A 120 éves toronynak problémát okozott volna a tengervíz, de a dánok ezt nem várták meg.

A dánok nem hagyták a tenger martalékává válni egyik legrégebbi világítótornyukat, és hatalmas síneken 70 méterrel beljebb költöztették a 720 tonnás monstrumot – írta az Euronews.

A mérnöki bravúrhoz tucatnyi szakember járult hozzá, a vándorló tornyot pedig több százan nézték a homokban. A művelet mintegy 250 millió forintnak megfelelő koronába került.

Az észak-dániai Rubjerg Knude világítótorony 120 évvel ezelőtt épült és akkor még 200 méterre volt a parttól, az alapjául szolgáló sziklafal eróziója miatt viszont ez a távolság hat méterre csökkent.

Így maximum két éve lett volna mielőtt a tengerbe zuhan.

Márpedig a 23 méteres építmény Jütland régió egyik fő látványossága, évente 250 ezren látogatják meg. Mostantól eggyel több okuk lesz felkeresni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Dániában komolyan veszik a környezetvédelmet – bár a helyiek egy része szerint nem eléggé. Nemrég tüntettek is a kérdésben szerintük körülményes, lassú döntéshozók ellen, méghozzá joggal, ha tudjuk, mit értek el például Samsö szigetén az elmúlt években.

BOLDOGSÁG: DÁNIA A NEVED

BOLDOGSÁG: DÁNIA A NEVED

A Design Hét Budapest díszvendége idén Dánia, mely alkalomból a Dán Nagykövetség három designfilmet mutat be a hazai közönségnek. 

Hirdetés