A NŐJÖN! május végétől várja a látogatókat.

Az eredetileg építész végzettségű képzőművész, Kele Juci legújabb NŐJÖN! című installációja május végétől várja a látogatókat a Gárdonyi téren. Mellette, a DiVino Bartók borbárban pedig festményeiből láthatunk kiállítást.

 

Kele Juci negyedik alkalommal épít ugyanide installációt. Az Eleven Tavasz idei témája a környezettudatosság, amit Juci egy elsőre nem is egyértelmű módon közelített meg. Mert hogy jön (ide) a nő? Mi köze a női energiáknak a környezettudatossághoz?  
 
A válasz egy férfival, Leonardóval kezdődik, ugyanis a híres művész „Vitruvian man” című tanulmánya inspirálta Juci új installációját. Da Vinci 1490 körül Vitruvius „Az építészetről” című művében leírt ideális férfiarányokat ábrázolta ezen a rajzán. Az elmúlt évezredekben világunkban a hangsúlyt a férfi energiák, harc és küzdelem kapták, de mára már nincs helye térhódításnak, keresztbe-kasul összeért az emberiség a bolygón.

A környezettudatosság Juci szerint a női energiák előtérbe helyezésével kezdődik, ekkor válthat a társadalom egy gondoskodó, minden gyermekét megóvó szemléletre.


Bár ma már a nők helyzetéről sokat beszélünk, a gazdaság és társadalom irányító elvei között még nem szerepelnek a női erőforrások. „Építészként és képzőművészként is csodálom da Vinci munkáit, így a legnagyobb tisztelettel igyekszem hozzányúlni a tanulmányához, amit átalakítottam egy háromdimenziós női szoborrá.”

Az installáció mellett kiállítás is nyílik Kele Juci festményeiből a DiVino Borbárban, ugyanerre a témára épülve.
 

 
„A természet védelmének fontossága mára már elengedhetetlen, nem csak egy megfoghatatlan pusztító vihar előképével küzdünk, hanem már látjuk a sötét fellegeket és a bőrünkön érezzük a változás első cseppjeit. Ahhoz, hogy a Föld bolygó egészére, a természet körforgására oda tudjunk figyelni, meg kell értenünk az egyén helyét ebben a komplex rendszerben. Észre kell vennünk, hogy mi is az a szinte végtelen sok minden, amit Földanya ad nekünk. És így már sokkal nagyobb tisztelettel fordulhatunk felé, hisz nélküle mi sem létezünk” – jegyezte meg Juci.

De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, ami a szomszédunkban zajlik. Az orosz-ukrán háború nagy hatást gyakorolt Juci képeire, amelyek a békét kérik, remélik.

„Ha megértjük, hogy mindannyian a részese vagyunk ennek az egésznek, embertársainkra is testvérként tudunk nézni, nem pedig ellenségként”. 

Az installáció május 19. és június 3. között, a kiállítás június végéig látogatható.
 

NŐJÖN! | 2022. május 19. – június 3. – Gárdonyi tér, DiVino Bartók
Megnyitó: 2022. május 19. csütörtök 19:00
Tánccal fellép: Gassama-Kele Borka és Dorka
A kiállítást megnyitja: Földes Léna művészettörténész

2022. június 2. csütörtök 19:00 ・ Légy része a műnek! Az utolsó estén egy fénykép erejéig bárki lehet az installáció emberalakja.
2022. június 30. csütörtök 19:00 ・ finisszázs borkóstolóval a DiVino Bartókban

 

Forrás: sajtóanyag

 

Kele Juci | Web | Facebook | Instagram

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kele Juci installációja a Gárdonyi téren

Kele Juci installációja a Gárdonyi téren

A NŐJÖN! május végétől várja a látogatókat.

LOVE NOW – interaktív installáció még egy hétig

LOVE NOW – interaktív installáció még egy hétig

Kele Juci az Eleven Ősz keretében épített installációt a Gárdonyi téren.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Mihály utca 10.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Mihály utca 10.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Hirdetés