Hirdetés

Megújult a Shopmark Üzletközpont.

Hirdetés

Az EQUITONE építész és építészhallgatói pályázata 2019-ben „A szépség és ésszerűség egysége” mottó jegyében zajlott, mely kifejezés ugyan az EQUITONE-anyag az épületek esztétikájához vitathatatlanul hozzájárul, nem feledkezhetünk meg az épületburok energiafelhasználásra gyakorolt hatásáról, valamint a tartósságra való törekvésről sem. Az EQUITONE elkötelezett a minőségi tervezői munka elismerése mellett, így a jövőben is folytatódik a méltán népszerű pályázat.

A 2019 év pályamunkái közül a zsűri az első díjjal a budapesti Shopmark Üzletközpont felújításának terveiért Prof. Kertész András DLA-t és Tóth Tamást jutalmazta.

Patartics Zorán Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész a pályázat zsűritagjaként a Shopmark Üzletközpont kapcsán kiemeli, „Ha az építészeti minőséget méregetjük, szembesülnünk kell a léptékkel. Itt a megszokott nézőpontok nem működnek. Egy ekkora házat nem lehet szemügyre venni, csak mozgás közben megélni. 250 méternyi épület, 650 méter homlokzattal. Kívülről városi térfal, belülről „pszeudo” város. Ebben a játszmában az EQUITONE csak egy eszköz ugyan, de olyan eszköz, ami kiválóan alkalmasnak bizonyult a tervezői stratégia megvalósításában.”

Az egykori EUROPARK Bevásárlóközpont belső és külső terei az elmúlt 20 év alatt mind műszakilag mind formailag-funkcionálisan elhasználódtak, erodálódtak. A tulajdonos „face lifting” jellegű felújítást tervezett az épületen, illetve annak szűkebb környezetében. Az Üzletközpont felújításának terveiért felelős Prof. Kertész András DLA és Tóth Tamás több pontban állapította meg a felújítás részeit. 

Elsőként az épület főbejárat előtti terének újragondolását tűzték ki célul, az egész bejárati koncepcióval együtt kezelték az előtte lévő külső teret, minden elemében arra törekedve, hogy a bejutás élményét erősítse.

Újraformálták a lesüllyesztett agórát, az áttekinthetőség kedvéért vasbeton falakat, mellvédeket, korlátokat vettek ki. A burkolt és a zöld felületek arányát a „zöld” irányába növelték. A teret új térburkolattal látták el és észszerűsítették a megközelítési irányokat. A főbejárati kapuzat átépítésénél megszüntették a homlokzati síktól előugró konzolos üvegfalat. Az íves rácsostartókat a helyükön tartva, azok térbeli kiegészítésével új belső téri hatást hoztak létre. Új bejárati előtető szerkezetet terveztek, amely „hívogató” és természetesebb hatást teremt.

A tervezésben a homlokzatok újragondolása döntő szerepet kapott. A főbejárati kapuzat párkányát a hosszhomlokzatokon vezették végig, és a teljes homlokzat előtt acélszerkezetű lábakon hordott vízszintes rácsostartók között új homlokzatsáv készült. A 70 méter széles bejárati homlokzat valóban homlokzat.

Az erre a feladatra komponált felület és fedett átmeneti tér amolyan 180 fokban működő mágnes. A hazai előzményekhez képest a bejárati homlokzatnak ez a sallangmentes, mégis rangos, épületléptékű megoldása újszerű.

Az új osztó- és főpárkány fehér EQUITONE szálcement borítással készült. Az EQUITONE (tectiva) anyagának megjelenését a szálcement eredetisége határozza meg. Az anyag egy teljes keresztmetszetében színezett homlokzati panel, fő jellemzője a barázdált felület és a panel anyagában természetesen előforduló árnyalati különbségek. A homlokzatok ereje éppen abban van, hogy képes mindössze egy monokróm színpárral és néhány ismétlődő struktúrával arányosságot és ritmust vinni a komponálásba. Szűkszavú, de mégis nagyvonalú, ami biztos tervezői kezekről árulkodik.

Az üzletközpont tervezője, Prof. Kertész András DLA az átalakítás kapcsán kiemelte, hogy „mindig rengeteg nehézséget okoz, ha egy meglévő épületet alakítunk át, hiszen reagálnunk kell a váratlan helyzetekre. Az épületből adódóan a homlokzatnak volt egy alapelve, egy régi burkolata, amit szerettünk volna háttérbe helyezni: a sötét, antracit színre festett régi szendvicspanel háttérbe lép a fehér EQUITONE táblás rétege mellett. A két szín kontrasztja eltüntette a régi homlokzat karakterét. A homlokzat ihlette a sötét-világos rendszert, mely az egész áruházban uralkodóvá vált, teret adva az áruk sokszínűségének.”

Az EQUITONE számára kiemelten fontos a gyakorló és a jövőbeni építészek munkájának elismerése, így a következő pályázati kiírás hamarosan elérhető lesz az EQUITONE honlapján.

Ismerje meg a 2019. évi EQUITONE pályázat nyerteseit!

Bővebb információ az EQUITONE honlapján!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Szálcement homlokzatburkolat különböző épületeken

Mert a természetes és természetesen szép anyag bármilyen épületen megállja a helyét.

A lebegő hatás és átforduló homlokzat

A lebegő hatás és átforduló homlokzat

Így néznek ki az Equitone homlokzatburkolatai családi házakon.

EQUITONE: egyszerű és dinamikus

EQUITONE: egyszerű és dinamikus

Kreatív és minőségi megoldások a szálcement homlokzatburkolati anyag használatában.

Hirdetés