Hirdetés

Egy startup találta ki azt a vízre bocsátott nyaralót, amely új szintre emeli a pihenést.

 

A Mano de Santo építésziroda és a Martinez Group részeként működő KMZero, Open Innovation Hub jegyzi a Punta de Mar nevet viselő vízen úszó szálláshelyet. A startup vállalkozás a Földközi-tenger partján, Denia-ban vízre bocsátott nyaraló prototípusa az élményturizmus fogalmát teljesen új szintre emeli.

Fotó: Mano de Santo

A figyelem fókuszába került Punta de Mar, a fenntartható idegenforgalmi újítás, az úszó fedélzetet formájú nyaralóház olyan gondos, minimalista stílusú építészeti tervezés eredménye, amely a funkcionalitást és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartotta. Fontos tervezési elv volt a természeti környezetbe való integrálódás és az is, hogy az ott idejüket töltők az intim pihenés közben környezetüket minden érzékszerven keresztül élvezhessék. Ez részben a projekt egyik stratégiai partnere, a Guardian Glass térelhatároló üvegeinek is köszönhető.  

A fenntarthatóság melletti elkötelezettség

A Punta de Mar a “Plug & Go” technológiát alkalmazó moduláris szerkezete miatt nem terheli a környezetét maradékanyagokkal, és eleve olyan anyag felhasználásával készült, amelyek esetén fontos volt azok alacsony környezetterhelési tulajdonsága. Praktikum, hogy a szerkezet egyetlen egységként vontatható vízen, de közúton is könnyen szállítható. Ez azt jelenti, hogy a Punta de Mar bármilyen tájba és természeti környezetbe áthelyezhető, ahol elérhetőek szükséges közművek. Így akár tengerparti szállodák igazán különleges, exkluzív élményt kínáló elemi lehetnek.

Minden technológia a vendég szolgálatában

A 74 m2 alapterületű két szintes, kétszemélyes, vízen úszó épület csak az őt körülvevő tájban tűnik aprónak. A minimalista stílusban tervezett és felszerelt 40 m2-es alsó szinten a luxuslakosztály kapott helyet fürdőszobával, és belső tér kiterjesztéseként kialakított terasszal. A 34 m2-es felső szint kifejezetten kikapcsolódásra tervezett egybefüggő pihenőterasz, a kellemes hangulatot a világítás és a háttérzene szolgálja minden térben. A Punta de Mar további különlegessége az az innovatív technológia, amellyel a vendégek applikáció segítségével folyamatosan kontrollálhatják a lakótér egyes jellemzőit, vezérelhetik a világítást, a hangokat, az illatokat és a biztonság szintjét. Ezt megtehetik közvetlenül ott helyben, de akár más, távolabbi helyszínről is. Az alkalmazott világítás különlegessége biodinamikussága, ami azt jelenti, hogy a rendszer a lakótéren belül a külső természetes fényt reprodukálja, így a nap előrehaladtával a természetes fény változásait követve a belső fény tónusa is változik.

Üveg: látvány, kényelem és biztonság

„Azért esett a Guardian Glass-ra a választásunk, mert ez a cég kínálja a legmagasabb teljesítőképességű üveget. A projekt jellegéből fakadóan szélsőséges követelmények kielégítésére kellett megoldásokat találnunk, így csakis kiváló minőséget kerestünk. A technikai támogatásukra kezdettől fogva számíthattunk, mely egy másik fontos szempont volt a választás során.” - indokolta választásukat Frances de Paula García, a Mano de Santo építésze.

Fotó: Mano de Santo

A vízen úszó szerkezetbe energiamegtakarítást, biztonságot és hangszigetelést lehetővé tevő háromrétegű hőszigetelő üvegek kerültek beszerelésre. A külső üvegréteg Guardian SunGuard® SN 70/35 HT naphővédő üveg, ezt követi a Guardian ExtraClear® síküveg közbenső üvegtáblaként, a belső felületet pedig a Guardian ClimaGuard® Premium2 laminált síküveg alkotja, mely az általános biztonság és az energiahatékonyság növelésében játszik jelentős szerepet. Ennek az üvegezésnek a fényáteresztő képessége 61%, a naphőáteresztő képessége pedig 32%. A hőszigetelő üveg tehát rengeteg napfényt enged be, hőt azonban keveset, így a Punta de Mar lakói kiváló hőszigetelést, napvédelmet, valamint magas szintű biztonságot és hangszigetelést élvezhetnek. Az épület így a legfontosabb teljesítmény- és energiahatékonysági értékek tekintetében kiemelkedő. Ez az üveg nemcsak tisztább, élénkebb, akadálymentesebb kilátást tesz lehetővé a belső térből a körülvevő környezetre – azaz a tengerre és az ehhez kapcsolódó természeti környezetre –, hanem egyben el is mossa a belső tér és a külvilág közti határt, így a vendégeknek az állandóan változó helyszínhez történő kapcsolódását semmi sem gátolja.

A projekt belső tereinek tervezésekor a Guardian SunGuard® HD Silver 20 üvegre esett a választás (a ruhatárolásra szolgáló terek, az ágy fejvégek és a fürdőszoba esetében), mivel ez a termék kínálta a legtöbb lehetőséget a tükröződések játékának kihasználására. A számtalan fényvisszaverődés révén a magánszféra hatékonyabban biztosítható az intim tereken belül, más terekben viszont a tükröződő fények játéka a külső és belső tér egyetlen tágas térré történő összeolvadásának érzetét kelti.

Az üvegnek a projektben játszott szerepével kapcsolatban az építész kiemeli: az üveg – az összes többi kiválasztott anyaghoz hasonlóan – alapvető fontossággal bírt a tervezés első pillanatától fogva. A felhasznált anyagok kiválasztása is a környezethez való közvetlen kapcsolódás jegyében történt. Az üveg esetében e törekvés különösen speciális követelményeket támaszt az átlátszóság tekintetében (nem is beszélve a szigetelő képességről), de semmiképp nem feledkezhetünk meg az üvegek méretére vonatkozó elvárásokról sem, melyek a célra, azaz az akadálymentes kilátás biztosítására való tekintettel igen fontosak. Mindez pedig csak adalék ahhoz a tényhez, hogy a ház üveg térelhatárolói 360°-os élményt hivatottak nyújtani. Az itt megszálló vendég úgy érzi, körülöleli őt a természeti környezet. A teljes integráció érzése ez, melynek elérésében az üveg kulcsszerepet játszik.

Hasonlóan kiemelkedő jelentőségűek tolószerkezetes megoldások, melyek a lehető legkevesebb alumínium profil felhasználásával maximalizálják az ajtók és ablakok által nyitható felületek nagyságát. A projekthez beépített Guardian üvegek a Control Glass segítségével kerültek feldolgozásra, és műszaki alumínium rendszerrel szerelték fel.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Louis Vuitton első kávézója és étterme

Elkészült a Louis Vuitton első kávézója és étterme

A divatcég ezzel hivatalosan is beszállt a vendéglátásba.

Mit keres a Louvre üvegpiramisa egy iráni ősi épület felett?

Mit keres a Louvre üvegpiramisa egy iráni ősi épület felett?

A fotómontázs-sorozat rámutat arra, hogy jobban kellene óvni a történelmi örökségünket.

Könyvtár és hotel lett az elhagyatott kínai vályogházból

Könyvtár és hotel lett az elhagyatott kínai vályogházból

Az építészirodát azzal bízták meg, hogy alakítson ki az épületből egy 20 fő elszállásolására alkalmas hotelt, amely egyben könyvtár is.

Hirdetés