• 2022-03-23 09:00
  • Deco

Villa kertmozival

A harmónia volt a kulcsszó a budakalászi villa tervezésekor, azaz megtalálni az egyensúlyt a táj és az építészet, a klasszikus és a kísérletező, a kint és a bent, valamint a hagyományos és a high-tech elemek között.

Mindenkinek van egy álma leendő otthonával kapcsolatban, ám csak keveseknek adatik meg, hogy az maradéktalanul meg is valósuljon. Öröm egy olyan házban járni, ahol érezhetően sikerült az álmokat realizálni, ahol minden úgy alakult, ahogy azt a tulajdonosok elképzelték. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/1-es lapszámából.
 


A LAB5 építész csapata 2017 októberében látogatott ki először az őszi színekben pompázó, napfényben fürdő budakalászi hegyoldalon található telekre. Megrendelőik, egy középkorú házaspár, akiknek felnőtt gyerekei már önálló életet kezdtek, most érezték elérkezettnek az időt arra, hogy megépítsék álomotthonukat.

Régóta kötődnek Budakalászhoz, és most rátaláltak az ideális helyszínre is, így már semmi sem állhatta útját annak, hogy egykori romantikus álmaikat – melyek között egyebek mellett egy saját, házi kertmozi is szerepelt – valóra váltsák.
 

A terasz határait gerendákkal jelölték ki, ezekbe különleges funkcióval bíró elemeket építettek be, melyek kisebb eső vagy napsugárzás esetén az egész területnek képesek védelmet nyújtani. Üde színfoltok a teraszburkolat közé beépített minikertek.

Budakalász külső részén, egykori szántóföldek közelében található a kiszemelt telek. A lejtős hegyoldal egy része mára beépült, itt-ott fák, kisebb ligetek tarkítják a tájat, és a kert magasabb pontjairól csodás kilátás nyílik a környező tájra. A házaspár elképzeléseiben egy kényelmes, földszintes ház szerepelt, garázzsal.

A telek adottságait figyelembe véve a tervezők végül ezt úgy realizálták, hogy a lejtős hegyoldalhoz igazodva, az épület alá helyezték a gépkocsitárolót. Nagyszerűen illeszkedik Budakalász hagyományos építészeti stílusához a klasszikus L alaprajzú épület, a ház szomszédok felé forduló homlokzatait bevakolták, a nyílások köré pedig a helyi bányában fejtett, kőből készült betéteket terveztek. Kőborítást kapott az utcai homlokzat és a terasz teljes felülete.

A nyitott, multifunkcionális közösségi helyiségben látványos kötőgerendák hangsúlyozzák a belmagasságot, emellett lekövetik a nyeregtetős ház formáját is a belső térben.

A házba a panoráma felé orientált teraszon keresztül lehet bejutni, és ide nyílnak a hatalmas üvegfelületekkel határolt közösségi terek is: a nappali, a konyha, az étkező, valamint a dolgozószoba, a könyvtár és a galéria is. A tartószerkezetek, falak és födémek vasbetonból készültek, melyek jótékonyan elrejtik a hűtés, fűtés és szellőztetés gépészetét is. Egykarú lépcső vezet a pincéből a földszintre, és egy másik pontról induló lépcső visz a tetőtérbe.

Színes lámpák, karakteres, festett falfelületek és egy-két színes bútor mozgatja meg az alapvetően fehér és szürke falakat, illetve a hozzájuk társított barátságos fafelületeket.

 

Helyszín: Budakalász
Alapterület: 300 m2 

Építészet: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna, Macsuga Eszter – LAB5 architects
Belsőépítészet: Bocska Beáta, Szelezsán Bálint



 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Lakóház a bulinegyedben

Lakóház a bulinegyedben

Átadták a Cordia új, különleges belvárosi fejlesztését.

Nekem a kerámia...

Nekem a kerámia...

Kedvenc tervezőink kedvenc alkotásai – természetesen kerámiából.

WELL Health & Safety minősítést kapott a Skanska HQ

WELL Health & Safety minősítést kapott a Skanska HQ

Különös hangsúly az irodai felhasználók jóllétére, a funkcionalitásra és a zöld környezetre.

Hirdetés