Iskola a határon, amely valójában nemcsak iskola, hanem a fenntarthatósági szempontok alapján létrejött közösségi helyszín is. 

A Henning Larsen Architects nyerte el Dánia első, Nordic Swan öko-címkével ellátott általános iskolájának tervezését. Az építészirodát a SKALA Architects, a BO-HUS, az ETN Arkitekter, az Autens és a MOE is segítették a munkában, a cél az volt, hogy egy olyan oktatási helyszínt hozzanak létre, amely több, mint iskola: egy olyan produktív tanulási környezet, amelyben a gyerekek úgy érzik magukat, mintha otthon lennének, és emellett kiemelt helyszíne lesz a közösségi programoknak is.

Nagy lépésre szánta rá magát 1989 őszén a skandináv államokban működő Nordic Council of Ministers, amikor bevezette az összes északi országra érvényes Nordic Swan, vagyis Északi Hattyú elnevezésű, a világon az első öko-címkézési rendszert. A védjegyet 63 termékkategóriában ítélik oda, köztük olyanokban, mint az éttermek, a lakóházak vagy éppen az iskolák. Az odaítélés előtt megnézik a termék

teljes életciklusát a nyersanyagok beszerzésétől kezdve egészen az energia- és vízfelhasználásig, de ugyanilyen fontos szempont a károsanyag-emisszió, a hulladékkezelés és az újrahasznosítás is.

A projekt Koppenhága Sundby városnegyedében valósul meg és egyfajta híd szerepet szánnak neki, amely szorosabbra fogja az oktatás, a helyi közösségek, a sport és a kulturális események közötti kapcsolatot. Ennek megfelelően az iskolában lesz könyvtár, kávézó, zeneiskola és sportközpont is. A kétemeletes iskolát 580 gyermek és 100 fős oktatási személyzet veheti majd birtokba, a tanulás befejezése után pedig kulturális és társadalmi események helyszínévé válik. A fent említett infrastrukturális elemeken kívül a homlokzati hőszigetelő anyagok, a felhasznált burkolatok, a belső panelek mind megfelelnek a Nordic Swan követelményeinek. 

Eva Ravnborg, a Henning Larsen projektigazgatója elmondta, hogy az alkotói folyamat elején úgy döntöttek, hogy az új iskolának funkciói révén integrálódni kell a tájba és a társadalomba. 

Nemcsak egy edukációs teret akartak létrehozni, hanem az iskolába vezető teljes útvonalat a tervezés középpontjába állították, mert szerintük csak ilyen szemlélettel lehet összekötni egy épületet a helyi közösségekkel.

Az iskola, vagy ahogy a missziójának megfelelően a Henning Larsen nevezi, "House of the city" a város szélén található. A természet közelsége oktatási szempontból is nagy lehetőséget rejthet, a gyerekek tanulhatnak akár a szabadban is és úgy szívhatják magukba a tananyagot, hogy közben eggyé válnak a természettel. Az iskola úgy néz ki valójában, mint egy domb, amelyről jó kilátás nyílik a környező erdős területre. Az épület szerkezetének megtervezésekor nagy figyelmet fordítottak a rugalmasságra, ennek megfelelően a belső funkciók változtatásával az elrendezés is "mozgatható".

Henning Larsen Architects építésziroda alapítójának nevét viseli, aki 1959-ben nyitotta meg a saját praxisát. Az egyik legrégebbi skandináv építészirodáról beszélünk, amely kezdetben kulturális és oktatási projektjeiről volt híres, az elmúlt években viszont erősen rákapcsoltak a fenntarthatósági kérdésekre is. A közelmúltban egy olyan lakónegyedet terveztek, amelyben gyakorlatilag minden fából készülne, az egész koncepció középpontjába a természet közelségét állították. A helyszín egy régi szeméttelep Koppenhága külvárosában, és úgy tervezik, hogy a negyed 7000 lakos befogadására lenne alkalmas. A Fælledby fejlesztés ötletével megnyertek egy hazai tervpályázatot, amelynek kiírója a By & Havn ingatlanvállalat volt, az elkövetkezendő időkben a terv részleteinek finomítására koncentrálnak.

Forrás: Henning Larsen Architects
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fából készül a világ legnagyobb lebegő irodája

Fából készül a világ legnagyobb lebegő irodája

Az épület, amely jól jelzi, hogy beköszöntött az építészeti tervezés új korszaka.

Láthatatlan iskola

Láthatatlan iskola

Zahari Tünde MSc Diplomamunkája.

Tíz iskola nyerhet okosbútort az MVM versenyén

Tíz iskola nyerhet okosbútort az MVM versenyén

De az energetikai és fenntarthatósági szemléletformáló játékkal valójában mindenki nyer. 

Hirdetés