Hirdetés

Dánia teljes áramigényének a 47 százalékát szélerőművek termelték meg tavaly. És még nagy tervek vannak.

Hirdetés

Dánia teljes áramigényének a 47 százalékát szélerőművek termelték meg 2019-ben, de további komoly ambíciói vannak. Az EU-átlag 14 százalék, a globális átlag mindössze 0,3.

Dánia rekordot döntött 2019-ben: az éves áramigényének közel felét, pontosan 47 százalékát a szélerőművekből nyerte – írta a The Hill.com.

Az adatot az elektromos hálózatot működtető Energinet cég tette közzé, megjegyezve, hogy 2018-ban az áramigény 41, 2017-ben 43 százalékát termelték meg a szélturbinák. A növekedést elsősorban a tengerparti szélkerék-parkok fejlesztésének köszönhetik, többek között az augusztusban átadott Horns Rev 3-nak.

Dánia használja ki legjobban a szélerőműveket egész Európában, a mögötte következő Írország például az áramigénye 28 százalékát nyeri ki így – derül ki a WindEurope jelentéséből. 2018-ban az EU teljes áramfelhasználásának 14 százalékát fedezték a szélturbinák.

A Nemzetközi Energiaügynökség elemzése szerint a következő húsz évben a mostani 15-szörösére nő a széllel megtermelt áram mennyisége globálisan. Van is tere a fejlődésnek, elvégre jelenleg csupán az energiamix 0,3 százalékát fedezi ez az erőforrás.

Dánia a mostani vezető szerepe ellenére sem lassít: a következő tíz évben további 70 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Új szintre emelte egy dán stúdió azt, amit egykor „benzinkútnak” hívtunk.

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Dániában komolyan veszik a környezetvédelmet – bár a helyiek egy része szerint nem eléggé. Nemrég tüntettek is a kérdésben szerintük körülményes, lassú döntéshozók ellen, méghozzá joggal, ha tudjuk, mit értek el például Samsö szigetén az elmúlt években.

Hirdetés