Hirdetés

Eb nincs, meccsek úgy-ahogy, stadionok viszont bőven. 

Hirdetés

Normális esetben ezekben a hetekben rendezték volna a foci-Eb-t, de jött a koronavírus, így hát most nyáron fejeződik be az európai bajnokságok zöme, többnyire üres lelátók előtt. A stadionok maguk is félig-meddig főszereplők lettek, ezért – és kicsit az Eb halasztása miatti űrt pótolva – bemutatunk néhány kiváló hazai stadiont, melyek egyaránt a Market Építő Zrt. kivitelezésében készültek el. Íme a Ferencváros, a Vasas, a Szeged és a DVTK stadionja!  

Groupama Aréna

A Ferencváros stadionja most júniusban lett hatéves, az évfordulót bajnoki címvédéssel ünnepelte a klub. Az OCTOGON 2014/6-os (114-es) lapszámában 80 oldalas mellékletben foglalkoztunk a stadionnal, amelyből kiderült, hogy a stadion előképei elsősorban a 2010-es évek elején épült német létesítmények voltak, de a tervezők vetettek néhány alapos pillantást a Juventus és az Arsenal akkor új stadionjaira is.

A 23 700 férőhelyes aréna – amelyhez irodák, étterem, szurkolói bolt, múzeum és kávézók is tartoznak – tervezése és kivitelezése során mindvégig szem előtt tartották a fenntarthatóságot és környezettudatosságot. Részben ennek köszönhetően 2015-ben a világ legjobb új stadionjának választották a The Stadium Business Awardson, vagyis az egyik legelismertebb nemzetközi szakmai díjat nyerte el. 

DVTK Stadion

Diósgyőr új arénája a stadiumdb.com versenyén nyerte el az Év Stadionja címet. A 2018-ban átadott, 14 600 fős befogadóképességű létesítményt Pottyondy Péter (KÖZTI) és munkatársai tervezték, és a tervező tavaly év végén közönségsikert aratott a Víz, idő, környezet című konferencián a stadionról szóló szellemes előadásával, amelyet így indított: „A régi diósgyőri stadiont három dolog tette tönkre: a víz, az idő és a környezet.” Később bemutatta, hogyan született újjá (szó szerint) a romjaiból az ország egyik legnépszerűbb csapatának stadionja. 

„A stadion markáns tetővel fedett tömege egy ezüst kehely formáját idézi. A stadion karakterét a lelátó aljára, és nagy kiülésű tető alsó síkjára rögzített, terpesztett fémlemez burkolat adja. Ezzel a megoldással két karakteres elemre (lelátó kehely, tető) bomlik a tömeg. A nagy tömegalkotó elemek és köztük lévő »árnyék fugák« könnyed, lebegő stadionképet eredményeznek” – írtuk a stadionról az OCTOGON 2018/4-es (144-es) lapszámában.

Illovszky Rudolf Stadion 

Más értékeket képvisel a Vasas tavaly nyáron átadott ékszerdoboza, az 5145 fős Illovszky Rudolf Stadion, amelynek tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy az új létesítmény valamennyi pontján visszaköszönjön a Vasashoz való kötődés érzése, a hagyományok tisztelete, és a múlt felejthetetlen sikerei. Erről a rendre visszaköszönő klubszínek gondoskodnak, no meg a legendás sportolók (köztük a stadion névadója) tárgyi emlékei. 

Ugyanakkor az Illovszky-stadion – amelyről részletesen az OCTOGON 2019/8-as (165-os) lapszámában írtunk – nemcsak a múltba réved, korszerű is: fűthető gyeppel, négyemeletes főépülettel, skyboxokkal valósult meg a Market Építő Zrt. és a KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében. A beruházásban a nemzetközi előírások betartásával a lehető legközelebb kerültek a lelátók a pályához, ami megnöveli a szurkolói élményt. És megnövelhetik magát a stadiont is, mert ha a múlt sikerei a jelenben is visszatérnek, a lelátó 6204 férőhelyesre bővíthető.

Szent Gellért Fórum

Szintén a fent említett lapszámban írunk Szeged új, extravagáns stadionjáról, amely az eredeti koncepciótervet jegyző Bordás Péter (BORD Építész Stúdió) szándékának megfelelően a sarkok levágása révén szakít a hagyományos stadion-formával. NFL stadionokban látunk olyat, ahol az arénából rálátni a városra, azzal a különbséggel, hogy itt a környező természetet figyelhetik, akik nem bírják a meccs izgalmait. 

A Szent Gellért Fórumnak 8000-es lelátója van, kék-fekete-zöld klubszínei, egy viszonylag csendes trófeaterme, elvégre csak 2011-ben alapították a klubot. Ám a legkülönösebb a stadionon belüli kápolna, ahol a komplexum építését szívügyeként kezelő dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke celebrálhat szertartásokat. A stadionban lehet rendezvényeket is tartani (akár esküvőt is, lásd fent), illetve van egy szabadtéri rekortán pálya és egy csarnok, amelyet az egyházmegye fenntartásában működő intézmények 9000 diákja, valamint a Gál Ferenc Főiskola és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói használhatnak.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Épületszigetelő szakmérnök

Épületszigetelő szakmérnök

Lehetőség elhivatott, kiváló minőségű munkára elkötelezett munkavállalónak.

Gipszkartonos építésvezető

Gipszkartonos építésvezető

Munkalehetőség elkötelezett munkavállalóknak.

Festő művezető

Festő művezető

Elhivatott, kiváló minőségű munkára elkötelezett szakembert keresnek. 

Hirdetés