Az egyik leghatékonyabb árnyékoló még ma is a redőny.

Az energiaárak növekedésével és az egyre jobban elterjedő környezettudatos életmóddal, illetve az alacsony energiaigényű épületek megjelenésével az árnyokolókkal szemben támasztott elvárások is egyre magasabbak, már nem elég az  erős napsütés elleni védelem, fontos a tökéletes szabályozhatóság, a jól paraméterezhető vezérlés is.

Az egyik leghatékonyabb árnyékoló még ma is a redőny, mely nyáron nem engedi felforrósodni az üvegfelületet, ezzel együtt az adott helyiséget, télen pedig egy plusz szigetelő légréteget képez a nyílászáró előtt. Azonban nyáron gyakorta felmerülő probléma, hogy a redőny nem enged be elegendő fényt. Erre remek megoldás ablakok esetében a redőnytokba épített napháló, mely elegendő mennyiségű fényt enged be, de meg is szűri a nap sugarait, még az üvegfelület előtt. Modernebb megjelenésű épületek kedvelt árnyékolója az alumíniumzsalúzia, melynek lamellái billentésével finoman tudjuk szabályozni a bejutó fény mennyiségét.

A fent említett árnyékolók motorizálása, automatizálása nagy segítséget nyújthat. Ez nemcsak a felhasználó kényelmét szolgálja, hanem az energia-megtakarításban is jelentős szerepet játszik, hiszen jól konfigurált vezérléssel, megfelelő érzékelőkkel rendkívül hatékonyan működtethetjük otthonunkat.  

Az árnyékolókba épített motorok kezdetben csak a kényelmet szolgálták, ezzel szemben napjainkban a motorok szerepe túlmutat ezen a funkción. A napellenző-motoroknál gyakori igény, hogy a vásznat ne csak motorral, hanem szükség esetén kézzel is be lehessen tekerni. Így vihar mellett bekövetkező áramszünet esetén a kinyitott napellenzőt a motorból kiálló hajtószemen keresztül egy kurbli segítségével a tulajdonos be tudja húzni, az árnyékolót nem fogja letépni a szél. Redőnyök esetében nem a manuális működtetés lehetősége a legfontosabb extra funkció, sokkal gyakoribb probléma, hogy valamilyen tárgy (virágcserép, ottfelejtett játék stb.) a redőny útjában marad leengedéskor vagy télen a záróléc odafagy a párkányhoz, padlóhoz. Ezek az akadályok a redőny károsodásához is vezethetnek. Megelőzésükre lettek kifejlesztve a nyomatérzékelős redőnymotorok (pl. Somfy Oximo RTS vagy Royaltech RE), melyek akadály esetén automatikusan magállnak.A motorizáció, illetve automatizáció fontos része a vezérlés. Az automatizáció igen széles sávon mozog, a legegyszerűbb programórától a legösszetettebb épületvezérlésig. Az árnyékolók vezérlését energia-megtakarítás szempontjából vizsgálva alkalmazható pl. egy egyszerű programórás vezérlés, melyhez szükséges az adott ingatlan benapozási ismerete, hogy mely napszakban, mely nyílászárót kell megvédeni a nap sugaraitól nyáron vagy épp hol tudjuk beengedni azt télen, kihasználva a nap energiáját. Ez a fajta vezérlés azonban csak részleges megoldást nyújt, hiszen figyelmen kívül hagyja az aktuális időjárást. Alumíniumzsalúziák és napellenzők esetében hatékonyan támogathatja a vezérlést a fény- és szélérzékelő automatika, illetve gyakorlatilag minden árnyékoló típusnál a fény- és hőmérséklet-érzékelő. Egy megfelelően árnyékolt ingatlannál, jól kalibrált épületvezérléssel (nyáron a klíma, télen a fűtés tehermentesítésével) éves szinten jelentős energiát, ezzel pénzt spórolhatunk meg.

További információ: www.jozsa.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma
  • 2018-12-11 11:07
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma

Készüljünk együtt az ünnepekre! 

Emberközpontú építészet: várostervezéstől az irodabelsőkig

Emberközpontú építészet: várostervezéstől az irodabelsőkig

Az Agora Budapest londoni építésze és a Kinnarps „Next Office” szakértője tartott inspiráló előadást.

TérSzimfóniák kiállítás
  • 2018-04-24 22:03
  • Tér

TérSzimfóniák kiállítás

A FISE Galériában (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) rendezett fotókiállításon Réthey-Prikkel Tamás fotográfus munkái lesznek láthatóak. 

Az okos konyha értéke
  • 2018-04-23 20:10
  • Tér

Az okos konyha értéke

Akár 15 millió forinttal növelhetik az okos konyhai megoldások egy ház értékét Európában.

Tetőtértervező applikáció
  • 2018-04-12 17:44
  • Tér

Tetőtértervező applikáció

Tetőtértervező applikációt fejlesztett a VELUX Cégcsoport.

Bátor nyílászárók alumíniumból

Bátor nyílászárók alumíniumból

Az üveggel és az alumíniummal a legmerészebb álmok is megvalósíthatók.

Hirdetés