A londoni COS a ecoLogicStudióval közös látványos kollaborációjával tér vissza a milánói designhétre. 

Idén kilencedszer tér vissza a milánói design hétre a londoni székhelyű COS divatmárka idén, méghozzá az izgalmas építész és várostervező ecoLogicStudio párosával közös látványos kollaborációval.

A COS és az ecoLogicStudio installációja a természetes világ és az épített környezet közötti interakciót vizsgálja - egy olyan interaktív szerkezetet mutat be, amely hidat képez a tudomány és a design között. A magával ragadó élményt egy különleges innováció fogja életre hívni, amelyben a sokszínű, fotoszintetizáló organizmus, az algák is fontos szerepet játszanak.

A műalkotás a „körforgásosság” koncepcióját fedezi fel a design és a városi közeg látásmódján keresztül, méghozzá új, biotechnológiai módszerekkel. Miközben megmarad a modern innovációknál, a helyszín, vagyis a Palazzo Isimbardi gazdag történelméből, illetve Leonardo da Vinci 16. századi tanulmányaiból is ihletet merít (ezeken a tanulmányokon alapul Milánó csatornarendszere is).

Az installáció a levegőből szenet kivonva olyan környezetet biztosít, amely beindítja a fotoszintézis folyamatát, és ezáltal vizsgálja a mikro-algák előnyeit és felhasználási lehetőségeit a Palazzo fallal körülvett kertjében.

„A fenntarthatóság és az anyagok fejlesztése mindig is a COS figyelmének középpontjában állt – mondta Karin Gustafsson, a COS kreatív igazgatója. – Az idei Salone del Mobile kiállításon szeretnénk a természet innovációit vizsgálni, és azt, hogy ezeket hogyan tudjuk úgy felhasználni, hogy új utakat mutassanak a hétköznapi életünk vezetésében, amellyel csökkenteni tudjuk a környezetünket és a bolygónkat érő negatív hatásokat. Az ecoLogicStudio figyelemreméltó munkája nemcsak azt mutatja be, hogy a tudomány és a biológia hogyan tud finomítani és javítani a mindennapi folyamatokon, hanem azt is, hogy mindez hogyan lehet része a vizualitásnak.”

Az ecoLogicStudio párosát Claudia Pasquero és Marco Poletto alkotja, akik így nyilatkoztak az együttműködésről: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy olyan installáción dolgozhatunk együtt a COS csapatával, amely egy fontos, és időszerű témát mutat be, és egy jelentős előrelépés is a számunkra. Már sok-sok éve dolgozunk azon, hogy a bolygónk regenerálódásra képes organizmusai bevonásával olyan körforgásos rendszert építsünk, amelynek segítségével a városaink által kibocsátott anyagokat fenntartható nyersanyagokká formáljuk. A projekt segítségével egyedi lehetőségünk van arra, hogy a mikro-algák fotoszintetizáló erejét, a művészet és a tudomány közötti kapcsolatot (amely a COS és a közöttünk lévő közös látásmód alapját is képezi) szemléltethessük a nagyközönség előtt Milánóban.”

Az installáció 2020. április 21-25-ig lesz látogatható a közönség számára a Palazzo Isimbardi udvarán (Milánó, 20122, Corso Monforte 35.).

COS x SALONE DEL MOBILE

A COS már 2012 óta mutat be különleges és innovatív kollaborációkat művészekkel, formatervezőkkel és építészekkel Milánóban a Salone del Mobile rendezvénye során. A korábbi együttműködései között olyan neveket láthatunk, mint Gary Card, a Bonsoir Paris, Nendo, Skarkitecture, Sou Fujimoto, Phillip K. Smith III: és Arthur Mamou-Mani. A New Spring című installáció, amelyet a Studio Swine csapatával közösen alkottak, megnyerte a Milano Design Award „Most Engaging Exhibition” díját 2017-ben, azóta pedig már a Design Miami alkalmával, illetve a shaghai The Bell Tower termében is kiállították 2019-ben.

ECOLOGICSTUDIO

Az ecoLogicStudio egy olyan építészeti és várostervezéssel foglalkozó stúdió, amely élen jár az élő rendszerek épített környezetbe való integrációjában. 2005-ben, Londonban alapította Claudia Pasquero és Marco Poletto, majd innovatív projektjeikkel, kisméretű művészi installációikkal, valamint építészeti pavilonjaikkal, és nagy volumenű eco-mesterterveikkel vívtak ki maguknak nemzetközi hírnevet.

A munkáikat a legfontosabb építészeti biennálékon is bemutatták már (Velence 2008, 2010, 2016, 2020), világkiállításokon (Milánó és Astana) és nemzetközi művészeti galériákban, mint például a párizsi Pompidou Center (2019) és a tokiói Mori Art Museum (2019).
2014-ben a Metropolis Magazine az ecoLogicStudio párosát a tíz legizgalmasabb feltörekvő nemzetközi design stúdió közé választotta. Claudia Pasquerót nemrég beválogatták a Wired Smart List top 10-es listájába a legnagyobb nemzetközi innovátorok közé.

Az ecoLogicStudio közeli kapcsolatban van a nemzetközileg is elismert akadémiai és kutatási intézményekkel, és jelenleg részt vesz a Photosynthetica nevű vállalkozásban a UCL London Urban Morphogenesis Research Labbal, valamint az innsbrucki egyetemen a Landscape Architecture/Sythetic Landscape Labbal karöltve.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Divatmárka és várostervező stúdió közös installációja Milánóban

Divatmárka és várostervező stúdió közös installációja Milánóban

A londoni COS a ecoLogicStudióval közös látványos kollaborációjával tér vissza a milánói designhétre. 

Gépeléssel kialakított tapétát alkotott egy testvérpár

Gépeléssel kialakított tapétát alkotott egy testvérpár

Valicsek Éva és Ildikó az NLXL számára tervezett Geometrikus tapétát, amely a Milánói Design Héten debütált, és már világszerte elérhető.

Nagy érdeklődés övezte a magyar designerek kiállítását Milánóban
  • 2019-04-18 11:47
  • Deco

Nagy érdeklődés övezte a magyar designerek kiállítását Milánóban

A 13 magyar tervező kiállítását többek között nemzetközi szakemberek, újságírók és showroomok vezetői látogatták meg a Brera Design Districten.

Hirdetés