Avalon – Épületek a virtuális térben

Megjelenítés - Kiértékelés - Tapasztalás.

AVALON, a belgiumi Reynaers campusban található virtuális valóság terem, amely lehetővé teszi a jövő épületeinek valósághű környezetben történő közös bejárását. Képzeljen el egy virtuális sétát, egy még csak tervezési fázisban lévő épületben. A projektben résztvevő partnerekkel közösen bejárhatók a különböző terek és áttekinthetők a különböző tervezési aspektusok. Szabadon nagyíthatók a szobák vagy egyéb épületrészek és változtathatók a színek és az anyagok is. Ez a roppant hatékony eszköz alapjaiban változtatja meg az épületek tervezésének vizualizációját és kiértékelését.

Kinek ajánljuk?

Az AVALON virtuális valósága ideális környezetet biztosít a tervezők, beruházók, kivitelezők és a Reynaers szakemberei közti együttműködésre és az épület közös megismerésére. A projekt különböző résztvevői közösen, egy virtuális, három dimenziós környezetben hasonlíthatják össze és értékelhetik ki a különböző építészeti megoldásokat és hozhatják meg döntéseiket.

Hogyan segít az AVALON a projekt megvalósításában?

Az AVALON a 3D-s építészeti modellt (Revit, ArchiCAD, SketchUp, Navisworks,...) átalakítja egy virtuális térre, amibe belépve megvizsgálható az épület összes dizájn és műszaki aspektusa, legyen az belső tér vagy külső nézet. A változtatások a modellben valós időben végbemennek, így lehetőség nyílik a különböző opciók gyors összevetésére és kiértékelésére. A valósághű modelleken végzett munka nagymértékben gyorsítja és javítja a döntéshozási folyamatot.

Legyen szó toronyházról vagy magán lakóingatlanról, a fentieken kívül egy általános modell is készül, ahol a lehető legvalósághűbb 3D-s környezetben szabadon cserélhetők és konfigurálhatók a Reynaers nyílászárók.

Az AVALON lehet egy projektmegbeszélés helyszíne is, ahol a különböző résztvevők által hozott anyag megtekinthető akár 2D-s, akár 3D-s változatban.

Hogyan működik az AVALON?

Az AVALON egy vetítésen alapuló csúcskategóriás virtuális valóság terem, ami építészeti alkalmazásokra lett konfigurálva és 8 fős befogadóképességgel rendelkezik. Az 5 oldalú kivetítés a felhasználóknak a teljes virtuális valóság élményt biztosítja. 25 darab élvonalbeli lézer technológiás projektor jeleníti meg a nagy felbontású, élénk képeket, és kelti életre az épületeket. Aktív 3D-s szemüvegek hozzák létre a térhatású képet és követik a felhasználó mozgását a termen belül. A valósághű 3D-s kép létrehozása mellett a felhasználók továbbra is látják egymást.

Az AVALON-ban hálózatba kapcsolt nagy teljesítményű számítógépek kezelik a komplex építészeti modelleket és valós időben készíti a 3D-s modelleket. Az adott célra készült köztes szoftver több mint 200 népszerű alkalmazás fájljait tudja kezelni, mint például a Revit, ArchiCAD, SketchUp és Navisworks. Ezek mind kiváló minőségű, szabadon bejárható virtuális modellek. Miközben a felhasználó, a vezeték nélküli vezérlő segítségével épp felfedezi a modellt, az operátor párhuzamosan változtatásokat végezhet a tervezőprogramban. 

Ez a lenyűgöző hardver és szoftver együttes arra lett optimalizálva, hogy éltere keltse az építészeti elképzeléseket, és a projekt megvalósításának mindegyik fázisában a lehető legjobb vizualizációt biztosítsa.

Használja az Avalont a tervezési folyamat elejétől a végéig!

Koncepció kiértékelés

A korai koncepciótervek szimultán megjelenítése, kiértékelése és adaptációja. Lehetőség van a 3D-s modellek részletes megjelenítésére és menet közbeni módosítására. A valós idejű terv kiértékeléssel a különböző változatok gyorsan összevethetőek és ezáltal időt és pénzt lehet megspórolni a folyamat során.

SZOFTVER: SketchUp, Autodesk Revit, Graphisoft ArchiCAD, Autodesk 3DS Max, Enscape

A Sint-Maarten kórház – építészek: VK Architects & Engineers – Kép: Engie Axima

Műszaki kiértékelés és BIM

Lehetséges a 3D-s modellek részletes megjelenítése és az összes felmerülő műszaki kérdés megvitatása. A virtuális valóság segít megjeleníteni, megérteni és kiértékelni a legbonyolultabb műszaki megoldásokat is. Át lehet tekinteni a komplex BIM modelleket és ütközésvizsgálatot is lehet végezni. A tervezési hibák korai felismerése rengeteg költséget spórol, és nagy mértékben növeli a hatékonyságot, csökkentve az esetleges csúszások lehetőségét.

SZOFTVER: Autodesk Revit, Graphisoft ArchiCAD, Autodesk Navisworks

Részletes látványterv kiértékelés

A virtuális valóság lehetővé teszi a szimulált tér bejárását és a legapróbb részletek megjelenítését is. A nagy felbontású, valósághű látvány segít a dizájn kiértékelésében. A természetes és mesterséges megvilágítás, a bútorok elrendezése, a környezet és az anyagválaszték csak néhány azon jellemzők közül amiket változtatni lehet a virtuális térben.
 
SZOFTVER: Unreal Engine 4

Kapcsolódó korábbi cikkeink:
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Reynaers rendszerei hasznosítják a napenergiát

A Reynaers rendszerei hasznosítják a napenergiát

A Reynaers komolyan gondolja, hogy a fenntarthatóság az építőipar alapvető trendje.

A Reynaers Aluminium támogatja a körforgásos építkezési gyakorlatot

A Reynaers Aluminium támogatja a körforgásos építkezési gyakorlatot

A C2C tanúsítvány ennek a jövőképnek az elismerése.

Hirdetés