11 ország 23 úttörő hitelintézete már adaptálta az energiahatékony jelzálogcímkét.

Miközben uniós szintű erőfeszítések folynak a szabályozási és a pénzpolitikai keretek újratervezésére az éghajlatváltozás kockázatának kezelésére és a fenntarthatóbb gazdaságra való áttérés támogatására, 11 ország 23 úttörő hitelintézete már adaptálta az energiahatékony jelzálogcímkét – írja a HuGBC honlapja.

Az energiahatékony jelzálogcímke (EEML) egyértelmű és átlátható minőségi tanúsítvány a fogyasztók, a hitelezők és a befektetők számára. Zöld bevált gyakorlatokat valósít meg, átfogó ESG hitelportfólió-adatokat szolgáltat, és egy új piaci ökoszisztéma felé tereli a fogyasztókat, a hitelezőket és a befektetőket.

Célja az energiahatékony épületek, és az energiatakarékos felújítások számára kedvező és fenntartható finanszírozási megoldások biztosítása.

Az épületek felelősek az EU energiafogyasztásának 40 százalékáért, és hogy az EU épületállományának nagy része 2000 előtt épült. Azáltal, hogy az európai családoknak biztosítják az otthonuk energiahatékonyságának javításához szükséges finanszírozást – feltételezve, hogy minden európai háztartásnak átlagosan legalább 20 000 EUR-t kellene befektetnie ezekre a fejlesztésekre – középtávon biztosítani lehet az ingatlanok értékének növekedését, és a szabadon elkölthető jövedelem növekedését az energiaköltségek csökkenése révén.

Gazdasági előnyöket is kínál

Ugyanakkor az innováció és a fenntarthatóság ötvözésével, amelyek kulcsfontosságú lehetőségeket és kihívásokat jelentenek a jelzálogipar számára, az EEML hozzájárulhat a pozitív externáliák maximalizálásához az uniós polgárok és a gazdaság egésze számára, támogatva a munkahelyteremtést, elősegítve a társadalmi integrációt és az energiaszegénység elleni harcot.

Ezek a megfontolások még fontosabbak a jelenlegi járvánnyal a hátterében, amely felgyorsítja a változásokat, felerősíti a kihívásokat, és végső soron aláhúzza a pénzügyi és gazdasági ökoszisztéma felülvizsgálatának szükségességét.

A jelenlegi soha nem látott körülmények között az EEML konkrét bizonyítéka annak, hogy a jelzálogszektor elkötelezte magát amellett, hogy összefogjon és hosszú távú megoldásokat kínáljon az éghajlatváltozás kockázatainak kezelésére – mindenki javára.

Az EEML kezdeményezéshez csatlakozott hitelintézetek március 9-én találkoznak először, hogy megvitassák a következő lépéseket.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zöld épületet mindenkinek

Zöld épületet mindenkinek

2022-ben is várja az érdeklődőket a Nemzetközi Zöld Építés Hete.

Húzzuk összébb magunkat, avagy zöldépítés a GUBAHÁMORI irodánál

Húzzuk összébb magunkat, avagy zöldépítés a GUBAHÁMORI irodánál

Hámori Péter közéletről, emberközpontúságról, zöldről és zöldrefestésről.

Felvérteztek földrengések és áradások ellen egy történelmi olasz várost

Felvérteztek földrengések és áradások ellen egy történelmi olasz várost

Padovával indul a világ legnagyobb épületfelújítási együttműködési projektjeinek bemutatása.

Hirdetés