A Philips csoport hamburgi központja új mércéket állít az irodakialakítás területén. Építészeti különlegesség Hörmann ajtókkal. (x)

A Philips csoport hamburgi központja új mércéket állít az irodakialakítás területén. A modern irodabirodalomban hagyományos paravánnal leválasztott helyiségek és szűk teakonyhák keverednek mobil munkaállomásokkal, színes és teljesen különböző módon berendezett ülősarkokkal, pihenőszigetekkel és konferenciatermekkel. A Hörmann tűz- és füstgátló ajtók is az épület kialakításának részei, a biztonságot és az átláthatóságot garantálják.

 
„Work Place Innovation”- ez a neve annak a programnak, amely részeként a holland óriáscég megvalósította hamburgi székhelyét, ahonnan német, osztrák és svájci tevékenységét irányítja. A Fuhlsbüttel városnegyedben található épületet az ECE Projektmanagement és a szintén helyi érdekeltségű Schaub & Partner Architekten cég jegyzi, csaknem 90 éves Philips-hagyománnyal rendelkezik. Itt született meg ugyanis 1927-ben az első röntgencsövek feltalálásával és gyártásával a Philips Healthcare vállalat. Az 1000 munkatárs átköltöztetésével, akik tíz évvel ezelőtt a KSP Jürgen Engel Architekten építésziroda egyik felhőkarcolójának irodáit bérelték, most az összes hamburgi foglalkoztatott – 2000 fő – egy fedél alatt dolgozik az egyetemi városrészben, beleértve a közigazgatási, kutatási, marketing- és szervizosztályt is. 
 
A visszafogott építészet jól igazodik a megfontolt elemekhez: vasbeton konstrukció veszi körül a mennyezetig érő, váltakozó üveg- és téglasávokat. Ez utóbbiak a raktárvárosra és Hamburg téglaépítészeti hagyományaira emlékeztetnek. A nyugati fekvésű, nagyforgalmú repülőtér tengelyéhez egy üvegezett fejépület csatlakozik, amelynek mindkét emelete kissé előrébb van tolva, így félreismerhetetlen címet ad a komplexumnak. A hosszanti északi homlokzat kissé mélyített részében található a főbejárat. Ennek a szakasznak a nagy üvegrészei már egy bizonyos nyitottságot jeleznek. Az igazi kísérleti terület az épület belsejében található. Már az előcsarnok is világos és tiszta rendezettségű. Kék fénycsíkok a padlóban, valamint a fogadópult eltolva egymás fölé helyezett, sugárzó fehér lapjai a vállalat színeit adják vissza. A mennyezet irányában hatalmas tér van, így a kék üvegkorláton keresztül egészen az első emeletig lehet látni. 

 
A Seel Bobsin Partner (Hamburg) belsőépítészei mindegyik emeletnek egy saját színt adtak, amelyet aztán különböző árnyalatokban jelenítettek meg. További alakító elem Hamburg motívumai és témái; mint például a város vízhez való szoros kapcsolata. A tágas, három méter szabad belmagasságú, új építésű irodai szintek hármas csoportokba vannak rendezve: két sávban munkahelyekkel, – ebből kereken 85% „Open Space” és csupán 15% kabinszerű iroda – amelyek keretbe foglalják a középen levő egyéb használatú területeket és a lépcsőházközpontot. Nincsenek sem ajtótáblák, sem előszobák – nem léteznek egyéni irodák. Még maga a vezérigazgató Peter Vullinghs is lemondott a saját irodáról. 
 
A munkatársak a munkaterületeiktől és feladataiktól függően mozognak az egész házban és oda kuckóznak be a laptopjaikkal, ahol épp szükség van rájuk. A munkakabinok egy üres asztalfelületből és egy konnektorból állnak. Még a vezetékes telefonok is hiányoznak, ezeket a mobiltelefonok helyettesítik. A munkacsoportok számára a munkahelyi anyagok tárolásához helyiségek állnak rendelkezésükre, de minden foglalkoztatottnak jut saját tárolási lehetőség is. 

