Hirdetés

 A cél egy olyan komplexum létrehozása volt, mely a funkciójának él, a munkavégzéshez biztosítja a legideálisabb környezetet. 

Hogyan kellene festenie egy hazai kortárs irodaház-együttesnek? A cél természetesen egy olyan komplexum létrehozása, mely a funkciójának él, a munkavégzéshez biztosítja a legideálisabb környezetet. De a – nem egy esetben eddig mellőzött – városi szövet szempontjából ott egy plusz tényező: működjön építészeti jelként is!

Fotó © Bujnovszky Tamás

A váci úti egykori Elzett gyár területe mára új életet kapott. A belga Atenor Group által megálmodott revitalizáció mintegy 85 ezer négyzetméternyi irodaterület fejlesztéséről szól, s egyúttal a terület teljes tájépítészeti tervezését, közteresítését és az újonnan épült irodaházak közötti szabad áramlást is biztosítja. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A Váci Greens névre keresztelt terv négy főépületének elhelyezkedése a projekt logóján rajzolódik ki számunkra. A rektanguláris alaprajzok sokféleségéből középen végül egy négyszögű térre összpontosíthatunk. Ez a központi platform lesz az együttes növényekkel teli közösségi fókuszpontja, sőt már akként is funkcionál a látszóbetonból készült köztéri bútoraival, s egy kávézóval. A négy épület e teret közrefogó sarkai egymásba futó pilléres árkádokkal operálnak majd, a legtöbb építész fantáziáját megmozgató középkori és reneszánsz piazzák reinterpretációjaként. Mindez már lényegesen komplexebb koncepcióról árulkodik a közvélemény által közömbössé vált, az eredeti modernista tartalmat ma már nem hordozó „csont és bőr” épület-példáktól.

Fotó © Bujnovszky Tamás

E komplexum sikeres A épülete (OCTOGON 2014/3) után készült el most a C épület is, szintén a TIBA Építész Stúdió tervezésében. A konstrukció irodáit már megépülte előtt a GE Healthcare, főként egészségügyi területen működő cége foglalta el, mely profil velejárója, hogy az épületben egy oktatóközpont is helyet kapott az új technológiák betanítására. Ennek köszönhetően a világ minden tájáról érkeznek majd ide, nemzetközi figyelmet biztosítva az architektúrának is. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A tömeg megmozgatása az alaprajzból adódik: Az A épület udvart körülölelő négyzetes tömbjétől eltérően, a két belső udvar által három hasábbal nyúlik az épület a Fiastyúk utca felé. A vizuális izgalom azonban a homlokzat játékában érvényesül igazán. Akárcsak az A épület esetében, itt is kétféle homlokzatot látni. Az egyszerűen vakolt és szalagablakokkal operáló felületek az irodaház kevésbé frekventált oldalain mutatkoznak meg. A hátsó, Madarász Viktor utcai oldal felől és a tér irányából viszont követi a korábbi épület külső mustráját. Jóleső konfrontációjáról beszélhetünk a szigorú vonások fegyelmezett feszültsége és a grandiózus felület játékossága között. A különböző színű és osztású sávok becsapják az emberi szemet, a játékszabályra nem jövünk rá, ám ez pozitív érzést hagy maga után. A mintázat mögött azonban igenis ésszerűség rejlik. A homlokzat egy irodaépület belső logikáját vetíti a néző elé. Saját felépítéséről mesél, az „építészeti igazságról”.

Fotó © Bujnovszky Tamás

Az épület struktúrájának rasztere diktálta a térelosztást, s ez van kivetítve a külső homlokzatokra is. Ahogy a nagyobb egységek is feloszthatók kisebb irodákra a szabványos méretek alapján, ugyanazon a módon a homlokzati sávok is tovább sűrűsödhetnek. Kerülve a horizontális hangsúlyt, az egész felület csúsztatott vertikalitással teremt egyensúlyt. Monumentális építmény ez, izgalmas homlokzatokkal, s esztétikáját a fémoxidos felületű kerámiaburkolat különféle színekben építi tovább. Az A épületnél sötétebb árnyalattal rendelkezik, amely különbségre a B épület köztes színvilága jelenhet átmenetet a jövőben.

Fotó © Bujnovszky Tamás

A létesítmény BREEAM Excellent-minősítése mindenek felett értékes környezetet biztosít mint munkahely, s mint az említett közösségi tér, ahol a növények sokfélesége is nyomatékosítja az attraktív esztétikai és környezeti hatást. Az épületet, mint új láncszem jellemezhetjük. Egy láncszem az épületegyüttes felépítésében, s a hazai, élettel teli irodaházak sorában is.



Vezető tervező: Tiba János, Király Zoltán (TIBA Építész Stúdió Kft.)
Építészek: Beczner Balázs, Beszeda Zoltán, Bozsik Zoltán, Csikai Barna, Deák Adrienn, Erdei István, Gara Olívia, Lourdes Marcano, Mészáros Mária, Perényi Lóránt
Tájépítészet: Balogh Péter István PhD, Major József (S73)
Tervezés éve: 2009. december-2014. augusztus (építési engedély-kiviteli terv)
Átadás éve: 2015
Beépített szintterület (bruttó): 21.654,98m2

Szöveg: Pleskovics Viola
Építész: Tiba János, Király Zoltán
Fotó: Bujnovszky Tamás

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/6-os lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 122 - 2015/6. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Balaton, Tomay Tamás, Paládi-Kovács Ádám, debreceni holokauszt emlékmű, CEU, Sheila O’Donnell és John Tuomey, Váci Greens C


Megnézem Előfizetek



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felejtsük el Frank Lloyd Wright ceruzáját!

Felejtsük el Frank Lloyd Wright ceruzáját!

Hatalom és építészet a KÉK beszélgetésén.

Ők az ingatlanpiac legjobbjai

Ők az ingatlanpiac legjobbjai

Kiosztották a Portfolio Property Award díjait, amelyen az év irodaprojektje a Graphisoft Park South és a Telekom új székháza lett.  

Nemzetközi elismerésekben részesült a Corvin Technology Park

Nemzetközi elismerésekben részesült a Corvin Technology Park

BigSEE díjat kapott és jelölt az ArchDaily „Év épülete 2022” nemzetközi közönségszavazásán is.

Hirdetés