Padovával indul a világ legnagyobb épületfelújítási együttműködési projektjeinek bemutatása.

Padovával indul a Zöldépítési Világszervezet, a WorldGBC nyolcrészes sorozata, melyben a BUILD UPON2, világ legnagyobb épületfelújítási együttműködési projektjének résztvevőit mutatják be – írta meg a szervezet magyar tagozata, a HuGBC.

A San Benedetto folyó Padovában - Fotó: Stefano Segato / Unsplash

A több mint két évig tartó projekt keretében minden mintaváros – itthon Budaörs – a nemzeti zöldépítési szervezettel dolgozik együtt egy úttörő épület-felújítási keretrendszer kidolgozásában és tesztelésében. A keret olyan mutatókat (indikátorokat) tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az önkormányzatok számára az épület-felújítás különböző hatásainak és előnyeinek mérését és számszerűsítését.

A fontos helyi adatok rögzítésével a városoknak lehetősége nyílik a legjobb gyakorlatok feltárására, amelyek összesítve a nemzetpolitikai döntések számára is fontos információt adnak.

Az önkormányzati megközelítés kulcsfontosságú az Európai Bizottság Felújítási Hullámának (Renovation Wave) megvalósításában, amelynek célja 35 millió épület felújítása 2030-ig, valamint az EU Zöld Megállapodás (Green Deal) 2050-re szóló klímasemlegesség elképzelésének megvalósítása.

Padova piaca a covid előtt - Fotó: Pietro Rampazzo / UnsplashSanta Giustina bazilika, Padova - Fotó: Stefano Segato / Unsplash

A Padova városáról szóló első cikkben a WorldGBC Giovanni Vicentinivel, a helyi önkormányzat fenntarthatóságért felelős tisztviselőjével és Valentina Marinóval, a GBC Italia BUILD UPON2 projektmenedzserével készített interjút.

A beszélgetés alapján a felújítási munkálatok alábbi kihívásai és sikerei körvonalazódtak:

  • Padova történelmi épített környezete
  • Földrengések és áradások: a keretrendszer adaptációja a természeti katasztrófákra 
  • Az energiaszegénység kezelése Padovában
  • A BU2 keretrendszer beépítése a város klímatervébe

Giovanni Vicentini szerint a BU2 keretrendszer adatai fontosak voltak, amikor Padova meglévő energiahatékonysági politikájának sikerét értékelték. A projekt jól kapcsolódott az önkormányzat néhány más kezdeményezésében végzett munkához is. 

A sikeres tesztidőszak után a BU2 keretrendszert beépítik Padova Fenntartható Energia és Klíma Akciótervébe (SECAP), amelynek kidolgozása előrehaladott szakaszban van. A 2030-ra vonatkozó akcióterv egy része a város épületállományára vonatkozik, amelyre Vicentini szerint az önkormányzat húsz különböző intézkedést fog bevezetni. A BU2 keretrendszer-mutatói a város módszertanának alapját képezik majd az elkövetkező tíz évben, ezen intézkedések előre haladásának nyomon követését méri.

A teljes WorldGBC cikk itt olvasható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hiánypótlónak számít a legújabb Zöldinfrastruktúra füzet

Hiánypótlónak számít a legújabb Zöldinfrastruktúra füzet

Fontos témával, a belvárosi belső udvarok megújításával foglalkozik a sorozat 5., frissen megjelent része. 

A körforgásos gazdaság az építőipar jövője is

A körforgásos gazdaság az építőipar jövője is

A hó elején Norvégiában találkoztak az európai green building council (GBC) szervezetek.

Meglepő a LEED-minősítésű projektek országonkénti toplistája

Meglepő a LEED-minősítésű projektek országonkénti toplistája

Közzétette a LEED-minősítésű épületek országonkénti toplistáját a WGBC (World Green Building Council). Kína első helye talán kevésbé meglepő, de bőven vannak érdekességek a mezőnyben.

Nincs találat!

Hirdetés