Indul a jelentkezés a Liszt Ferenc repülőtér zajterhelésének enyhítésére indított program újabb ütemére.

2024. május 22. Budapest X., XVII. és XVIII. kerületeinek, illetve Üllő újabb területeinek bevonásával folytatódik minden idők legnagyobb magyar zajvédelmi programja, amelyet a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány 2022-ben, összesen 4000 ingatlan bevonásával indított el. A program keretében a meghatározott területek ingatlantulajdonosai kérhetik az ingatlanok lakó- és pihenőhelyiségeiben található nyílászárók utólagos szigetelését vagy cseréjét, illetve a hálószobákba az alapítvány költségére szellőztetőberendezés telepítését. A most induló fázisra 2024. szeptember 30-ig jelentkezhetnek az érintett ingatlantulajdonosok, a kivitelezés pedig ezt követően kezdődik.

Budapest X., XVII. és a XVIII. kerületeinek és Üllő újabb területeinek bevonásával folytatódik a Budapest Airport által támogatott zajvédelmi program. Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevont településrészek a lakók igényeihez igazodjanak, a Budapest Airport 2022 év elején konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel, amelynek keretében a felek megállapodtak a program részleteiről, tavaly pedig a vállalat tulajdonosai a támogatási keretösszeg kibővítése mellett döntöttek. A program harmadik fázisa a bővítésnek köszönhetően az eredeti tervek szerint, a korábbinál is szélesebb körben folytatódott 2023 novemberében. A zajvédelmi programra eddig jelentkezők száma mára már átlépte az ezret.

Képforrás: Budapest Airport

A program legújabb, negyedik fázisában érintett lakóingatlanok tulajdonosait a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány június folyamán levélben is tájékoztatja a program részleteiről és a jelentkezés menetéről. Az érdeklődők postai úton vagy elektronikusan is leadhatják jelentkezésüket, a zajvedelem.bud.hu weboldalon pedig további részleteket érhetőek el. A jelentkezések leadási határideje 2024. szeptember 30., a kivitelezési munkálatok pedig 2024 őszén kezdődnek. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen lakóingatlanja van, és a feltételeknek megfelel.

A program keretében kérhető szolgáltatások

  • Pótlólagos ablakszigetelés: A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen igényelhető 6 mm vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár 10 decibellel is csökkentheti a külső zajokat.
  • Ablakcsere: 10 évnél idősebb ablakok esetén a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (pl. nappali, amerikai konyhás nappali) költségmegosztással kérhető, 70%-os támogatással.
  • Redőnytok szigetelése: Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen igényelhető minden lakóhelyiségben.
  • Szellőztető berendezés: A nyugodt alvás érdekében olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba, amely zárt ablak mellett is friss levegőt juttat kintről a hálószobába.

A 2022 óta kibővített körben megvalósuló lakossági zajvédelmi program mellett az alapítvány, a repülőtér üzemeltetőjének támogatásával megkezdte több, repülőtér környéki iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is, az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket. Az évek során a Budapest Airport XVII. kerületi iskolák felújítását 20 millió forinttal, egy XVIII. kerületi óvoda és közpark felújítását 15 millió forinttal támogatta, míg Vecsésen 25 millió forint értékben járult hozzá iskolai nyílászárócserékhez, egy üllői óvoda nyílászáróinak szigetelését pedig több mint 16 millió forinttal támogatta. A BUD a környezeti hatások további mérséklése érdekében mindenki számára hozzáférhető zajmonitor rendszert működtet, a mélyalvási időszakban üzemelő légitársaságok által fizetendő díjat pedig megemelte.

Forrás: Sajtóanyag 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 80 ezren nézték meg az új reptéri utasmóló videóját

Több mint 80 ezren nézték meg az új reptéri utasmóló videóját

Pontosabban Magyarósi Csaba videóját, amit az influencer január 16-án posztolt.

Az új reptéri utasmóló második üteme igazán látványos lesz

Az új reptéri utasmóló második üteme igazán látványos lesz

Az új hall a terminálokkal megegyező komfortot biztosít a diszkont légitársaságok utasainak.

Felavatták a Budapest Airport új árukezelő központját

Felavatták a Budapest Airport új árukezelő központját

A 16 milliárd forintos beruházással 100 ezerről 250 ezer tonnára nő az árukezelő kapacitás.

Hirdetés