Több szakmai szervezet is szót emelt az otthonfelújítási támogatás kapcsán, minél többféle technológiára kiterjedő rendszert szeretnének.

Az idei Construma szakmai kiállításon már csak egy napkollektorokkal foglalkozó vállalkozás volt kint, míg hosszú évekkel ezelőtt több tucat napkollektoros stand is volt. Az utóbbi években kikoptak, háttérbe szorult ez a technológia, helyettük a napelemes, inverteres cégek kerültek előtérbe.

A téma annak kapcsán jött elő, hogy a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE) felvetette: a május 6-ig véleményezhető otthonfelújítási támogatásban a napkollektorok telepítését is érdemes lenne támogatni – írja a vgfszaklap.hu.

A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének Repower fejezetéből lehívott, 108 milliárd forintos keretösszegből nagyságrendileg 20 ezer, 1990. december 31. előtt épült korszerűtlen ingatlan felújítása valósulhat meg. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5-3,5 millió forint közé eshet, a kamatmentes hitelösszeggel pedig a legfeljebb 6 millió forinthoz lehet majd hozzájutni a tervezet szerint.

Az MGVE felhívta a figyelmet arra, hogy a napkollektorok jóval kevesebb villamosenergiát használnak fel, mint a hőszivattyúk és egyéb hőtermelő berendezések, mert csak egy vezérlő automatika elektromos igényét kell biztosítani. A napenergiával működő napkollektorok hatásfoka több mint 90 százalék, néhány watt villamos teljesítmény befektetésével több kWh energia előállítására képesek. A fűtésre és/vagy használatimelegvíz-készítésre alkalmas berendezések azonban egyre kevesebb figyelmet kapnak, pedig hűtési feladatok ellátására is képesek a megfelelő kialakítással (adszorpciós hűtés).

A Magyar Hőszivattyú Szövetség szintén javaslatokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az otthonfelújítási támogatás során ne csak a gázkazánok korszerűsítése legyen lehetséges, hanem a hőszivattyú technológiák felhasználása is. A fűtőklímák szerepe sem lebecsülendő, de jelenleg ezek támogatottsága is bizonytalan.

Forrás: Sajtóanyag / Nyitókép: Pexels
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így kalkulálj, ha felújítanád az otthonodat

Így kalkulálj, ha felújítanád az otthonodat

Virtuális otthonfelújítási kisokost indított az újHÁZ Centrum.

Továbbszámlázhat az asztalos az otthonfelújítási programnál

Továbbszámlázhat az asztalos az otthonfelújítási programnál

A támogatás terasz kiépítésére, bővítésére is felvehető, és még a korlát is elszámolható.

Az otthonfelújítási program nyomán megnőtt a kereslet az építőanyagokra

Az otthonfelújítási program nyomán megnőtt a kereslet az építőanyagokra

A növekedés valamennyi termékcsoportban érezhető, de legjobban a szerkezetépítő, nyílászáró-, valamint a gyorsan beépíthető betontermékek és a műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok terén.

Hirdetés