 
Eleinte kételkedés fogadta az egyéni belső bútorokról, az otthonról hozott kávéscsészékről és a fényképtartókról való lemondást. Az alkalmazottak azonban hamar megszokták az új felállást. A folyamatokba ők is be voltak vonva: egy intranet-oldalon láthatták a tervek aktuális állását, és egy „mintahelyiségben” elmondhatták véleményüket. 
 
A „Touch-Down”-állomásokon, amelyek a rövid időre szóló vagy vendégmunkahelyeket jelentik, az aktuális fény- és hőmérsékleti viszonyokat maguk a használók határozhatják meg. A hangzavar ellen az íróasztalfülkék filcanyaggal bevont homlokoldalai, valamint a textil falszakaszok és szőnyegek védenek. A nyitott munkaterületek és a kevés kabinos iroda mellett vannak üvegfalakkal leválasztott, helyiségek, valamint különböző nagyméretű tárgyaló- és konferenciatermek is. Ezek az ajtók melletti érintőképernyőkön keresztül lefoglalhatók, illetve az is megtekinthető, hogy egy-egy helyiség mikor szabadul fel. A teljes helyiségprogram célja a munkatársak, sőt a részlegek közötti intenzívebb kommunikáció. Az úgynevezett „Breakout Areas” mindig a T-alakú találkozási csomópontokban helyezkednek el; ugyanitt találhatók a fekvő- és csendes terekkel ellátott nyugalmi zónák is. Kiegészítésként ide tartoznak még a kiállítói felületek és a tetőteraszos kávézó is, ami egy irodában nélkülözhetetlen.

 
Az ajtóknak különösen nagy szerepük van – mert még az ilyen modern irodabirodalomban is teljesülnie kell az olyan pragmatikus kritériumoknak, mint a tűzgátlás. Ehhez a Hörmann kínálta a megfelelő megoldást a füstgátló (RS) -, valamint a T30 és T90 ellenállási osztályú tűzgátló ajtók által. A Philips-központba beépített alumínium keretszerkezetes ajtóelemek egy- és kétszárnyú kivitelűek, némelyik oldalelemmel és felülvilágítóval van ellátva. Többségük a folyosókon és a lépcsőházakban a tűzszakaszok elválasztását, de helyenként irodák felosztását is szolgálja. A tűz- és füstgátló kivitelű változatok tűz kitörése esetén megakadályozzák a tűz továbbterjedését és biztosítják a menekülési utakat az épületben tartózkodó személyek számára. Ezek gyakran elektromos ajtónyitóval (mágneszárral), automatikus ajtószárny-meghajtással és felső ajtócsukóval vannak felszerelve, teljesítve a magas szintű kényelem és akadálymentesség követelményét. Az antracitszínű alumínium keretszerkezetek kellemes visszafogottságot nyújtanak, és színben az üvegfalak szegélyeivel harmonizálnak. Keskeny profiljuk miatt az ajtókban az üvegezés részaránya a lehető legnagyobb – illeszkedve az átlátszóságon és a minél több természetes fény felhasználásán alapuló térkoncepcióhoz. (x)
 
forrás: sajtóközlemény
 



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üveg, beton és vas hármasa

Üveg, beton és vas hármasa

Karakteres, funkcionális és jövő orientált az EGM Architects tervezte holland irodaház, amely egy hajóépítőállomáson épült fel. 

Kutyabarát és őszinte: új irodában a Mito
  • 2018-12-04 07:00
  • Deco

Kutyabarát és őszinte: új irodában a Mito

Az Év Irodája címet is megpályázzák.

Playground - játékos iroda otthon 2.

Playground - játékos iroda otthon 2.

Miért jó a skandináv design az otthonról dolgozóknak?

Hirdetés