Hirdetés

Rekordméretű szélturbinát építhet a Siemens Gamesa

Az alapkapacitás 18 ezer átlagos európai háztartás energiaigényét képes fedezni.

15 megawattos, 222 méter átmérőjű szélturbinát épít a Siemens Gamesa - írta meg a g7.hu, amely ha elkészül, akkor az előbbi két mutatóban lekörözi az amerikai GE jelenleg csúcstartó termékét. Bár első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy presztízsalapú vetélkedésről van szó, ahol a gazdaságossági szempontok könnyen háttérbe szorulhatnak, ám itt elsősorban nem erről van szó, mert a tengeri szélerőműveknél szoros összefüggés van a méret és a hatékonyság között.

A GE 2018 márciusában bemutatta a jelenleg rekordtartó, alapvetően 220 méteres, 12 megawattos Haliade-X névre keresztelt turbináját, amelynél a rotorátmérő 220 méter. A Siemens Gamesa a szóban forgó új termékkel igyekszik megőrizni vagy növelni a jelenleg több mint 50 százalékos piaci részesedését a a tengeri (offshore) turbinák terén.

Ha minden jól megy, az SG 14-222 DD névre elkeresztelt turbina prototípusa már jövőre kész lesz, a leendő felhasználók pedig 2024-től vehetik majd birtokba.

A Siemens Gamesa jelenlegi legnagyobb turbinájához (amely 11 megawattos, a rotorátmérő pedig 200 méter) képest az új szerkezet 25 százalékkal több energia előállítására lesz képes, de az korántsem biztos, hogy ezzel is rekorder lesz. A GE turbinájából ugyanis 14 megawattot is ki lehet hozni, míg a riválisnál értelemszerűen még csak ígéret, hogy 15 megawattra is képes lesz némi tuningolással. Az alapkapacitás egyébként 18 ezer átlagos európai háztartás energiaigényét képes fedezni.

Forrás: G7
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már nyomtatnak is szélturbinát

Már nyomtatnak is szélturbinát

Sokkal hatékonyabbá válnak így a szélerőművek.

Világhírű párizsi múzeumok százezer műalkotása lesz elérhető

Világhírű párizsi múzeumok százezer műalkotása lesz elérhető

Franciaország ezzel csatlakozik az open content mozgalomhoz.

Folytatódik a kastélyok és a várak felújítása

Folytatódik a kastélyok és a várak felújítása

Idén 34 műemlék újul meg, több mint 60 milliárd forintból.

Hirdetés