Lehet, hogy nem pusztán történeti okai voltak annak, hogy az építészet nagyjai a "tipikustól" eltérően gondolkodtak a világról.

Ideggyógyászati kutatások szerint elképzelhető, hogy az építészet nagyjai közül Le Corbusier autista, Gropius és Mies van der Rohe pedig PTSD-szindrómás volt - írta meg a tervlap.hu. Így pedig az is lehetséges, hogy nem csak történeti okai voltak annak, hogy az építészet nagyjai a "tipikustól" eltérően gondolkodtak a világról. 

Az elmúlt években több szerző és orvos is autistának nevezte a modernizmus atyját, Le Corbusiert (1887-1965). Anthony Daniels pszichiáter, és Nicholas Fox Weber életrajzíró is arra a következtetésre jutott, hogy a svájci-francia építész megfelelt az autizmus spektrumzavar (ASD) diagnosztikai kritériumainak.
Le Corbusier

Említették hiányos társadalmi kommunikációját, repetitív viselkedését, rendellenes beidegződéseit (ideértve a beton iránti rajongást is) és a mások iránti érdeklődés nyilvánvaló hiányát.

Mint Ann Sussman és Katie Chen leírják cikkükben: az autizmussal élő emberek gyakran nemcsak a társadalmi kapcsolatokkal, hanem a vizuális terheléssel szemben is túlérzékenyek. Tehát nem meglepő, hogy a Le Corbusier annyira leegyszerűsíti az 1930-as évek elején Párizs közelében épült Villa Savoye-t, hogy inkább egy gólyalábas dobozra utal, mint amilyen volt: egy gazdag pár nyaralójának.

Az ASD-s emberek szeretnek egyszerűsíteni egy jelenetet; szó szerint túl sok agyi kapcsolatuk van (vagy hiperplaszticitásuk). Ez a túlterhelés arra készteti őket, hogy érzelmileg szabályozzák vagy egyszerűen stabilan tartsák magukat a nap folyamán. Ez megmagyarázza, hogy Le Corbusier arról írt, hogy gyűlöli a zsúfolt párizsi járdák csobogását. "Meg kell ölnünk az utcát" – ítélkezik az Új építészet felé (1931) című könyvében. A jövő városáról alkotott elképzelése elszigetelt tornyokat, autópályákat és egyáltalán nem látható embereket vizionál.

Common Edge szerzői szerint a modern építészek közül Walter Gropius (1883-1969) és Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) valószínűleg sosem heverte ki a második világháborúban elszenvedett traumákat, mindkét alkotó traumatikus stressz-szindrómában (PTSD) szenvedhetett.

Gropius háborús tapasztalatai különösen szörnyűek voltak; súlyosan megsebesült a nyugati fronton, túlélt egy repülőgép-balesetet is, ahol a pilótát agyonlőtték. Tehát, amikor két évtizeddel később saját otthonát építette egy bostoni külvárosban (Lincoln, Massachusetts, 1938), háromezer mérföldnyire attól a helytől, ahol a katonai akciókat átélte, az épületet egy magányos dombtetőre tette az utcától távol. Elülső homlokzata és általános formája arra utal, hogy egy betonbunker, lapostetővel, rejtett ajtóval és résszerű ablakokkal. Gropius éjszaka nem tudott aludni" – az álmatlanság is jellemző a PTSD-re.

Walter GropiusLudwig Mies van der Rohe

Mies van der Rohe hadkötelesként nem került a frontra, de tagja volt az elpusztított német férfiak fiatal nemzedékének. Az 1880-1899 között született német férfiak 13 százaléka 48 hónapon belül meghalt; milliók megsebesültek. A mentális zavarok diagnosztikai statisztikai kézikönyve szerint a barátok és társaik halála szintén PTSD-t okoz.

Megfontolandó az is, hogy az emberek hogyan érzik magukat a modern épületekben és a városi környezetben, szorosan tükrözik a PTSD-ben és ASD-ben szenvedő emberek másokkal való kapcsolatát. Mindez elgondolkodtató, ha figyelembe vesszük: a kapcsolati szempontból sérült emberek nem tudnak felépíteni egy olyan architektúrát, amely elősegíti a kapcsolatteremtést.

Borítókép: Saint-Pierre templom, Firmini - La Corbusier 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kutatások szerint Le Corbusier autista volt, Gropius és Mies van der Rohe pedig PTSD-szindrómában szenvedhetett

Kutatások szerint Le Corbusier autista volt, Gropius és Mies van der Rohe pedig PTSD-szindrómában szenvedhetett

Lehet, hogy nem pusztán történeti okai voltak annak, hogy az építészet nagyjai a "tipikustól" eltérően gondolkodtak a világról.

A méhek az állatvilág legnagyobb építészei

A méhek az állatvilág legnagyobb építészei

Egyes méhfajok valóságos felhőkarcolókat építenek maguknak, tudósok most megfejtették, hogyan.

Így lettem karbonsemleges

Így lettem karbonsemleges

Egy brit építész a hétköznapjaiban a minimálisra csökkentette a saját szén-dioxid emisszióját.

Hirdetés