Új iskola nyílt Kiberában, a kenyai főváros, Nairobi legnagyobb nyomortelepén. Az építkezésnél olyan technológiát alkalmaztak, amely új lehetőségeket nyithat az elmaradott térségek fejlesztése során. A PERI cég által kifejlesztett TwistBlock formák segítségével a helyiek habarcs nélkül egymásba csatlakozó építő téglákat tudnak előállítani, amely eljárás egyúttal munkalehetőséget is biztosít.

Több mint kétszáz gyerek kezdhette meg a tanulást néhány héttel ezelőtt Afrika legnagyobb városi nyomornegyedében a PERI által kifejlesztett fenntartható építkezési modell mintaépületében. Kiberában több mint kétszázezer ember él nyomorúságos körülmények között ócska bádogviskókban, mélyszegénységben, kitéve az erőszaknak és a fertőzéseknek, napi szinten megküzdve az alapvető higiéniai szükségletekért és az ivóvízért. Az itt élő gyerekek az idejük nagy részét leginkább csak az utcán tudják eltölteni, nincs módjuk a rendszeres tanulásra, hiányoznak a közösségi terek, játszóterek.

A Magyarországon is ismert PERI, a világ egyik legnagyobb zsaluzat- és állvány gyártója a Global One Alapítvánnyal közösen megvalósított szociális projektjében nemcsak egy új iskola megteremtését tűzte ki céljául, hanem a közösséget érintő súlyos problémákra is szeretett volna megoldást kínálni. A 225 tanuló számára tanulási lehetőséget nyújtó, kilenc tantermes, háromemeletes iskolaépület legfelső szintjén egy olyan szabadon használható teret is létrehoztak, ahol a gyerekek – kiszakadva a nyomortelepi élet hétköznapjaiból – felszabadultan játszhatnak. A tetőn és a földben elhelyezett víztartályok segítségével a telepen ritkaságszámba menő higiénés körülményeket tudtak teremteni: vízöblítéses WC-kkel, mosdókkal, mosási lehetőséggel.

Már maga az iskola is sokat segít az oda bekerülő gyerekek jövőbeni boldogulásában, emellett azonban a PERI a Start Somewhere nonprofit civil szervezettel közösen egy olyan programot dolgozott ki, amely munkalehetőséget, s ezáltal a jövőbe mutató perspektívát teremt a lakosok számára. Olyan innovatív, egymáshoz könnyen csatlakoztatható elemeket gyártó zsaluzatot fejlesztettek ki, amely jól adaptálható a különböző helyszínekre, egyszerűen és gyorsan szerelhető, megkönnyíti a munkások számára a házépítést.

Az üreges betontéglák előállítása a Németországban kidolgozott eljárás alapján a helyi üzemekben történik. A létrejött elemeket a helyi lakosok kőműves segítsége nélkül egymásba tudják illeszteni, mert azok habarcs vagy vakolat nélkül házakat alkotnak. A TwistBlock-ok belül üregesek és nagyon keskenyek, ami azt jelenti, hogy a gyártáshoz viszonylag kevesebb alapanyagra van szükség. Ráadásul a TwistBlock-ok szükség esetén szétszerelhetők és akár 80%-ban újrafelhasználhatók.

A prototípusnak is nevezhető kiberai iskola megépítéséhez 7000 TwistBlock elemet használtak fel. A könnyen szerelhető moduláris rendszerek lehetővé teszik a rugalmas alaprajzi kialakítást, ezért az építkezés egyszerűen lebonyolítható szűk, nehezen megközelíthető térségekben is. A tűzálló blokkok belső üregei jó szigetelést, ezáltal kellemes hőérzetet biztosítanak nyáron és télen is.

A kiberai iskola egy év alatt épült meg. Hasonló elképzelés alapján terveznek iskolát felhúzni Fokvárosban és Manilában, de a PERI világszerte egyre több helyen szeretne fenntartható, a helyi gyerekek és a lakosok számára is pozitív jövőképet nyújtó oktatási és közösségi épületeket létrehozni.

Forrás: PERI
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elképesztő iskolaépülettel állt elő a Henning Larsen Architects 

Elképesztő iskolaépülettel állt elő a Henning Larsen Architects 

Iskola a határon, amely valójában nemcsak iskola, hanem a fenntarthatósági szempontok alapján létrejött közösségi helyszín is. 

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Az építészetnek meg kell újulnia, fenntarthatóbb épületeket kell tervezni, ennek ösztönzésére pedig kell egy közös alkotói tér.

Láthatatlan iskola

Láthatatlan iskola

Zahari Tünde MSc Diplomamunkája.

Hirdetés