Hirdetés

Energiaéhes óriások

Ipari létesítmények épületvillamossági tervezése.

Manapság egyre több ipari létesítmény épül világszerte, így hazánkban is. Épületvillamossági szakági szempontból ezek az építmények jelentik többnyire a legnagyobb feladatokat. Az ARTREA épületvillamossági tervező cég csapata is dolgozott már többek között autógyáron, elektromosjármű-akkumulátor üzemen, higiéniai termékeket gyártó csarnokon vagy épp villamoserőművek központi vezérlőegységeit előállító létesítményen. Már ennyiből is látszik, hogy rendkívül összetett területről van szó, hiszen nem elég, hogy a beruházó igényeinek és az épület majdani funkciójának meg kell felelni a tervezési folyamat első pillanatától kezdve, ráadásul számtalan külső tényezőt is figyelembe kell venni. Például szem előtt kell tartani rengeteg szabályozást és előírást, a környezettudatossági elvárásokat, és persze esztétikus, minden szempontból a közegébe illeszkedő épületet kell alkotni.

Ipari létesítményt tervezni szakági szempontból különleges kihívás, hiszen ezek általában hatalmas területű épületek, melyekben több száz vagy akár több ezer ember fog dolgozni, gyakran fokozottan veszélyes körülmények között. Hazánkban rengeteg üzem épült a közelmúltban és épül jelenleg is, ami a gazdaság fellendítése mellett a munkahelyteremtés szempontjából is kiemelkedően fontos. Persze mindennek következtében elkerülhetetlen az országos energiafogyasztás  jelentős növekedése.

Gyakran merülnek fel olyan kérdések az ipari létesítmények kapcsán, amelyek azt jelzik, hogy sokan még mindig bizonytalanok, fenntartásokkal kezelik az ilyen jellegű építményeket. Kardinális kérdés az energiafelhasználásuk, nem véletlenül, hiszen a gyárak jellemzően hatalmas energiaigénnyel működnek. De hogy pontosan mit jelent az, hogy hatalmas, az ARTREA ügyvezetője, Üveges Zoltán így fogalmazta meg: „Az energiafelhasználás mértéke technológiafüggő, teljesítmények tekintetében az egy-két megawattól a sok tíz megawattig minden előfordul. Az akkumulátorgyárak, az ezekhez gyártott alapanyagok, vagy például az autógyárak a több tíz MW-os nagyságrendbe esnek, ezek csatlakoztatásához akár nagyfeszültségű alállomásokra és távvezetékekre is szükség lehet.

Csak összehasonlításként: egy komolyabb gyár akár 10 000 lakás teljesítményét is felveheti.”

Egy másik lényeges szempont, ami rendszeresen felmerül, hogy az ipari létesítmények mennyire fényszennyezőek, mennyire változtatják meg vagy esetleg „rontják el” a kilátást. Ezek természetesen fontos kérdések, de azt mindenképp tudni kell, hogy egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, melyek betartása jelentősen csökkenti a környezeti hatásokat.

Üveges Zoltán: Az energiafelhasználás mértéke technológiafüggő

A technológia is folyamatosan fejlődik, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindig a rendelkezésre álló legmodernebb berendezések, készülékek beépítésével tervezzünk, ami a későbbi üzemeltetés szempontjából hosszú távon is kifizetődő. Másfelől pedig természetesen cél a takarékos üzemeltetés, és ez a feltétel észszerű határt szab a „felesleges” berendezéseknek. Így tehát elméletben a környezeti hatások az ipari területeken is egyre jobban visszaszorulnak. Az persze igaz, hogy az új megaberuházások mögött olyan technológiák vannak, amelyeket jelenleg nem lát át senki a hazai tervezői oldalon, így nem tudjuk megítélni, hogy a levegőbe kerülő anyagok mennyisége és milyensége mit jelent a környezet szempontjából.

Az viszont biztos, hogy mi az ARTREA-nál mindent megteszünk a tervezési folyamat során, hogy az ipari létesítmények elektromos rendszere optimális legyen, mind a gyár leendő funkcióinak kiszolgálását, mind a környezeti hatások csökkentését tekintve.

ARTREA honlap  I  ARTREA LinkedIn  I  Üveges Zoltán LinkedIn
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A villamosmérnök lételeme az alkotás

A villamosmérnök lételeme az alkotás

Évi kétmillió megtervezett m2 felett az ARTREA. Kulcs a komplexitás.

A szuverén műemlék

A szuverén műemlék

A budajenői magtár felújítása.
 

Hirdetés