Belső utakon.

Szöveg:    Martinkó József
Építész:    Singer Ádám
Fotó:    Batár Zsolt

Egy Abádszalókon tett látogatás után tarthatatlanná válik a butikhotel műfaját kizárólag az urbánus közeghez, nagyvárosi szituációkhoz kötni. Pontosabban fogalmazva az történt, hogy a butikhotel mûfaj annyira gazdag táptalajává vált a belsőépítészeti kreativitásnak, hogy addigi stiláris kereteit levetve vándorútra indult.

fotó © Batár Zsolt

Sokféle az utazás, de ezt nem ragoznám... Elég hozzá annyi, hogy kétféle az utazó: az egyik út közben önmagát keresi, a másik élményeket. Mivégre is keresünk élményeket, honnan ered ez a vágy? Egyszerű: a hétköznapi környezetünket kis időre odahagyva, olyan szituációba akarunk jutni, ami nem pontosan mi vagyunk, de amilyenek akár lehetnénk is. Ennek az élményillúziónak a megteremtése a butikműfaj célja, tervezési programja.

fotó © Batár Zsolt

fotó © Batár Zsolt

Ebből a perspektívából elemezhető a Tisza-tavi régió valószínűleg legkreatívabb szálláshelye Abádszalókon. Singer Ádám építész és a megvalósításban oroszlánrészt vállaló Dian Tamás egy kilencvenes években épült családi nyaralót, panziót vett alapul. Ennek az átépítésére kérték fel őket, illetve egy olyan bõvített program megvalósítására, ami úszó stéggel, bárral, medencével, szörf és jet-ski kiszolgálóhellyel gazdagítja a hotel szolgáltatási körét, vagyis bármilyen felmerülõ igényt ki tud elégíteni.

fotó © Batár Zsolt

Külső megjelenésében a tervezők az elõírások szellemében és az adottságok-kal élve láttak munkához. Az eredetileg magas tetõs ház kontúrját átírva, kikeményítve és modernizálva rajzolták meg a most látható jellegzetes Cor-ten acél idomot, ami az új karakterisztika alapeleme.

fotó © Batár Zsolt

A sűrű, élményorientált tervezési alapfilozófia legkézzelfoghatóbb alakzatai mégis a szobákban láthatók. Mi is a Tisza-tó, milyen is a Tisza-tavi nyaralás? – tehették fel a kérdést az alkotók akkor, amikor a hat szobának megfelelõ egyéni karaktereket kerestek. (Tábor)tűz, jég, csónak-nádas, erdő-fa, madarak. Ezek azok a jellegzetes táji elemek, amelyek átirata a szobák belsőépítészetét és narratíváját meghatározzák. Tárgyi asszociációk, jellegzetes tárgyak átértelmezései ren-dezik be a lakótereket. Ladikba konstruált kád, rönkökbõl szerkesztett ülőbútor, bográcsmosdó és megannyi tervezõi ötlet teremti meg azt az összhatást, ami a zavartalan és tartalmas pihenés élményét a legmagasabb szintre emeli. 

fotó © Batár Zsolt

Építész tervező: Singer Ádám vezetõ tervező – Singer Design Stúdió
Munkatárs: Hajas Viola, Krupp Márton 
Kreatív megvalósítás, lebonyolítás: Dian Tamás – Dian Stúdió Kft.
Tervezés: 2012
Építés: 2013
Hasznos alapterület: 260 m2

A szöveg nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2013/6. -os számában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dunaparton, műemléképületben – ilyen hotelekkel gazdagodott Budapest az elmúlt években

Dunaparton, műemléképületben – ilyen hotelekkel gazdagodott Budapest az elmúlt években

Ami közös bennük: mindegyik prémium minőségben készült és gazdag történelmi múltat hordoz.

Vision Hotel, a valóra vált vízió

Vision Hotel, a valóra vált vízió

Butikhotel a Belgrád rakparton.

Így néz ki egy tűzoltósági épületből lett butikhotel
  • 2019-08-14 08:00
  • Deco

Így néz ki egy tűzoltósági épületből lett butikhotel

A fekete szobában úgy érzed magad, mintha a hetvenes évek funkzenével átitatott Amerikájába csöppentél volna.

Hirdetés