A NŐJÖN! május végétől várja a látogatókat.

Az eredetileg építész végzettségű képzőművész, Kele Juci legújabb NŐJÖN! című installációja május végétől várja a látogatókat a Gárdonyi téren. Mellette, a DiVino Bartók borbárban pedig festményeiből láthatunk kiállítást.

 

Kele Juci negyedik alkalommal épít ugyanide installációt. Az Eleven Tavasz idei témája a környezettudatosság, amit Juci egy elsőre nem is egyértelmű módon közelített meg. Mert hogy jön (ide) a nő? Mi köze a női energiáknak a környezettudatossághoz?  
 
A válasz egy férfival, Leonardóval kezdődik, ugyanis a híres művész „Vitruvian man” című tanulmánya inspirálta Juci új installációját. Da Vinci 1490 körül Vitruvius „Az építészetről” című művében leírt ideális férfiarányokat ábrázolta ezen a rajzán. Az elmúlt évezredekben világunkban a hangsúlyt a férfi energiák, harc és küzdelem kapták, de mára már nincs helye térhódításnak, keresztbe-kasul összeért az emberiség a bolygón.

A környezettudatosság Juci szerint a női energiák előtérbe helyezésével kezdődik, ekkor válthat a társadalom egy gondoskodó, minden gyermekét megóvó szemléletre.


Bár ma már a nők helyzetéről sokat beszélünk, a gazdaság és társadalom irányító elvei között még nem szerepelnek a női erőforrások. „Építészként és képzőművészként is csodálom da Vinci munkáit, így a legnagyobb tisztelettel igyekszem hozzányúlni a tanulmányához, amit átalakítottam egy háromdimenziós női szoborrá.”

Az installáció mellett kiállítás is nyílik Kele Juci festményeiből a DiVino Borbárban, ugyanerre a témára épülve.
 

 
„A természet védelmének fontossága mára már elengedhetetlen, nem csak egy megfoghatatlan pusztító vihar előképével küzdünk, hanem már látjuk a sötét fellegeket és a bőrünkön érezzük a változás első cseppjeit. Ahhoz, hogy a Föld bolygó egészére, a természet körforgására oda tudjunk figyelni, meg kell értenünk az egyén helyét ebben a komplex rendszerben. Észre kell vennünk, hogy mi is az a szinte végtelen sok minden, amit Földanya ad nekünk. És így már sokkal nagyobb tisztelettel fordulhatunk felé, hisz nélküle mi sem létezünk” – jegyezte meg Juci.

De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, ami a szomszédunkban zajlik. Az orosz-ukrán háború nagy hatást gyakorolt Juci képeire, amelyek a békét kérik, remélik.

„Ha megértjük, hogy mindannyian a részese vagyunk ennek az egésznek, embertársainkra is testvérként tudunk nézni, nem pedig ellenségként”. 

Az installáció május 19. és június 3. között, a kiállítás június végéig látogatható.
 

NŐJÖN! | 2022. május 19. – június 3. – Gárdonyi tér, DiVino Bartók
Megnyitó: 2022. május 19. csütörtök 19:00
Tánccal fellép: Gassama-Kele Borka és Dorka
A kiállítást megnyitja: Földes Léna művészettörténész

2022. június 2. csütörtök 19:00 ・ Légy része a műnek! Az utolsó estén egy fénykép erejéig bárki lehet az installáció emberalakja.
2022. június 30. csütörtök 19:00 ・ finisszázs borkóstolóval a DiVino Bartókban

 

Forrás: sajtóanyag

 

Kele Juci | Web | Facebook | Instagram

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Norvégiában már elektromos autóból vesznek többet

Norvégiában már elektromos autóból vesznek többet

Elsőként haladta meg az 50 százalékot az eladott elektromos autók száma.

Épülhet a zéró emissziós innovációs központ Budán

Épülhet a zéró emissziós innovációs központ Budán

Drasztikusan átalakul a Petőfi híd budai hídfőjének látképe.

Hirdetés