A nyertes projekt 2000 eurós támogatásban részesül.

A ​Distributed Design​ kezdeményezés harmadik alkalommal hirdeti meg Distributed Design Awards​ felhívását, a nemzetközileg is elismert T​he Index Project​ nonprofit szervezettel partnerségben. A felhívás célja a fenntartható és innovatív design projektek támogatása Európában. A szervezők ​június 30​-ig várják a kreatív projektötleteket.

„​Olyan pályaművek beérkezését várjuk, amelyek szem előtt tartják a distributed design és a körforgásos gazdaság alapelveit, reflektálva a kulturális- és társadalmi kihívásokra. A felhívás minden kreatív területről érkező tervező számára nyitott - legyen az terméktervező, építész, művész vagy bármilyen tudományos területről érkező szakember”​ – emelte ki Kate Armstrong, a Katalóniai Építészeti Intézet (Institute for Advanced Architecture Catalonia)​ projektvezetője.

A Distributed Design Awards felhívásra hat kategóriában lehet jelentkezni:

  • Future Thinking
  • Cultural Significance
  • Circular Design
  • Adaptable and Open Design
  • Sustainable Production
  • Design for Emergency.

A különböző kategóriák nyerteseit olyan szervezetek részesítik díjazásban mint a Wikifactory, a Re:publica, a Make Works, a Paved with Gold és a Faberin. Egy kiválasztott projekt pedig 2000 eurós támogatásban és termékfejlesztői mentorálásban részesül, a The Index Project felajánlásában.

A pályamunkákat három szakaszban, különböző európai kulturális intézmények képviselői bírálják el. A hét nyertest hat nemzetközi rangos szakértő választja ki: Daniel Charny (Fixperts), Guillaume Charny-Brunet (SPACE10), Indi Johar (Dark Matter Labs), Liza Chong (The Index Project), Nadya Peek (HCDE) és Primavera de Filippi (Harvard).

A Distributed Design kezdeményezésről

A distributed design egy olyan új megközelítés, amely a kész termékek helyett gyártási adatokat tesz globálisan hozzáférhetővé. Alapját két mozgalom filozófiája adja: a Maker Movement mint a tradicionális, hagyományőrző megmunkálási eljárások és a kortárs gyártási technológiák ötvözése, illetve a design digitalizációja.

A ​Distributed Design Market Platform​ a Kreatív Európa program keretében jött létre, amelyhez 2018-ban a FabLab Budapest is csatlakozott. Egy új digitális piac megteremtésével, kreatívok és szakemberek számára biztosít lehetőséget munkájuk népszerűsítésére és elérhetővé tételére Európa szerte. Célja a feltörekvő alkotók és tervezők támogatása.

A kezdeményezést a Fab Lab Barcelona és a Katalóniai Építészeti Intézet (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) vezeti. A platform a következő tizenöt európai kulturális intézményből áll: Copenhagen Maker, Danish Design Centre, Espacio Open, Fab City Store (Ars Longa), FabLab Budapest, Happy Lab Vienna, Nyskopunarmidstod Islands, Open Dot, Other Today, Polifactory (Politecnico Milano), P2P Lab, Politécnico de Lisboa, Stichting Pakhuis de Zwijger, Re:Publica és Tal Tech.

The Index Project

Az Index Project dán nonprofit szervezet innovatív és fenntartható design projektek megvalósítását támogatja. Legfontosabb kezdeményezésük a kétévente megrendezésre kerülő Index Award elnevezésű, a világ egyik legrangosabb design díjának megalapítása.

A pályázatról további információk e​zen​ a linken érhetők el.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szélfútta ház

Szélfútta ház

Zárt falak és természetes ventilláció harcol a hőséggel Indiában.

A csend ereje

A csend ereje

Red Dot-díjas magyar kommunikációs rendszer a katolikus szellemiség jegyében.

Hirdetés