Hirdetés

Épül a geotermikus távfűtési rendszer Szegeden

A tervezett kilencből három helyen már geotermikus energia fűti Szegeden a lakásokat a következő fűtési szezonban.

Hirdetés

Tavaly beszámoltunk arról, hogy geotermikus távfűtési rendszer épül Szegeden, amely ha elkészül, akkor Európában a második legnagyobb lesz a reykjaviki után. A munkálatok folynak, a következő fűtési szezonban a lakások egy részét már geotermikus energia fűti Szegeden - írja a szeged.hu.

A tervezett kilencből, három helyen – Odessza városrészben, Felsővároson és Rókuson – a következő fűtési szezonban már üzemelni fog a geotermikus távfűtési rendszer, 2023-ra pedig a városban teljes kapacitással működik majd kilenc termálkút. A beruházás a Szetáv, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda és a Geo-Hőterm Kft. alkotta konzorcium összefogásával valósul meg.

Az ezekből kinyert hőmennyiségnek köszönhetően a távfűtésben az évente felhasznált 30 millió köbméter gázfelhasználást a felére mérsékelik. Ugyancsak felére fog csökkenni a szegedi távfűtés mostani 45-55 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása.

Az odesszai fűtőművet ellátó rendszer, amely egy kitermelő és két visszasajtoló kútból áll, már elkészült. Ezeknél jelenleg a gépészeti és a villamossági szerelések zajlanak, valamint a távvezetékek kiépítését végzik, amelyek összeköti a kutakat a fűtőművekkel. A felsővárosi területen, a Molnár utcai fűtőműnél is hamarosan elkészül a három kút. Kóbor Balázs, a Szetáv igazgatója elmondta, azzal, hogy hat kutat már megfúrtak, egy kialakítása pedig elkezdődött, az ütemtervnek megfelelően halad a projekt.

Szegeden összesen 23 távfűtési kör működik. Amikor egy-egy körhöz tartozó rendszer – az egy kitermelő és két visszasajtoló kút – teljesen elkészül, kiépülnek a távvezetékek, akkor azokat folyamatosan kapcsolják majd be az ellátásba. 

„Ez azt jelenti, hogy Odessza városrészben, Felsővároson, valamint Rókuson a következő fűtési szezonban már üzemelni fog a geotermikus távfűtési rendszer. Azaz a tervezett kilencből három működni fog, 2023 elejére pedig a teljes rendszer kiépül majd” – tette hozzá Kóbor Balázs.

A Szetáv honlapján mindenki nyomon követheti a munka állását.

Forrás és fotó: szeged.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar épületek a Corporate Concepts. Space and Identity könyvben

Magyar épületek a Corporate Concepts. Space and Identity könyvben

A Geometria Irodaház és a Sauflon Innovációs Központ is szerepel a német kiadványban. 

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Advance Tower új épületrészét várhatóan 2019 második felében adják át. 

Park22 néven épül új üzleti park a Camponánál

Park22 néven épül új üzleti park a Camponánál

A White Star Real Estate, park22 néven új üzleti park építésébe kezd a Campona tőszomszédságában.

Hirdetés