A nemrég megnyílt Aria Hotelről Varró Zoltán designer mesélt. 

Hirdetés

Régen a vendégek a hotelláncoktól azt várták, hogy a világon bárhol ugyanolyan környezetet teremtsenek a számukra. Ma már inkább az újdonság a legfőbb vonzerő. Ilyen élménysziget a nemrég megnyílt Aria Hotel is, amelyről Varró Zoltán designer mesélt. 

Henry Kallan, a Library Hotel Collection tulajdonosa, 2008-ban megvásárolt egy évekig üresen álló házat a Hercegprímás utcában, azzal a céllal, hogy szállodává alakíttassa át. Szécsi Zsolt építész készítette el a felújítási terveket, ügyelve az épület értékeinek megőrzésére. A kivitelezés során azonban súlyos szerkezeti problémákra derült fény, végül az egész épületet le kellett bontani. A restaurátorok által lementett homlokzati és belső díszítő elemek a szerkezetépítés után visszakerültek az eredeti helyükre, a lépcsőházi korlátokat újra kellett gyártani a régiek alapján. A kívül-belül megszépült házban sikerült újraéleszteni és kortárs felhangokkal gazdagítani a korabeli miliőt (részben a generálkivitelező: LAKI Épületszobrász Zrt. munkájának köszönhetően). Az eklektikus stílusú külső homlokzat megnyugtatóan simul bele az utcaképbe.   

fotó © Darabos György

A tulajdonos a zenei témájú exkluzív belső terek megtervezésére Varró Zoltánt (VARRODESIGN) kérte fel, 2009 óta tart a közös projekt (tervezés: 2009-2012). Amerikai divat szerint a hotelbe bárki betérhet enni-inni-szórakozni. A földszint egy különböző hangulatú részekre tagolt, ám funkcióját tekintve egységes közösségi tér, a szolid recepciót oldalt rejtették el. A Marilyn bár az 1950-es, ’60-as évek hollywoodi érzetével igazi női budoár, tükörmozaikkal kirakott íves mennyezete akár egy óriási lámpabura. A falburkolat pikáns kékje a színésznő kedvenc színe volt. A nőies pólussal szemközt található a férfias Satchmo (Louis Armstrong) könyvtárszoba. A Stradivari étteremben csobogó vízfal jeleníti meg a zene hullámzását. 

fotó © Darabos György

Bogányi Gergely „csodazongorája” a hall egyik látványossága. A mögötte álló display hátsó oldala a „selfie point”, egy hatalmas tükör a vele szembe állított karosszékkel. Figyelemre méltó a belső udvar transzparens üvegteteje, ami csupán négy gerendából és öt üveglapból áll. Európában egyedülálló ebben a méretben ez a fémalkatrészek nélküli megoldás. Itt minden a zenéről szól. Nappal diszkrét dallamok hallhatók, az esti előadások pedig koncertteremmé varázsolják az előteret. A beépített, rejtett technika segítségével a rendezvények könnyen lebonyolíthatók és nem okoznak felfordulást.

fotó © Darabos György

Zenei könyvtár, kisebb konferenciaterem és egy privát moziszobává alakítható rendezvényterem teszi teljessé a földszinti funkciókat. A New Orleans-i dzsesszklubot megidéző, luxusszolgáltatásokat kínáló spa az alagsorba került. Az épület négy szárnyát négyféle zenei stílus uralja. Az opera fő színe a lila, a klasszikus zenéé a kék, a dzsessz zöld, a kortárs zene narancssárga színt kapott. A szobákat és a lakosztályokat friss színek és ötletek vidámítják, de a neobarokk jellegű bútorokkal berendezett összkép mégis harmonikus. A praktikum a legapróbb részletekben is fellelhető. A szobák névadóit Joseph Blecha cseh grafikus művész örökítette meg képein. 

fotó © Darabos György

A belső körfolyosós ház gangját lezárható saját terasszá lehet alakítani. Mennyezeti stukkók, kandalló, elegancia, valódi ónix burkolat a fürdőszobában – mintha egy pompás régi palotában lennénk. A hátsó szobák a fiatalok számára készültek, pop-artos hangulattal, nyitott fürdőszobával. A Liszt lakosztály különlegessége a részben üvegtetős nappali és a hasonló fürdő. Kényelmes bútorokkal, párnákkal, növényekkel rendezték be a tetőteraszt, ahol pihenni és napozni is lehet. A Szent István Bazilika kupolája pazar díszlet esküvőkhöz, partikhoz egyaránt. Télen sem kell lemondani a csodás látványról, ha a fűthető étteremből élvezzük azt.

Szöveg: Petrik Rita
Építész: Szécsi Zsolt (Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.)
Belsőépítész: Varró Zoltán (VARRODESIGN)
Fotó: Darabos György

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/5-ös lapszámában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 121 - 2015/05. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Sorsok Háza, Sou Fujimoto, kilátó Galyatetőn, Lauder Óvoda


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rangos elismerés az Aria Hotelnek
  • 2017-10-17 17:47
  • Tér

Rangos elismerés az Aria Hotelnek

Közép-Európa második legjobb szállodájának választotta a budapesti Aria Hotelt a Condé Nast Traveler.

Megvan az első magyar Gold Key Award
  • 2016-11-17 21:25
  • Tér

Megvan az első magyar Gold Key Award

Varró Zoltán tervező New Yorkban vette át vendéglátóipari design legrangosabb elismerését

Nemzetközi díjat nyert az Aria Hotel Budapest

Nemzetközi díjat nyert az Aria Hotel Budapest

A World Boutique Hotel Awards-on Európa Legjobb Wellness Spa-ja kategóriában lett első helyezett.

Hirdetés