Hirdetés

VIII: Szoborünnep

2019-ben, a rendezvénysorozat megnyitó programja a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszék Oszthatatlan c. kiállítása, melynek kurátora Sallai Géza szobrászművész, Tanszékvezető.

Hirdetés
Kezdődik:2019 Május 29. , Szerda
Végződik:2019 Június 21. , Péntek
Hely:Ybl Budai Kreatív Ház
Cím:Ybl Miklós tér 9.

 

VIII. Szoborünnep megnyitó

köszöntő:

  • Tima Zoltán DLA Ybl-, és Príma Primissima díjas építész
  • Szomora Tibor hegedűművész
  • Pesti Mónika cselló, építész, szakújságíró
  • az YBL5ÖS, azYbl Egyesület kamaraegyüttesének vezetője

Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszék Szoborkiállítása - megnyitó

  • Mélyi József művészettörténész

„Osztatlan/Indivisible”  - Mesterek és Tanítványok

  • kurátor: Sallai Géza szobrászművész, a MKE Szobrász Tanszékvezető

a kurátori megfogalmazás: „A Szobrász Tanszék mesterei és tanítványai a képzés különböző szegmenseit, szemléletmódjait és alkotói metódusait bemutatva bizonyítják, hogy az eltérő megközelítések ellenére műveik egy közös irányba konvergálnak. Az épület két szintjén megrendezendő kiállítás bemutatja az alkotásokat, a képzés menetének egy-egy epizódját, valamint közvetlen közelről láthatjuk az alkotás folyamatát is.”

kiállító művészek:

Drabik István Munkácsy díjas, Dr. habil Farkas Ádám DLA Munkácsy-, Prima-, Kossuth díjas - , Gálhidy Péter, Munkácsy-, Samu Géza díjas, Karmó Zoltán Munkácsy díjas, Lestyán Goda János, Lukács István, Markolt György, Menasági Péter DLA, Polgár Botond Ludvig-, Samu Géza díjas, Sallai Géza Barcsay díjas, Dr. habil Sass Valéria DLA Munkácsy díjas, Szabó Ádám DLA Munkácsy díjas szobrászművészek, Török Péter Ybl és Prima Primissima díjas tájépítőművész, a MKE Szobrász Tanszék tanárai és a MKE Szobrász Tanszék hallgatói

A rendezvénysorozat papíralapú programfüzete megtalálhatók a múzeumok, koncerttermek, mozik és egyéb kulturális helyszínek hirdető polcain. A rendezvénysorozat programjai térítésmentesek, de az YBL Egyesület oldalán regisztráció köteles. A részletes program ezen a linken olvasható.


A 24 éves Ybl Egyesület minden rendezvénye megnyilvánulása a művészetnek, a kultúrának, „összművészeti”. A művészetek egyes ágai nem elkülönülve, hanem egymást felerősítve kell, hogy hassanak. Ennek szellemében valósultak meg az eddigi, s az idei Szoborünnepek is. A kortárs építészeti alkotásoknál egy-egy épület műtárgyként is értékelhető. A kortárs szobrok sokszor építményekként hatnak. Legtöbb esetben nem is lehet külön választani műemlékeinknél sem, a két művészeti ág, a két „szakma”, az építészet és a szobrászat értékelését. Többször tapasztalhatjuk, hogy a laikusok azt hiszik, a szobor minden része szobrászművész alkotása, holott a talpazat megalkotásán kívül, a „közreműködő” építész, építőművészként társa a szobrászművésznek. 

2011-ben először rendezte meg az Ybl Egyesület a Szoborünnepet Magyar Szobrászok - Építészek, Szobrok -  (épület)Szobrászat Ünnepe címmel. Idén, a VIII. SZOBORÜNNEP minden programja, méltóan Yblhez, a Mester műemléki épületében, az Ybl Egyesület székhelyen, az Ybl Budai Kreatív Házban valósulhat meg.
Ybl képzőművészeti tanulmányait, Münchenben, a Bajor Királyi Művészeti Akadémián folytatta, a számos kastély és városi palotáinak épületszobrai tanúsítják, hogy építőművészként a szobrászatban is járatos volt. Alkotó élete végén szívesebben faragta a Bazilika köveit, mint ült a tervező irodában… 

2019-ben, a rendezvénysorozat megnyitó programja a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszék Oszthatatlan c. kiállítása, melynek kurátora Sallai Géza szobrászművész, Tanszékvezető. A háromhetes rendezvénysorozat további programjai: emlékezés az ikonikus, legendás Mesterekre, eltávozott szobrászművész barátokra, építőművész és szobrászművész nagyságok vallanak hitvallásukról, alkotásaikról, életükről, életünkről…, szobrász - művész tanárok és hallgatók tárlatvezetése, élőben átélhető műtermi gyakorlatai. 

 

 


Hirdetés