Hirdetés

Az Építésijog.hu portál által szervezett webináriumot január 27-én rendezik meg.

2020 decemberének utolsó napjaiban egymás után jelentek meg az építésügyi rendeletek; gyakorlatilag nem maradt olyan lényeges – az építésügyet érintő – jogszabály, amelyben ne találnánk fontos módosításokat, ráadásul az új szabályokat és követelményeket azonnal alkalmazni is kell. A változásokról január 27-én online konferenciát szervez az Építésijog.hu portál szakértőivel együttműködve. A rendezvényen – tekintettel a járványhelyzetre – kizárólag online formában lehet részt venni. 

Az építésügyi engedélyezési eljárások több olyan sarokpontja is módosult, amit korábban alapvetésnek gondoltunk (engedély hatálya és ütemezése, településképi vélemény, használatbavétel), és új szabályrendszert kell megtanulni az egyszerű bejelentésű beruházások esetében is. 2020 decemberének utolsó napjaiban több ITM rendelet és kormányrendelet tartalmazott épületenergetika témájú módosítást. A jogszabályváltozások nem csak a közel nulla követelmények alkalmazásának határidejét hosszabbította meg, számos érdemi változást is történt az energetikai követelmények rendszerében.

Az önkormányzatok újra nagy feladat előtt állnak, mert – elméletileg – 2021. március 1-jétől ismét módosítaniuk kellene a településképi rendeleteiket, és több esetben a településképi bejelentési eljárást kötelező lesz lefolytatniuk (vagyis nem kizárólag a helyi rendelet határozza meg a bejelentéshez kötött építési tevékenységeket). Az OTÉK-ban egyebek mellett a parkolóhelyek kialakításának előírásai, valamint a kertvárosias lakóterületek beépítési lehetőségei is módosultak.

Az állami otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően a korábbiaknál nagyobb számú felújítás, tetőtér-beépítés fog történni, de nem mindenki ismeri ezeknek a kivitelezéseknek a jogszabályi előfeltételeit. Az ÉPÍTÉSI JOG 2021 konferencia több előadása is a felújítást, tetőtér-beépítést tervező építtetők és kivitelezők részére tartalmaz fontos információkat annak érdekében, hogy a kivitelezők elkerüljék a szabálytalan munkavégzést, az építtetők pedig megelőzzék az építkezés során felmerülő, legnagyobb kockázatú veszélyeket.

Az évindító építési jogi online konferenciával a szervezők az új követelmények megismerésében kívánnak segítséget adni a változások által érintettek – építtetők, tervezők, vállalkozó kivitelezők, ügyvédek, önkormányzatok és hatósági ügyintézők – számára. A résztvevőknek lehetőséget kínálnak arra, hogy egy nap alatt átlássák a legfontosabb változásokat, és így már az új előírásoknak megfelelően tudják a tevékenységüket végezni, beruházásaikat tervezni. Ha Ön nem tud erre egy egész napot szánni, akkor sincs gond, a konferenciáról videófelvétel készül, melyet a konferencia után még egy hétig – azaz február 3-ig – meg lehet nézni, akár több alkalommal is. Ebben az egy hetes időszakban meg lehet szerezni a kamarai kreditpontokat is (a tesztkérdések megválaszolásával). 

További információ, a webinárium részletes programja és jelentkezési oldala itt található: ÉPÍTÉSI JOG 2021.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újragondolt műemlékvédelem

Újragondolt műemlékvédelem

Online konferencia a Műemléki Világnap alkalmából. 

Gyógyító építészet – healing architecture

Gyógyító építészet – healing architecture

Élvonalbeli spanyol, angol és dán tervezők adnak elő a MÉSZ idei Nemzetközi Építészkongresszusán.

Delfti épület mutat példát az újrahasznosításban

Delfti épület mutat példát az újrahasznosításban

Hogyan lesznek a közgazdasági tézisekből építészeti válaszok?

Hirdetés