Faye Toogood új életre kelti Matisse örökségét. 
 

Örömteli önbizalom és legendás optimizmus: ezek az értékek vezérlik a Maison Matisse-t, a Henri Matisse dédunokája által alapított design stúdiót, ami francia mester munkásságát ünnepli. 2023-as Milánói Design Hét alkalmára most a londoni bázisú Faye Toogoodot kérték fel egy különleges együttműködésre.

A világ legnagyobb design eseménye, a Milánói Design Hét április 17. és 23. között ismét megrendezésre kerül. Ezen a héten a legizgalmasabb projektek közül csemegézünk.

 

 

A Maison Matisse korábban már több tervezővel készített kollaborációkat, többek között Jaime Hayonnal, a Formafantasmaval, valamint Ronan és Erwan Bouroullec-kel. Míg azonban ezek a tervezők a francia művész legismertebb munkáira jellemző színpompára összpontosítottak, a Toogood a kevésbé ismert fekete-fehér rajzaiból merített inspirációt. 

 

 

A fehér papírra fekete kínai tintával készült rajzokon Matisse gesztusainak lendülete, vonalainak szabadsága mutatkozik meg. Toogood átvette ezt a gyakorlatot, és saját tintakísérleteket készített: az áramló formák és szabadkézi rajzok alapján készült el az Esquisses kollekció. A sík mintákra építve puha gyapjú takarókat, kézzel csomózott szőnyegeket, valamint háromdimenziós bútorokat tervezett. A kézzel kárpitozott bouclé fotel idézi meg leginkább a csendéletek eleganciáját: az ívelt oldalak Matisse kiegyensúlyozott vonalaira rímelnek. 

„Mindig is lenyűgözött a kétdimenziós és a háromdimenziós alkotás közötti játék” – vallja Toogood. 


Bár az Esquisses kollekció az első hivatalos együttműködés Toogood és a Maison Matisse között, a művész munkássága már régóta inspirációt jelent a tervező számára. Toogood 2017-ben azAssemblage 5” kollekcióját a vence-i Matisse-kápolnának szentelte, amelynek minden egyes részletét, az ólomüvegektől és csempéktől kezdve a papi ruhákig ő alkotta meg.


 

Faye Toogood | Web | Facebook | Instagram
Forrás: Wallpaper
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A mesterséges intelligencia is szerepet kapott a Samsung standján a Milánói Design Héten (x)

A mesterséges intelligencia is szerepet kapott a Samsung standján a Milánói Design Héten (x)

Számos újdonságot bemutatott a koreai óriásvállalat a múlt heti milánói kiállításon.

A világ első alumíniumhabból készült bútorcsaládja

A világ első alumíniumhabból készült bútorcsaládja

Innovatív magyar bútorcsalád debütált a Milánói Design Héten a Budapest Select égisze alatt

„Az otthonaink önmagunk tükörképei” | Annie Leibovitz X IKEA

„Az otthonaink önmagunk tükörképei” | Annie Leibovitz X IKEA

Annie Leibovitz az IKEA új rezidencia programjának első művésze. 

Hirdetés