Az építész saját, budaörsi otthonának tervezésekor külső árnyékolást alkalmazott, az energiahatékonysági szempontok figyelembevételével.


Pólus Károly építész saját otthonának megvalósítása során került kapcsolatba az Archishade-del. A Buda-környéki dombtetők magaslatáról elénk tárulkozó panoráma, és ez a különleges, hivalkodásmentesen letisztult, barátságos épület a természeti környezetével együtt nyújt lenyűgöző látványt. 

Az elv, mely szerint ami reparálható, azt javítsuk meg, tökéletesen párhuzamba állítható a tervező háza megszületésének körülményeivel és egyértelműségével. A két irányban is átlósan lejtő telekre ültetett ház roppant csalóka, hiszen kívülről kétszintes, de valójában hat padlószintet rejt magában. A domináns színhasználat kívül és belül a fekete, a fehér, a szürke és a szibériai vörösfenyő aranybarnája, amelyek látszóbetont, fát és festett kompozit alumínium-burkolatot jelentenek az anyaghasználatra lefordítva.

A minden ízében harmonikus épület a mindenkori használói szempontjait helyezi előtérbe, beleértve az energiahatékonyságot is. Az Archikon vezető tervezőjét az általa választott árnyékoló-rendszerről és a tapasztalatairól kérdeztük.


Melyek voltak a fő szempontok a tervezésnél, miért erre az árnyékolási megoldásra esett a választás? 

A külső árnyékolás alkalmazása, az energiahatékonysági szempontok figyelembevételével számomra alapvetés a tervezés során. A megváltozott klimatikus viszonyok egyértelműen a külső árnyékolók alkalmazását követelik meg, a belső árnyékolás már nem jelent igazi védelmet a felmelegedés ellen. A választásomat már az első nyári időszak tapasztalatai is egyértelműen igazolták. 
 


Esztétikailag olyan termék jöhetett szóba, mely igazodik az épület homlokzati megjelenéséhez, a fekete alumínium burkolatokkal harmonizál, ugyanakkor kihangsúlyozza a fa természetességét és egyfajta kontrasztot teremt, ezért a fekete szín és a soft hatás is meghatározó lett. A redőny és a zsaluzat alkalmazása ezen a házon számomra nem volt opció, az első a megjelenése és tokszerkezetének mérete, az utóbbi pedig szerintem túl indusztriális hatást kelt egy ilyen lakóépületen. 
 


Műszaki szempontból figyelembe kellett venni az árnyékoló gyártási méretkorlátait is ezekhez a hatalmas üvegfelületekhez. Megnyerő volt számomra, hogy a Fixscreen rendszerekkel akár 22 négyzetméter egybefüggő felület is árnyékolható, 6 méter magasság elfér egy 15 centiméter átmérőjű tokszerkezetben és 6 méter szélesség is kivitelezhető, megosztás nélkül. A ZIP-es rendszernek köszönhetően a szerkezet kiemelten szélálló, feszesen tart minden esetben, mely kimondottan előnyös ezen a dombvidéken.

A szövet kiválasztásánál a szín mellett fontos volt, hogy megmaradjon a vizuális kapcsolat a külső térrel az árnyékoló használata közben is. A választott 1%-os sűrűségű textil hatását a hajnali órákban kimondottan kedveljük, amikor a nap finoman átjárja a belső teret, mellyel ébredésre biztat.
 


A szerkezet méreteinek köszönhetően a homlokzati burkolatra tökéletesen és esztétikusan illeszkedik az árnyékoló. A kávabélletek csomópontjai rendkívül egyszerű módon kialakíthatóak voltak, mivel az árnyékoló lefutója és tokja egy egységes, az ablakokkal azonos egyedi színre festett, impozáns alukáva burkolatot biztosított.
 


Az árnyékolót kiegészítettük és integráltuk egy komplett épületfelügyeleti rendszerrel, mely egyszerű eszközökkel megvalósítható volt és számos előnyt nyújt a mindennapokban. Nyáron az automatika szabályozta az árnyékolók mozgását a napjárásnak megfelelően és a speciális textil is kifejtette jótékony fényelnyelő és visszaverő hatását, mely az energiaszámlánkon is kedvezően jelentkezett. Most áttértünk a téli üzemmódra, leállítottuk az automatikát és a szoláris nyereséget tudjuk kihasználni az épületbe bejutó napfény által.Hogyan értékelné az Archishade és beépítő alvállalkozói közreműködését a tervezés, a kivitelezés, valamint a beüzemelés során?

Építészként is komoly segítséget jelent a munkáink során, ha szakirányú kérdésekben támogatást kapunk. Az Archishade Kft. munkatársai a tervezéstől a projekt befejezéséig rendelkezésre álltak és hatékonyan segítették a munkákat, a termék paramétereinek vonatkozásában, a beépítési csomópontok tekintetében, a tényleges beépítés folyamán és a vezérléssel kapcsolatos kérdések kapcsán is. Beépítő partnerük szakmai felkészültsége és hozzáállása is garancia volt a minőségi kivitelezésre, és külön kiemelném, hogy a kivitelezést követően felmerülő kérdésekben is készséggel álltak rendelkezésünkre.
 


Pólus Károly építész házáról készült, az OCTOGON 178-as (2022/6-os) lapszámában megjelent, „Az otthonfogalom fenomenológiája különös tekintettel az 50-es korosztályra” című cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.
 

A professzionális árnyékolók, természetes szellőzők és homlokzatburkolati-rendszerek tervezésében készséggel nyújt szakmai támogatást építész és beruházó partnereinek az Archishade szakértő csapata.

Archishade | Web | Facebook | Instagram | Youtube

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

A csodás panorámát kínáló budai villa az új fejlesztésű zsaluziákkal lesz teljes. 

A Donautica napvédelme az építészeti arculat lényeges része is

A Donautica napvédelme az építészeti arculat lényeges része is

Négycsillagos étterem és hotel a faddi Duna-holtág partján.

Ezeket a magyar épületeket jelölték a Mies van der Rohe-díjra

Ezeket a magyar épületeket jelölték a Mies van der Rohe-díjra

Idén kilenc magyar épület is pályázik a Mies van der Rohe díjra. 

Hirdetés