Fény-, hő- és zajvédelem.

Soha nem volt akkora jelentősége otthonunk megfelelő árnyékolásának, mint most, amikor a globális felmelegedés kézzelfogható hatásaival már nap mint nap számolni kell. A gazdag kínálatban esztétikus árnyékolószerkezetek sokaságát találni, melyek segítségével könnyen szabályozhatjuk a lakás hőmérsékletét, csökkenthetjük az utcáról beszűrődő zajt, és nem utolsó sorban meghitt hangulatot teremthetünk. Árnyékolástechnikai kérdéseinkre Kocsis Gábor, a TÓ2 – YOUR OUTDOOR LIVING / AR HOME ALU-REDŐNY ügyfélkapcsolati menedzsere válaszolt.

Kocsis Gábor

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a számunkra legjobb árnyékolási rendszert? Mire figyeljünk, ha az adott területen többféle technikát is alkalmaznánk?
Általánosságban elmondható, hogy a ház energetikai tulajdonságait az építészeti elemekkel összehangolt, hatékony árnyékolók pozitívan befolyásolják. Fontos, hogy az árnyékolók kiválasztása már az épület tervezési fázisában megtörténjen. Választásunkat befolyásolhatja, hogy mit szeretnénk elérni az árnyékolóval, mi az adott helyiség funkciója, de fontos az épület tájolása, a homlokzatok szélterhelése is. Ezeket a szempontokat, valamint az igényeket érdemes az építésszel egyeztetni, aki a tervezés során ezek alapján készítheti el végleges ajánlatát.

Jó tudni, hogy az ALU-REDŐNY tervezési segédlettel is megkönnyíti az építészek munkáját. Az így előkészített kivitelezés eredményeként a tokot beépítik, ami ennek köszönhetően nem lóg a nyílászáró elé.

Egy épületen belül akár többféle árnyékolórendszer is alkalmazható. Kedvelt megoldás, ha a napos, kevéssé szeles oldalon található ablakok elé és a télikerthez zsaluziát, az időjárásnak inkább kitett homlokzati ablakokra, az utcafrontra és a hálószobákra redőnyt szerelünk. A teraszra kerülhet a homlokzathoz illeszkedő pergola vagy napellenző is. Az árnyékolókat célszerű összehangoltan, okosotthon rendszer keretein belül működtetni, és a felhasználó által összeállított, speciális forgatókönyvek segítségével automatizálni. Ami korábban csak a fantasztikus filmekben létezett, az mára valósággá vált, az intelligens épületvezérlésnek köszönhetően otthonunk önálló életet él, az árnyékolók és a terasz berendezései távollétünkben is automatikusan működnek, nincs ok aggodalomra egy hirtelen jött vihar vagy eső miatt sem.

Roma CDL zsaluzia

Melyik nyílászáróhoz, mit válasszunk?
Alapvetően nem az ablak típusa dönti el, milyen árnyékoló az ideális, egyedül a nyílászáró mérete alapján kell döntenünk a megfelelő árnyékoló kiválasztásakor. Tulajdonképpen valamennyi nyílászáróhoz szabadon választható bármilyen külső árnyékoló rendszer, a döntést egyértelműen az az árnyékolandó helyiség funkciója, illetve a nyílászáró mérete fogja meghatározni. Napjaink építészeti trendjei előszeretettel alkalmaznak hatalmas üvegfelületeket, ám a négyméteres szélességen túl redőny vagy zsaluzia nem építhető be, így ilyen esetekben a Roma zipScreent javasoljuk, aminek segítségével akár egy 18 m2-es, összefüggő felület feszített árnyékolása is lehetővé válik.

A hazai éghajlati viszonyok ismeretében hol indokolt pergolát építeni és hol napvitorlát használni?
Rendkívül népszerűek az olyan pergoláink, mint az elforgatható lamellás OPERA és elhúzható lamellás BRERA és a ponyva tetőszerkezetű NOMO. Segítségükkel megnövelhetjük, kiterjeszthetjük a rendelkezésre álló teret.

Az olyan opcionális kiegészítők, mint az oldalárnyékolók, üvegajtók, világítási megoldások, hűtés és fűtés akár egész éven át is lakható teraszt biztosítanak.

Az intelligens otthon vezérlésnek köszönhetően a hirtelen megváltozó időjárási körülményeket beépített szenzorok érzékelik, melyek hatására a pergola a kívánt műveleteket végrehajtja. További nagy előnyük, hogy bárhol felszerelhetők. Ha választani kell pergola és napvitorla között, mi mindig az előbbit javasoljuk, mert a napvitorla kizárólag a nap ellen nyújt védelmet, a csapadék ellen viszont nem hatékony.

A lamellás szerkezetű BRERA

Melyek a korszerű védekezési praktikák a szúnyogokkal és más rovarokkal szemben?
A szúnyogok ellen a szúnyogháló a leghatásosabb, ami az összes árnyékolóval, redőnnyel, zsaluziával, textilárnyékolóval kombinálható, összeépíthető. A mászó rovarok ellen, mint amilyen a poloska is, olyan fix szúnyogháló rendszert ajánlunk, ami egyetlen mozdulattal eltávolítható, de ugyancsak jó megoldás a szúnyoghálós tolóajtó is. A fix szúnyoghálós rendszerek hálójának esetleges sérülése esetén a hiba könnyűszerrel, otthon is orvosolható.

Milyen általános karbantartási módszereket javasolnak, szezonális, rövidtávú, illetve hosszabb távon gondolkodva?
A kínálatunkban megtalálható modern árnyékolórendszerek nem igényelnek különösebb gondozást, mivel valamennyi a legkorszerűbb alapanyagokból készül. Manapság a karbantartás kizárólag a tisztításra korlátozódik, ezért fontos, hogy az árnyékolók megvezetésére szolgáló sínek tisztántartására különösen odafigyeljünk, ugyanis a különböző rovarok előszeretettel raknak ide fészket, ami akadályozza az árnyékoló működését. Azoknál a típusoknál, ahol vízelvezetést alkalmaznak – mint például a napellenzők vagy pergolák esetében –, nélkülözhetetlen a vízelvezető csatornák rendszeres, házilag is könnyűszerrel elvégezhető tisztítása.

Tovább a TÓ2 oldalára!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Redőnyszerelés városi támogatással Bécsben

Redőnyszerelés városi támogatással Bécsben

1500 euró támogatást ér a lakások utólagos árnyékolása. 

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

A csodás panorámát kínáló budai villa az új fejlesztésű zsaluziákkal lesz teljes. 

Előtérben az árnyékolás
  • 2020-06-13 18:00
  • Deco

Előtérben az árnyékolás

Az új árnyékolók felveszik a kesztyűt a szélsőséges időjárással.

Hirdetés