Hirdetés

A nyilatkozatban a polgármesterek ígéretet tesznek arra, hogy 2030-ig felére csökkentik a városaikban zajló építési tevékenységekkel összefüggésbe hozható üvegházhatású gázok kibocsátását.

Hirdetés

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere három másik nagyváros, Oslo, Los Angeles és Mexikóváros vezetőjével elsőként írta alá a C40 által kezdeményezett Clean Construction, azaz Tiszta Építés Nyilatkozatot, amiben a főpolgármesterek ígéretet tesznek arra, hogy 2030-ig felére csökkentik a városaikban zajló építési tevékenységekkel összefüggésbe hozható üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az építőipar jelenlegi formájában globális szinten az üvegházhatású gázok kibocsátásának 23 százalékáért felelős – csak a betongyártás a kibocsátás nyolc százalékáért –, az erőforrások felhasználásának pedig világ szinten harminc százalékáért, így, ha az építőipar nem változtat a jövőben, azzal nagyban hozzájárul a világ akár a 3 °C-os átlaghőmérséklet-emelkedéséhez.

Fotó: Fredrik Varfjell, C40, Deichman Bjørvika / Oslo Public Library

A nyilatkozatban Karácsony Gergely mellett, Eric Garcetti (Los Angeles), Raymond Johansen (Oslo) és Dr. Marina Robles García (Mexikóváros) polgármesterek ígéretet tesznek arra, hogy forradalmasítják az építőipart, és egy fenntarthatóbb jövő felé mozdítják azt, amivel „virágzó, rugalmas és egészséges életet” biztosíthatnak mindenki számára városukban.

A nyilatkozat ambiciózus célokat tűz ki a jövő zéró kibocsátású épületeinek és infrastruktúrájának fejlesztésére, melyek között szerepel, hogy 2030-ig legalább ötven százalékkal csökkentik az új épületek kibocsátását, az új infrastrukturális projektek legalább ötven százalékánál, 2025-től pedig kizárólag zéró emissziós munkagépeket szereznek be, és lehetőség szerinti azokat használják majd. 

Felismerve, hogy a városok nem képesek egyedül kezelni az klímaváltozást, a nyilatkozat együttműködést szorgalmaz a városok, a vállalkozások, a regionális, országos és nemzetközi döntéshozók és az ipar között. A nyilatkozat szorgalmazza, hogy a városok újratervezzék és átalakítsák épületállományukat, hogy jobban használják ki a meglévő épületeket és azok infrastruktúráját, ami még új, zöldmunkahelyek teremtésével is együtt járhat. A nyilatkozat aláírásával a polgármesterek arra is ígéretet tettek, hogy 2025-ig jóváhagynak legalább egy nettó zéró kibocsátású kiemelt építési projektet, és éves jelentést készítenek annak előrehaladtáról.

(Forrás: C40 Cities közlemény)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Klíma, Energia és Mobilitás pályázati lehetőségek

Klíma, Energia és Mobilitás pályázati lehetőségek

A Horizont Európa program keretében.

Mélyszegénységből jött, és a földijein segít a levegőből napi 300 liter vizet előállító gép feltalálója

Mélyszegénységből jött, és a földijein segít a levegőből napi 300 liter vizet előállító gép feltalálója

Max Hidalgo Quinto szerkezete óriási szerepet kaphat a vízhiány enyhítésében.

Megújul a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti szakasza

Megújul a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti szakasza

Első lépésben a mintegy 500 méter hosszú szakaszon hiányzó gyalogos kapcsolat megteremtésével.

Hirdetés