Május végén nyílik a cseh, francia, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, szlovák és svájci designerek munkáiból rendezett design kiállítás a Bálnában.

Kezdődik:2019 Május 31. , Péntek
Végződik:2019 Június 23. , Vasárnap
Hely:Új Budapest Galéria (Bálna)
Település:Budapest
Cím:Fővám tér 11–12.

 

Immár tizennegyedik alkalommal, első ízben nemzetközi fesztiválként, a Magyar Fesztiválszövetség és az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) szervezet tagjaként szervezi Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész a régió egyik legjelentősebb design eseményét, a Határtalan Design, 14. madeinhungary + 7. MeeD kiállítást és találkozót.

A válogatásban 12 ország több mint 100 – köztük számos hazai és nemzetközi díjat nyert – designer tárgyai kapnak helyet. A 70%-ban a visegrádi országok tervezőinek munkáit bemutató kiállításon német, olasz, osztrák, román, svájci és – első ízben – francia, portugál és spanyol alkotók által jegyzett bútorok, lakástextilek, dizájntárgyak is láthatók.

A tavalyi siker folytatásaként ismét bemutatkozási lehetőséget kapnak ékszertervezők, ezúttal a pilseni - Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia Metal and Jewel tanszékén készült darabok állnak a fókuszban.

A kiállítás külön egységeként ismerkedhetnek meg a látogatók a különböző design- és művészeti egyetemek hallgatóinak munkáival, és az immár negyedik alkalommal megvalósuló – közel húsz textiltervező és három kivitelező együttműködésében létrejött – TEXHIBITION projekt legfrissebb eredményeivel.

A kurátorok kifejezett szándéka, hogy a különböző generációhoz tartozó designerek tárgyain keresztül bemutassák a különféle régiók sajátosságait, az alkotók pozitív egymásra hatását, a tárgy- és formatervezés sokszínűségét, frissességét. Az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott, sorozatgyártott és kisszériás tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző alkotói darabok is helyet kapnak. Az eseményhez kapcsolódóan idén harmadik ízben kerül sor a Határtalan Design Díj átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére, a Díjhoz a CIG Pannónia Első Magyar általános Biztosító Zrt. ajánlott fel jelentős támogatást.

A kiállításmegnyitót követő napon az érdeklődők számára is nyitott, regisztrációhoz kötött, kötetlen hangulatú találkozót és szakmai napot rendeznek, amelyen a részt vevő alkotók 10 perces prezentációin keresztül nyerhetnek a bepillantást az érdeklődők a kreatív szakemberek és partnereik munkájába.

  • Kiállításmegnyitó: 2019. május 30. 18:00
  • Szakmai nap: 2019. május 31. 11:00 –14:00

A kiállítás a Budapesti Nyári Fesztivál és a Múzeumok Éjszakája programsorozat része, a Magyar Fesztiválszövetség és az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) szervezet tagja.

Támogatók

  • A kiállítás egyik fő támogatója a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.
  • A magyar tervezők kiállítása részben az NKA támogatásából és a tervezők hozzájárulásából valósul meg.
  • A külföldi designerek munkáinak bemutatása az anyaországok pályázatainak támogatásával, valamint budapesti nagykövetségeik, kulturális intézeteik együttműködésével jön létre.

Együttműködő partnerek

Német Nagykövetség; Spanyol Királyság Nagykövetsége; Budapesti Cervantes Intézet; Budapesti Camões Intézet; Budapesti Francia Intézet; Budapesti Olasz Kultúrintézet; Budapesti Román Kulturális Intézet; Cseh Centrum Budapest; Lengyel Intézet Budapest; Osztrák Kulturális Fórum Budapest; Szlovák Intézet Budapest.

Partner egyetemek

Academy of Fine Arts and Design, Bratislava; Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia; AMI, Sopron; Budapesti Metropolitan Egyetem; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszék, Budapest; Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar.


Hirdetés