Hirdetés

Mindentudó kislakás Prágában.

A prágai ORA iroda tervezői – Jan Hora, Jan Veisser és Barbora Hora – Prága Žižkov negyedében egy leválasztott lakás 37 négyzetméterén teremtettek négy ember számára lakható, sőt lakályos teret. A megoldás a szellemes beépített bútorzat, amely falak nélkül is kellő szeparáltságot hoz létre. És ami igazán csoda: még kényelmesen kinyújtózni is lehet!
 

 

A lakás nem állandó tartózkodásra szolgál, csak átmeneti szállást nyújt. Ennek ellenére a tervezők arra törekedtek, hogy minden szempontból teljes értékű használatot tegyenek lehetővé. Az eredeti alaprajzon a funkciókat falak szeparálták, ezeket beépített bútorzattal váltották ki. Egyedül a fürdőt határolja tömör fal, de ezt is elrejti az előtte elhelyezett alvó alkalmatosság faburkolata.

A térhatárolásra egységesen tömör tölgyfát használtak, más-más felülettel jelölve a különböző hangulatokat és napszakokat. A szülők alvóhelyét elrekesztő polcrendszer sötét pácot kapott, szemmagasságban nyitható ablakai a nappali térre nyílnak. Ezzel szemközti falra került a konyha, világos bútorfrontokkal. A teret tovább tágítja a konyhapult hátfalán elhelyezett tükör. 

A gyerekek külön alvóbútort kaptak: egy ravaszul kialakított emeletes ágyat, amelynek nyitott alsó része nappal kanapéként szolgál. Felette lamellás ajtókkal zárható, jól szellőző „szekrényben” bújhat el a szerencsés gyermek. A tér közepén áll az étkező asztal, amely odább húzva elegendő helyet kínál arra, hogy az itt lakó elnyújtózzon akár a padlón is, ha úgy esik jól neki.

 


A tervezés alapjául a középkori szekrényágyak szolgáltak, ezek kortárs átiratai biztosítják az elvonulás lehetőségét. Ugyanilyen fontos volt a tér tágasságának illúziója, ennek alapegységeként a nyújtózkodó testet határozták meg az építészek. A 37 négyzetméter olyan gazdaságos komfortot kínál, amire joggal irigykedhetünk.
 

Stúdió: ORA (ORIGINÁLNÍ REGIONÁLNÍ  ARCHITEKTURA)  Web | Facebook | Instagram
Építészek: Jan Hora, Jan Veisser, Barbora Hora
Társszerző: Barbora Ochotná 
Projekt helyszíne: Prága – Žižkov
A projekt országa: Cseh Köztársaság 
Befejezés éve: 2022
Hasznos alapterület: 36,3 m² 
FotókBoysPlayNice

 

 

forrás: Linka

 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Jövő héten indul az Iconic Houses konferencia 7. kiadása Prágában

Óvoda másképp

Óvoda másképp

Montessori szellemben bővített óvoda Csehországból

Fehér tetők alatt

Fehér tetők alatt

Barlangterápiás gyerekszanatórium Csehországban

Hirdetés