Négycsillagos étterem és hotel a faddi Duna-holtág partján.

Nagyjából egy órányira a fővárostól, Fadd-Domborin, a faddi Duna-holtág partján épült fel a közelmúltban hat apartmannal és tizenegy egyedi szobával a négycsillagos Donautica Étterem és Hotel. 2019 novemberében közönségszavazattal a dél-dunántúli régióban a hónap hotelének választották, az elismerés az építészetnek is szól, hiszen az teremti meg az elvárt szolgáltatásokhoz szükséges alapot.

A Donautica tökéletesen hozza építészetével azokat a karaktereket, amelyek egy kortárs, energiatudatos elvek alapján tervezett, precíz kivitelű ház sajátjai. Szembetűnő az elmúlt tíz év alatt megjelent azon építészeti tendencia, melyben már a tervezés idején egy épület energetikai követelményeinek meghatározásához és esztétikai igényességéhez is hozzátartozik a napvédelmi rendszer.

Ezek a rendszerek már nem utólagos „rátétek”, hanem szerves részei a házaknak.

A korszerű árnyékolással a nyári, de a téli időszakban is kellemes klíma teremthető a beltérben, és akár a kültéren (teraszon) is, a nap melegének és fényének kontrolálásával pedig jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ugyanakkor az épület karakterének, képének kialakításában is döntő szerepük van a rendszer látható elemeinek, így a textil- vagy lamellás rendszerű árnyékolóknak.

Ennek a kettősségnek kiváló példája a Donautica, melynek korszerű napvédelmi rendszere az Archishade Kft. termékeinek és szakértelmének köszönhető.

A hotel tervezőinek választása nem véletlen, hiszen mint egy korábbi interjúban Bódis László, az Archishade Kft. ügyvezetője elmondta, a hozzájuk forduló beruházók, tervezők megfelelő és teljes körű műszaki támogatást várhatnak tőlük az épületfelügyeleti és vezérlési rendszerek, valamint a természetes szellőztetési és homlokzatburkolati rendszerek tervezésében, az energetikai szempontokat szem előtt tartva. Ezt a komplexitást az építőipari alvállalkozások között még ma is kevesen képesek nyújtani. Plusz az Archishade a szakmai küldetésében a látványnak is fontos szerepet szán: az említett interjúban az ügyvezető megfogalmazásában, mindig

„teljesen átfogó munka történik annak érdekében, hogy energiahatékony, költségkímélő eredmény szülessen, stílusos épületmegjelenéssel, a megbízók hosszú távú elégedettségére.” 

A Donautica napvédelmi rendszereinek bemutatásával érthetővé válik, hogy egy hotel esetében milyen elemet és miért azt építik be.

A télikertek tetőszerkezeteire Varisol W300-as és W500-as kültéri textil árnyékolók kerültek. Különlegességük a szabadalmaztatott kettős rugós ellenfeszítés, így az esztétikus, nagy felületek napvédelmére is kiváló anyag minden állásban ugyanolyan feszes marad.

Érdekes mozzanat, hogy a projekt első fázisában még időszakos használatra, ezért lamellás pergolával terveztek ide szakemberek, de később módosult a télikert funkciója: ide került az étterem ezért végül hőszigetelt kivitelű lett; ezt takarja a bemutatott árnyékolórendszer.

A Donautica hatalmas üvegfelületekkel tekint a tájra, ezek napvédelmét a homlokzati nyílászárókon és a télikertek oldalfalain a RENSON Fixscreen tökéletesen záródó zipzártechnológiás árnyékolókkal (Sergé 600 textillel) oldották meg.

A textilek hőtechnikai tulajdonságainak itt különösen nagy figyelmet szenteltek az Archishade munkatársai, szem előtt tartva az esztétikai szempontokat is, ezért a textilanyagokról készült fotó alapján, az építésszel közös 3D-s renderezésben választották ki a tökéletesen illő színt.

Ez a világ első kültéri zipzár technológiás textil árnyékolója – melyet az Archishade csoport már több, mint hét éve gyárt Magyarországon is! Nagyobb széllökésekor is biztonságosan rögzített, nem deformálódik, nem ad zajt. 

Egy családi házban is, ám egy panorámás, tóparti hotelnél nagy hangsúlyt kell fektetni a teraszárnyékolásra. Ezért a VIP-teraszokra a matt, karcmentes felületű RENSON Algarve rendszer került, ezek egyes elemei lapozható üvegpanellel választhatók el egymástól, és LED-lamelláival kellemes hangulatot teremtenek naplemente után is.

Lamellás rendszer vagy textil? Ez a felhasználástól függ. Mindenesetre az előbbiek előnye, hogy a mozgatható lamellákkal a beeső napfény mennyiség pontosan szabályozható, a teraszterületeken nem reked meg a levegő és a beépített vízelvezetési rendszerének hála, nem ázik be a terasz.

Végül, de nem utolsósorban annak érdekében, hogy a tetőn elhelyezett gépészeti terek építészetileg és akusztikailag rejtve maradjanak, a hosszú élettartamú RENSON Icarus strukturális árnyékolókat telepítették a szakemberek. A megfelelő lamellatípust és -kiosztást a homlokzati rendszerekhez hasonló módszerrel, azaz az árnyékolási szakemberek és az építész közösen, 3D-s látványterv alapján határozták meg. 

A Donautica épülete akár csak az itt látható fotók által jó példa arra, hogy a beruházó által elvárt technikai tartalom és építészeti kép akkor egységes, harmonikus, amikor a projektben végig, közös választásokkal, döntésekkel működik együtt az építész és az egyes szakterületek, esetünkben az árnyékolástechnika mesterei.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megnyitott a kismartoni Hotel Galántha

Megnyitott a kismartoni Hotel Galántha

Burgenland: Új, elegáns 4-csillagos épület.

Új Accor hotelek Szántódon és Tokajban

Új Accor hotelek Szántódon és Tokajban

A világ vezető vendéglátóipari csoportja két ötcsillagos szállodát nyit Magyarországon.

Hirdetés