Designos árnyékolás az irodában is

JAB belsőárnyékolók innovatív, esztétikus megoldásokkal.

A főként textíliáiról ismert német JAB az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektet árnyékolástechnikai megoldásaira és folyamatosan bővülő belsőárnyékoló kínálatára, melyek az otthonok mellett, az irodák speciális igényeit is kielégítik. Bakody Katalinnal, a JAB JOSEF ANSTOETZ Kelet-Európai Képviseletének igazgatójával beszélgettünk innovatív, designos termékeikről.

A tavaly átadott HillSide Offices irodaházban számos helyen köszönnek vissza a JAB árnyékolói, melyek között izgalmas egyedi megoldásokkal is találkozunk.

Az épületen belül több irodában is dolgoztunk, és ezek mindegyike teljesen más árnyékolást jelentett. Az egyik feladat a Fundamenta- Lakáskassza konferenciatermének árnyékolása volt, ahol a teljes besötétítést kellett megvalósítani, úgy, hogy valóban semennyi fény ne szűrődjön be.

Ezt csak egy olyan függönnyel lehet elérni, aminek a hátoldala speciális kezelést kap. Ettől a kezeléstől az anyag egy kicsit nehezebbé válik, ami miatt ki kellett találnunk, hogy a padlóval való érintkezésnél se jelenjen meg semmilyen fénycsík. Ez egy különleges dolog volt, aminek nagyon látványos végeredménye lett.

Ezen kívül dolgoztunk irodákban is, ahol olyan rolókat szereltünk, melyeknek három funkciónak kellett megfelelniük. A bérlőnek itt fontos szempont volt a design, így jöttek be a képbe azok az új termékek, amik tavaly kerültek be a JAB választékába, és ehhez jött még az a követelmény, hogy a design illeszkedjen az épület szemléletéhez, például, hogy az árnyékolók kifele néző oldalának feketének kell lennie. Szállítottunk függönyöket egy másik irodába is, ahol ezek első sorban díszítőelemek voltak, illetve dolgoztunk a Wáberer Medical Centerben is, ahol szintén az árnyékolás volt a feladat. Itt a kórházi elvárásoknak megfelelve, természetesen fontos szempont volt az antibakteriális anyagok használata, mindezt kombinálva azzal, hogy meg kellett tartani a fekete külső képet.

Egy egészségügyi intézményben különösen fontos, hogy a textilek segítségével kellemes, bizalomkeltő környezetet teremtsünk, hogy enyhítsünk a hely intézmény jellegén és ezáltal otthonosabbá tegyük.

Szintén nagy kihívás volt az Unione Clark iroda textíliákkal felöltöztetése. Korunkban az iroda sokaknak a második otthona, ezért is próbáltuk meg bársonyokkal finomítani, komfortosabbá tenni a jellemzően munkára tervezett környezet, ahol a bársony a szépsége mellett jelentős akusztikus védelmet is nyújt. Az Unione Clark iroda egyik legérdekesebb építészeti megoldása a két szintet összekötő csigalépcső, amit a körkörös függöny diszkrét takarása egyedi dizájnelemmé avat a térben.

Azon túl, hogy a textíliákban hatalmas választékot kínál a JAB, milyen új designelemek jelentek meg a rolók, pliszék terén?

A rolóknál a textílián kívül nagyon fontos designelem a rolószerkezet kialakítása, ami lehet egy egyszerű feltekerő rúd, de ha valami szebbre vágyunk, akkor ez változatos színű és mintájú takarólécekkel díszíthető. A JAB-rolók tartószerkezetei nagyon modern, letisztult formavilágúak és szinte minden évben nyernek valamilyen designdíjat. A pliszék szerkezetének színe és formavilága is óriási változáson ment keresztül. A régi fehér műanyag helyett, most már a feketétől a bronzig széles skálán választhatunk. A fogantyúk, valamint a díszítőzsinórok is úgy variálhatók, hogy harmonizáljanak a kerettel.

Ezeket a termékeket kiemelten ajánljuk irodai környezetbe, esztétikumuk és egyszerű kezelhetőségük miatt a legkézenfekvőbb árnyékolási megoldást jelentik. Reméljük, hogy a jövőben minél több ilyen jellegű munkát is adnak nekünk a tervezők.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hatékony külső árnyékolás esztétikuma | Archishade (X)

A hatékony külső árnyékolás esztétikuma | Archishade (X)

Az építész saját, budaörsi otthonának tervezésekor külső árnyékolást alkalmazott, az energiahatékonysági szempontok figyelembevételével.

Élet a kertben

Élet a kertben

Praktikus, esztétikus és intelligens árnyékolók
  • 2021-05-11 09:13
  • Deco

Praktikus, esztétikus és intelligens árnyékolók

Fény-, hő- és zajvédelem.

Hirdetés