériában meglepetés program várja a résztvevőket. De másfajta séta is lesz: W. Wieger Mariann barokk ihletésű kollekciójában sétálnak majd modellek a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között. Szombaton a Tranzitban pedig egy esti koncert mellett
egészségnapot tartanak sok-sok érdekes előadással. 

Soppa, avagy a finnek már a konyhában vannak 

A fesztivál különleges íze egy finn pop-up étterem lesz, ahol Finnország kultúrájából lehet majd kapni egy nem kevés kóstolót. A Finn Nagykövetség udvarán ugyanis egy pop-up étterem nyílik szombaton. A menü hagyományosan finn lazacleves és finnes desszert lesz, ami idén répatorta és rebarbarás sütemény lesz vaníliasodóval. Az északi ételek mellett finn zenészek gondoskodnak a jó hangulatról. Velük a Bartók Béla úti utcazenélésen is lehet majd találkozni. 

Szerintük az ELEVEN Tavasz 

„Idén a szabadtéri programokba, valamint a Bartók Béla út megszépítésébe igyekeztünk bevonni az itt élő, itt dolgozó és itt tanuló embereket, időseket és fiatalokat egyaránt. Meggyőződésünk, hogy attól válik szerethetővé egy utca vagy egy városrész, ha annak formálásában kiveszik a részüket annak használói is. Hiszen ahol szeretünk lenni, azt szeretjük a magunkénak érezni, ezért is gondoskodunk róla nagyobb odafigyeléssel” – mondta Faur Zsófia, a Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke. 

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere nagy érdeklődéssel várja az ELEVEN fesztiválokat, mert szerinte mindig egy újabb szerethető arcát mutatják meg a szervezők ennek a kedvelt városrésznek. „Az egész évben érezhető kisugárzása mellett ilyenkor megjelennek a Bartók Béla Boulevard eltitkolt szépségei is. A kerület vezetőjeként ezért az is a feladatom, hogy az itt látható jó példákat Újbuda más részein is sikerüljön megvalósítani” – tette hozzá a polgármester. 

„Nagy örömmel csatlakoztunk az ELEVEN Tavasz fesztiválhoz, mivel ősszel Finnországot látja vendégül a Bartók Béla Boulevard a finn államiság 100. évfordulója alkalmából. Így már egy kis ízelítőt tudunk ide becsempészni országunk színes kultúrájából, hagyományaiból” – mondta Cita Högnabba- Lumikero, a FinnAgora Kulturális Intézet igazgatója. 

forrás: sajtóközlemény
     

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tales/Art/Fashion - festőművészeti pályázat

Tales/Art/Fashion - festőművészeti pályázat

Az idei első felhívás hazai fiatal festőművészekhez szól, akiknek új, vagy már meglévő munkái kapcsolódnak a „Tales / Art / Fashion“ tematikához.

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Carboland hőszigetelés a BodrogiBau Kft-től.

Modern vintage, világos fa, absztrakt arc és otthoni menedék

Modern vintage, világos fa, absztrakt arc és otthoni menedék

2021 lakberendezési trendjei.

Hirdetés