A reziliens tervezés anyagilag is előnyös lehet

A mind gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek lassan nélkülözhetetlenné teszik az épületek reziliens tervezését.

A felmelegedés és a nyomában járó gyakori szélsőséges időjárási jelenségek miatt lassan elengedhetetlenné válik az épületek reziliens tervezése – írja a Metszet július-augusztusi száma. Amerikában a reziliens tervezésnek már intézete is van, ennek a módszereit és tapasztalatait foglalja össze Joseph Marfi írása.

„Az épületek alkalmazkodóképessége a változó kondíciókhoz, megtartva a funkcionalitásukat különböző sokkhatások dacára is” – nagyjából így hangzik a reziliens épületek nemzetközileg elfogadott definíciója. Mondhatjuk olyan képességnek is, melynek segítségével az épületek a sokkhatás után hamar visszaállnak normál működésre.

A reziliens tervezésről a Metszet 2020/4 július-augusztusi számában, a Zöld oldalak rovatban – melyet a HuGBC szerkeszt – jelent meg cikk, az egyesült államokbeli Joseph Marfi tollából. A tengerentúlon működik már a Resilient Design Institute, és a BMI Építészmérnöki Kara is komoly érdeklődést mutat a téma iránt.

Tokió alatt található a világ legnagyobb árvízelterelő rendszere – Fotó: Takashi Watanabe / Unsplash

A klímaváltozás és a kísérőjelenségei jelentős károkat okozhatnak az épületekben, ám az új épületek tervezésekor ez alig kerül szóba. Éppen ezért Marfiék vészhelyzetekkel (tengerszint-emelkedés, orkán erejű szelek, földrengés, áradás, erdőtűz, belvíz, hosszan tartó extrém hő és fagy) kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező szakemberekkel indították el az RDI-t.

„A csoport megoldásokat keres a kivitelezés közbeni (ideiglenes) védelmi megoldásokra, és a kész épületek (permanens) védelmére is.

– írja a cikk – Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, miként tudjuk informálni és befolyásolni a tervezést már egy korai időszakban, hogy a megvalósított épület sikeresen vészelje át a katasztrófákat.”

Az egyik tipikus veszély, hogy a felmelegedés következtében megnőtt a levegő páratároló képessége, ezzel gyakrabban eshet le rekordmennyiségű csapadék – a cikk is két ilyen „párhuzamos példával”, a New York-i metró 2012-es, és a budapesti 2015-ös beázásával indul. Új fogalmakat kell majd tanulnunk a hőmérsékleti szélsőségekre és a szélerősség jellemzésére is.

A Wall Street a Sandy hurrikán idején - Fotó: Timothy Krause/Flickr (CC BY 2.0)

Aztán a szerző az építészek nyelvezetére is kitér, ami „két alapvető dokumentumcsoportra vezethető vissza, a tervrajzokra és a műszaki leírásokra.” Ez alapján kidolgoztak egy táblázatot, ahol a sorok a költségvetési kategóriákat tartalmazzák, az oszlopok pedig a veszélykategóriákat, így az elemzés egyszerűsített, és árat is lehet hozzárendelni a veszélyelemekhez.

A legfontosabb lépésnek ugyanakkor a helyszínelemzést tartja, azon belül is „kritikus elem a talajmechanikai vizsgálatok és a helyszín topológiai adottságainak együttes értékelése”, de a táblázatban szereplő minden veszélykategóriát elemezni kell. Ebben a fázisban árbecslők is részt vesznek, akiknek a becsült árak áttekintését színkódokkal segítik.

Ezután két lépésben elemzik a technikai megvalósítási lehetőségeket, az első a károk minimalizálására koncentráló csillapító stratégia, a második a védekező stratégia. Az elsőre példa a közműhálózat terhelhetőségét figyelembe véve méretezni a záportározót, a másodikra – mint ideiglenes szerkezetre – a Whitney Múzeumot védő elbontható fal.

A szerző felhívja a figyelmet a biztosítótársaságok kutatásaira, mely szerint a rezilienciára költött pénz négyszeres megtakarítást eredményez hosszú távon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nekem Budapest | Balázs Mihály

Nekem Budapest | Balázs Mihály

A 150. születésnapját ünneplő főváros köszöntése

A tó ívén | Hello Wood

A tó ívén | Hello Wood

„Hol tartószerkezetként, hol burkolatként, hol pedig zsalumintának használtuk kedvenc építőanyagunkat”

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásközpont nyerte az idei Média Építészeti Díját

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásközpont nyerte az idei Média Építészeti Díját

Az eseményt az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg

Hirdetés