Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

A napelemek hazai termelési rekordja abszolút értékben és a részesedést tekintve is megdőlt.

Új rekordokat döntöttek a hazai napelemek: az abszolút termelési csúcs immár 1426 megawatt, de figyelemre méltó a panelek közel 16 százalékos részesedése a magyarországi áramtermelésből.

„Ahogyan az várható volt, a napsütéses órák számának emelkedésével együtt máris újabb történelmi napenergia-termelési rekord született május 9-én, vasárnap, 11 óra 30 perckor 1426 megawattal – írja a Mavir honlapja. – Az előző, 1038 megawattos rekord még télen, február 13-án, szombaton született, ugyancsak a déli órákban.

A mostani termelési csúcs nemcsak abszolút értékben, de az éppen aktuális magyarországi áramtermelésen belüli 15,93 százalékos részesedéssel is történelmi rekord, ugyanígy soha nem volt még ilyen magas, 11,79 százalékos az aktuális felhasználásban a napenergia részesedése.

Magyarországon jelenleg meghaladja a 2000 megawattot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával összemérhető nagyságrendű ipari méretű napelem kapacitás áll rendelkezésre, ehhez jön még a háztartási napelemek együttesen 700 megawatt körülire tehető összkapacitása.”

A napelemek egyre hatékonyabbak, a terjedésüket állami ösztönzők is segítik, miközben a biztos hozam révén befektetésnek is a legjobbak között vannak, így várhatóan a mostani rekord sokszor megdől majd a következő hónapokban, években.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

30 ezer modulból épül hordozható napelemfarm

30 ezer modulból épül hordozható napelemfarm

Az ausztrál szolárpark harmónikaajtószerűen összecsukható lesz.

Paks-Napelem 1-1

Paks-Napelem 1-1

A magyarországi napelem-összkapacitás már ugyanannyit termel, mint a Paksi Atomerőmű.

Milyen a legújabb szélerőmű a London Eye-hoz képest?

Milyen a legújabb szélerőmű a London Eye-hoz képest?

Lélegzetelállító a szélturbinák fejlődése.

Hirdetés