A Guardian Glass szakértőjével beszélgettünk.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a tervezőasztalon esztétika és használati érték tekintetében alaposan átgondolt üveghasználatot a kivitelezési fázisban sok esetben alapos anyagi indokkal felülírják. A döntések esztétikai hatása talán a legkevésbé érzékeny kérdés, mégis fontos lehet vele foglalkozni, ugyanis egy „A” kategóriás iroda vagy egy 1,5 – 2,0 millió forint négyzetméter áron kínált luxuslakás esetében a tükröződés, a fényáteresztés, a hanggátlás vagy a zavartalan panoráma igenis számít! Lássuk, mit nyerhetünk és mit veszíthetünk egy-egy módosítás után? A Guardian Glass szakértőjével beszélgettünk.

 

Üvegbe zárt nap- és zajvédelem

Irodaházak és közintézmények esetében a lehetőségek szinte végtelen tárháza áll rendelkezésre, de a lakóházak üveghomlokzataihoz is széles a kínálat az újabbnál újabb üvegipari innovációknak köszönhetően.

„A kérdés leginkább az, megtalálható-e az egyensúly a beruházói-megrendelői érdekek és a technikailag időtálló megoldások között. Mik azok a sokszor bagatellnek tűnő szempontok, amelyek segítségével megfizethető áron, jobb paramétereket érhetünk el egy-egy épület esetében? Például a megfelelő üveg kiválasztásával: hanggátló és jobb napvédelemmel rendelkező üveg használatával kiegészíthető a külső árnyékoló. Ezek együtt a gépészetet (klimatizálást) kevésbé terhelik, így a kedvezőbb üzemeltetési költségek révén rövidtávon megtakarítást eredményeznek az épületek használóinak. Mi a Guardian-nél erre törekszünk. – mondta Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, a Guardian mérnök tanácsadója.


Míg a déli fekvésű helyiségek esetében a benapozás elleni védelemre általában odafigyelnek, a keleti és nyugati oldalaknál erre már kevesen fordítanak gondot, holott az ezekből az irányokból, a déli tájolásnál laposabb beesési szögben érkező napsugarak ellen talán még fontosabb a védelem.

Örök kérdés az is, hogy vajon a napvédő üveg vagy a külső árnyékoló a jobb megoldás? A válasz egyszerűen ennyi: „attól függ”. E tekintetben elsősorban a lakóházaknál, de sokszor irodáknál is, leginkább egy jó üveg és esetleg egy külső árnyékoló kombinációja lehet a megfelelő megoldás. Ugyanakkor még akár egy külső árnyékoló alkalmazása mellett sem ártana egy low-e üvegnél jelentősebb napvédelmet nyújtó üveg alkalmazása, hiszen senki sem szeret egy állandóan besötétített helyen tartózkodni. Nagyértékű panorámás lakások esetén pedig akár magától értetődő is lehetne!
 


Költségek szempontjából vizsgálva a dolgot, számtalanszor hallhattuk már, hogy a beltéri komfort érdekében igényelt modern, akár fényerő szabályozóval is ellátott, motoros, szélálló árnyékoló megoldások ráfordításai megegyeznek, de akár meg is haladhatják a teljes nyílászáró költségeit. A beltér zajvédeleme városi környezetben különösen, de vidéken, például frekventált utak mentén is, lényeges téma a komfort és egészségvédelem szempontjából. Míg irodaházaknál az üveghomlokzatok hanggátlására előírások vannak, a lakóépületeknél ezek mintha nem is léteznének. Így általában a kifejezetten prémium lakások üveghomlokzatain is egyszerű 2-3 rétegű üvegeket alkalmaznak – miközben egy vele szomszédos „A” kategóriás irodaházban sokkal jobb minőségű üvegek védik a munkájukat végzőket. Pedig ezek a hanggátlási megoldások bármilyen épület esetében rendelkezésre állnak, érdemes tehát őket alkalmazni ott, ahol emberek élnek vagy dolgoznak.


És a biztonság?

Hogy mitől lesz egy üveg biztonságos, azt több szempontból is nézhetjük. Biztonsági üvegről beszélünk, ha az a cél, hogy törés esetén ne történjen személyi sérülés. De biztonsági üveg az is, amelyik a külső behatásoknak ellenáll. Az épület szempontjából a laminált üveg jelenti a biztonságos üveget, ami azon túl, hogy betörés, kiesés, leesés ellen véd, ha el is törik, zárva tartja a teret. Törés nélkül ellenáll a statikus terhelésnek.
 


Hazánkban jelenleg nincs külön szabályozás arra, mikor kell mindenképpen „biztonsági” – edzett vagy laminált – üvegeket használni. A Guardian Glass a német szabályozást veszi alapul, annak előírásai szerint ajánlja termékeit. Az elvük az, hogy ami ott megállja a helyét, az Magyarországon is biztonságos. Ettől természetesen el lehet térni, de a biztonságos építés követelményeit szabályozás nélkül is érdemes követni!
 


Energiahatékony üveghomlokzatokról bővebben erre a linkre kattintva lehet olvasni.
Inspiráció Guardian Glass projektekből ITT.
 

 

Guardian Glass | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Előtérben az üveg – ismerkedjen meg két különleges épülettel

Előtérben az üveg – ismerkedjen meg két különleges épülettel

Íme két inspiráló nemzetközi alkotás, melyekben az üveg, valamint a természetes és az ember alkotta környezet megóvása kapták a főszerepet.

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A Guardian fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegei a legnevesebb zöldépítési szabványoknak is megfelelnek. 

Hirdetés