11 ország 23 úttörő hitelintézete már adaptálta az energiahatékony jelzálogcímkét.

Miközben uniós szintű erőfeszítések folynak a szabályozási és a pénzpolitikai keretek újratervezésére az éghajlatváltozás kockázatának kezelésére és a fenntarthatóbb gazdaságra való áttérés támogatására, 11 ország 23 úttörő hitelintézete már adaptálta az energiahatékony jelzálogcímkét – írja a HuGBC honlapja.

Az energiahatékony jelzálogcímke (EEML) egyértelmű és átlátható minőségi tanúsítvány a fogyasztók, a hitelezők és a befektetők számára. Zöld bevált gyakorlatokat valósít meg, átfogó ESG hitelportfólió-adatokat szolgáltat, és egy új piaci ökoszisztéma felé tereli a fogyasztókat, a hitelezőket és a befektetőket.

Célja az energiahatékony épületek, és az energiatakarékos felújítások számára kedvező és fenntartható finanszírozási megoldások biztosítása.

Az épületek felelősek az EU energiafogyasztásának 40 százalékáért, és hogy az EU épületállományának nagy része 2000 előtt épült. Azáltal, hogy az európai családoknak biztosítják az otthonuk energiahatékonyságának javításához szükséges finanszírozást – feltételezve, hogy minden európai háztartásnak átlagosan legalább 20 000 EUR-t kellene befektetnie ezekre a fejlesztésekre – középtávon biztosítani lehet az ingatlanok értékének növekedését, és a szabadon elkölthető jövedelem növekedését az energiaköltségek csökkenése révén.

Gazdasági előnyöket is kínál

Ugyanakkor az innováció és a fenntarthatóság ötvözésével, amelyek kulcsfontosságú lehetőségeket és kihívásokat jelentenek a jelzálogipar számára, az EEML hozzájárulhat a pozitív externáliák maximalizálásához az uniós polgárok és a gazdaság egésze számára, támogatva a munkahelyteremtést, elősegítve a társadalmi integrációt és az energiaszegénység elleni harcot.

Ezek a megfontolások még fontosabbak a jelenlegi járvánnyal a hátterében, amely felgyorsítja a változásokat, felerősíti a kihívásokat, és végső soron aláhúzza a pénzügyi és gazdasági ökoszisztéma felülvizsgálatának szükségességét.

A jelenlegi soha nem látott körülmények között az EEML konkrét bizonyítéka annak, hogy a jelzálogszektor elkötelezte magát amellett, hogy összefogjon és hosszú távú megoldásokat kínáljon az éghajlatváltozás kockázatainak kezelésére – mindenki javára.

Az EEML kezdeményezéshez csatlakozott hitelintézetek március 9-én találkoznak először, hogy megvitassák a következő lépéseket.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A körforgásos gazdaság az építőipar jövője is

A körforgásos gazdaság az építőipar jövője is

A hó elején Norvégiában találkoztak az európai green building council (GBC) szervezetek.

Meglepő a LEED-minősítésű projektek országonkénti toplistája

Meglepő a LEED-minősítésű projektek országonkénti toplistája

Közzétette a LEED-minősítésű épületek országonkénti toplistáját a WGBC (World Green Building Council). Kína első helye talán kevésbé meglepő, de bőven vannak érdekességek a mezőnyben.

Bécs zöldhomlokzattal várja a nyári hőséget

Bécs zöldhomlokzattal várja a nyári hőséget

Meglévő épületek homlokzatának kizöldítésére alkalmas modulokat tesztelnek Bécsben.

Hirdetés