Madárszemmel

Évente több milliárd madár halálát okozzák a tükröző üveghomlokzatok, a szakértők átfogó jogszabályozást sürgetnek.
 

Ökológusok és ornitológusok közös álláspontja szerint mielőbb új, az építészetre vonatkozó kötelező érvényű jogszabályzásra van szükség ahhoz, hogy az üvegfelületekhez „evolúciósan nem alkalmazkodott” madarak tömeges pusztulását megelőzzük.

 

 

Évente csak az USA-ban egymilliárd madár pusztulását okozzák az üveghomlokzatok, ez az arány az Egyesül Királyságra vonatkoztatva 100 milliónyi ütközést jelent, aminek egyharmada végzetes az állatokra nézve.

 

 

A madár-ablak „karambolok” száma évről-évre nő. Emiatt 2019-ben New York Cityben bevezették a „Local Law 15” helyi érvényű szabályozást, ami a maradak számára biztonságosabb üveghomlokzatok létesítését írja elő. Egészen pontosan az újépítésű, 23 méternél magasabb épületek tükröző homlokzatát úgy kell mintázni, hogy az a madarak számára láthatóvá váljon.

„Ez a szabályzás rákényszeríti az üveggyártókat arra, hogy a problémát komolyabban vegyék, és hatékony fejlesztésekbe kezdjenek. (...) Nem helyes az a kijelentés miszerint a madarak nem alkalmazkodtak az üveghez. Egyszerűen nem látják azt” – magyarázza Dan Piselli építész, a fenntarthatóság zászlaját maga elé kitűző FXCollaborative amerikai építész stúdió vezetője.

FXCollaborative segítette többek között a New York-i Javits Center üveghomlokzatának cseréjét a madarak által is látható zsugorított üvegre, amivel a helyszínen az ütközések 90%-kal csökkentek.

 

 

A holland MDVRD Stúdió jegyzi a nemrégiben megnyitott, teljes tükörüveg homlokzatú Depot Boijmans Van Beuningen múzeum hatalmas épületét Rotterdamban. Szakértők szerint minden üveghomlokzatú épület környékén élő madarak, mint ahogyan a Depot parkjának lakói is, fokozottan ki vannak téve a veszélynek.

„Az ornitológusok egybehangzó véleménye szerint mind az átlátszó, mind az tükörüveg homlokzat ugyanolyan veszélyes. (...) Mindannyian látunk olyan épületeket, amelyeken tükröződik a környező táj. A madarak ilyenkor – teljes joggal – azt hihetik, hogy egyenesen át tudnak rajta repülni” – magyarázza Dan Piselli.

 

 

Az üveghomlokzatok problémája tavaly került a címlapokra, amikor Melissa Breyer, a NYC vadvilágát segítő NYC Audobon önkéntese egy nap alatt több mint 200 tetemet gyűjtött össze a World Trade Center 3, valamint a WTC 4 csillogó homlokzata tövében. 

A legtöbb baleset alacsonyabb épületmagasságban, a lombkoronaszinten, vagy az alatt történik, ahol a madarak lakóhelye tükröződik, ahol ők a legaktívabbak.

Breyer meglátása szerint mégsem az épületek magassága a döntő: „A legfőbb indok egyértelműen a tükröződő felület.”

Breyer, aki a Treehugger („Faölelő”) magazin szerkesztője is, azt mondja, az éjszakai fényszennyezés egy további tényező, ami megzavarhatja a madarakat. A mesterséges fény megtéveszti az éjjel repülő állatokat, aminek az eredménye az, hogy eltévednek, kifáradnak, végül becsapódnak. Feltételezi, hogy az előző évben a WTC két épülete körül begyűjtött tetemek nagy száma is részben ennek volt köszönhető.

 

 

Az építőiparra vonatkozó átfogó szabályzásra van szükség ahhoz, hogy a jövőben csak madárbarát épületek valósulhassanak meg.

„A madarak nem látják az üveget szilárd testnek, mint ahogy például az ablakkeret meglétéből sem következtetnek arra, hogy az üveget határol. (…) Látják a növényzetet, az élőhelyüket tükröződni, és megpróbálnak odarepülni anélkül, hogy felmérnék ennek a veszélyét” – mondja Kaitlyn Parkins, a madárhalál csökkentéséért kampányoló New York-i ökológus.

 

 

A helyi szabályozások, mint például a New York-i „Local Law 15” is üdvözölendők, de ehhez Parkins még hozzátette: „Egy tökéletes világban nem is lenne szükségünk jogszabályokra, mert az emberiség mindig madár- és környezetbarát megoldásokat választana. (…) Minthogy nem ilyen világban élünk, átfogó jogszabályozásra van szükség ahhoz, hogy az épületek végre madárbarátak legyenek, valamint csökkenteni szükséges a pusztulást fokozó fényszennyezés mértékét is."

 

Forrás: De Zeen, Archinect
Fotók: Joe Woolhead, Melissa Breyer, Gerhard Bögner, David Sundberg, Coe Will

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Madárszemmel

Madárszemmel

Évente több milliárd madár halálát okozzák a tükröző üveghomlokzatok, a szakértők átfogó jogszabályozást sürgetnek.
 

Előtérben az üveg – ismerkedjen meg két különleges épülettel

Előtérben az üveg – ismerkedjen meg két különleges épülettel

Íme két inspiráló nemzetközi alkotás, melyekben az üveg, valamint a természetes és az ember alkotta környezet megóvása kapták a főszerepet.

Hirdetés