Hirdetés

Irodai üvegtrend és dolgozói komfortérzet (X)

A kellemes munkahelyi légkör ma már a munkavállalók megtartásának és hatékonyságának egyik fontos eszközei, amelynek minősítésére nemzetközi tanúsítvány, a WELL Standard is létrejött. Milyen hatással vannak a kellemes munkahelyi légkörre a beépített építőanyagok és ezek között pl. az üveg? És egy izgalmas példa Indiából.

 

Egyre hangsúlyosabban kérdés – hiszen a munkavállalók teljesítményére valamint az épületek értékállóságára is hatással van – az épület beltereinek a nemzetközi standard, a WELL minősítés szerinti kialakítása. Ez az egészséges és inspiráló belső terek kialakítását értékeli, miközben figyelembe veszi a fizikai környezetet, és az azt használó közösség lehetőségeit is.

„A WELL Standard az egészséges munkakörnyezet kialakításával a fenntartható ingatlanok irányába hat, amit ideális esetben kiegészít a zöld épület minősítés is. Ezek alapjai mások mellett a fenntarthatóbb épületeknek, ami egyre inkább értékálló befektetésnek is számít. Nevezhetjük befektetői érdeknek is a munkavállalói egészség és jóllét irányába tett munkáltatói intézkedések sorát, hiszen a cégek sikere végső soron nagymértékben múlik az embereken. Ebben pedig az épület kialakításának számos eleme, így a beltéri klímára hatást gyakorló üvegezés is egyre jelentősebb szerephez jut.”

– mondta Németh Árpád András, a Guardian Glass mérnök tanácsadója. –

„Az iroda üvegezése jelentős hatással van dolgozói közérzetre. Nem csak azért mert ettől függ, mennyi fény jut az épület belsejébe pl. az őszi-téli korai sötétedés idején, de ma már sokkal inkább azért, hogy nyáron mennyire melegszik fel a beltér, mennyit kell használni a légkondicionálást, ami nem csupán anyagi kérdés.”


A minősítés alkalmazásából és az elvei szerinti megvalósításból adódó intézkedések elsődleges célja, hogy a vállalatoknak ne csak a pénzügyi, tőkepiaci megítélése legyen jó, hanem ennél átfogóbb megközelítésben, a cég közvetlen környezetére, valamint a közösségre gyakorolt hatásuk is előnyös legyen. Az intézkedések célja végeredményben a munkaerő megtartása, ennek eredményeképpen pedig a cég működésének hatékonysága. Leegyszerűsítve: az emberek jó közérzetének is van gazdasági előnye, hozadéka.

Egyes előrejelzések szerint a tőzsdén jegyzett cégeknek 2024-től akár kötelező is lehet ilyen ezt a minősítést megszerezni, azaz az ezt célzó intézkedéseket bevezetni. 

„Számos nemzetközi példa mutatja, hogy a beruházók egyre jobban figyelembe veszik az épületek kialakításakor, a tervezéskor a későbbi használók érdekeit és ezzel párhuzamosan az épület működésében az üveg szerepét.”

– tette hozzá a szakember. Az üvegezés szerepe a biofilikus gondolkodásban

A nemzetközi példák között is kiemelkedő és az üvegezés tekintetében is izgalmas az indiai Kolkata városában épült 37 000 négyzetméter alapterületű, a teljes homlokzatán üveggel borított robosztus irodaház. Az épület az üveghasználaton túl is bővelkedik a nem mindennapi építészeti megoldásokban. Kelet-Indiában ez az első E+ (pozitív környezeti hatású) kereskedelmi központ, amely szintén az első Gold Green-besorolású, LEED tanúsítvánnyal rendelkező munkakörnyezet. A Biowonder egyik legérdekesebb jellemzője, hogy az épület a teljes mértékben a zöld felületeknek köszönhető oxigéndús atmoszférája, jótékonyan befolyásolja a dolgozók munkájának hatékonyságát. 

Vajon mi volt a tervezők, tájépítészek célja, és miért példaértékű ez a kezdeményezés? A Biowonder irodaház sokak szerint az „élő építészet” egy izgalmas példája. Ez az önakklimatizálódási elvet alkalmazva segíti az épület energiafogyasztásának optimalizálását. 


Ma már elavultnak számít az a nézet, hogy egy üveghomlokzatú épület nehezen lehet energiatakarékos. Jogosan merülhet fel a kérdés: teljes üveghomlokzat esetén hogyan valósulhat meg a „felmelegedés” minimalizálása? Egyre népszerűbb az a megközelítés, hogy a megfelelő üvegezés feltétlenül hozzájárul az épületben tartózkodók, az ott dolgozók komfortérzetének javításához és ezáltal a termelékenység növeléséhez is. 
 

A Biowonder magas E+ (pozitív környezeti hatású) hányadossal rendelkezik – ez többek között a fény- és légszennyezettség kézben tartásával, a szennyvízenergia újrahasznosításával, a biodiverzitás elősegítésével, a nem organikus elemek csökkentésével, energiamegtakarítással és a napenergia felhasználásával érhető el. Ebben – sok más műszaki megoldás mellett – jelentős szerepet játszott a Guardian SunGuard üveget is tartalmazó üvegkombinációja. 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nagy lendülettel terjeszkedik Lengyelországban a Cordia

Nagy lendülettel terjeszkedik Lengyelországban a Cordia

2600 lakás építésével számolnak a lengyel piacon.

Kétmilliárd forint értékű beruházással jubilál a Reneszánsz Zrt.

Kétmilliárd forint értékű beruházással jubilál a Reneszánsz Zrt.

A gyár megemeli kőfaragó kapacitását, emellett pedig finanszírozzák a hazai kőfaragó szakképzést.

Átadták a BudaPart első lakásait

Átadták a BudaPart első lakásait

Év végéig több százan költözhetnek be a Kopaszi-gátnál épülő otthonokba.

Hirdetés