A legszebb tetők ünnepe

2021. július 3-án Vácott átadták a 2020-as és 2021-es Év Tetője nívódíjakat

Az idei Év Tetője Nívódíj Pályázat díjátadóján a 2020. és 2021. évek sikeres pályázóinak adták át az elismeréseket. A különleges helyzetet a járvány teremtette: tavaly az ünnepélyes díjkiosztó összejövetel elmaradt és csak online kaphatták meg az előző évi sikeres pályázók a díjakat. Most az ÉMSZ pótolta az elmaradt ünnepélyes díjátadást, és együtt ünnepelték Vácon a tavalyi győzteseket az idei díjazottakkal.

Az ÉV TETŐJE NÍVÓDÍJ pályázat évről évre a Szövetség legnagyobb seregszemléje. Csaknem 30 évvel ezelőtt alapították az akkori vezetők azzal a céllal, hogy a szakmabeliek be tudják mutatni legújabb munkáikat és a minőségi és szép tetőknek legyen egy komoly nyilvánosságot adó rendezvénye. A pályázaton részt vehet minden olyan belföldi és külföldi természetes és jogi személy, aki a tető vagy homlokzat építtetője, kivitelezője vagy tervezője. Pályázni olyan Magyarországon építés jogilag rendezett engedélyek alapján megépült lakó-, köz-, ipari vagy mezőgazdasági épület tetőjével vagy homlokzatával lehetett, amelyet 2019. január 1. és 2020. december 31. között adtak át, és teljesen elkészült. A pályázat nyílt, országos pályázat, és bár hagyományosan a tagok vesznek részt leginkább a megmérettetésen, mellettük a nagy gyártók által támogatott szakemberek, kivitelezők is rendszeresen beadják munkáikat.

Az ÉMSZ-ről

Az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége magánszemélyek és jogi személyiségű, főként szakkivitelező vállalkozások támogatásával működő „nonprofit” polgári-társadalmi szervezet, melynek küldetése, hogy egy országos „gépezet” működtetésével ellássa az épületszigetelő, tetőfedő, bádogos és ács szakma hazai fejlődését és érdekvédelmét. A Szövetséget 1988-ban alapították, mostanra 281 számlál és olyan szakmailag hiteles szervezetté nőtt, mely mára jelentős tekintéllyel rendelkezik. Hitelességét és nem túl magas tagi létszámát az indokolja, hogy az ÉMSZ tagság egyben a minőség garanciája.

Az idén beérkezett 57 pályázat elbírálása komoly szervezést igényelt. A beküldött pályamunkákból összesen 27-et tartott elismerésre méltónak a zsűri: hét Nívódíjat, nyolc Kategóriadíjat, három Különdíjat adtak át, valamint Aranyceruza Vándordíjjal jutalmazták a legjobbnak ítélt szaktervezőt. Elismerő Oklevelet vehetett át kilenc pályázó.

A versengésben első helyen a minőség számít – minden pályázatot alaposan megvizsgál a hazai zsűri és a legkiválóbbak kerülnek a nemzetközi zsűri elé, majd ezt követően születik meg a grémium közös döntése. Ez azt jelenti, hogy minden egyes versenyben lévő tetőt, homlokzatot személyesen vizsgál meg a zsűri legalább 1 alkalommal. Ha a körülmények engedik, akkor a nemzetközi zsűri is helyszíni felméréssel szemléz minden egyes projektet egy második alkalommal.

AZ ÉV TETŐJE 2021 Nívódíjasai

A legjobb szaktervezőnek járó nívódíjat –az Aranyceruza vándordíjat - a budapesti Eötvös úti víztorony felújítása – fémlemez tetőfedésének, díszműbádogos elemek és csapadékvíz-elvezetésének kiviteli tervezése kapta.

Pályázók: Szathmáry Csilla, Szecskő Heléna és Tóth Emese.

 

A Lapostető szekció nívódíját nyerte:

Gyümölcsoltó boldogasszony prépostsági templom, Türje (Zala megye)

Pályázó: Enterol-B Kft.

 

A Fémlemezfedés szekcióban 2 nívódíjat osztottak ki:

Családi ház, Hetényegyháza

Pályázó: Török Sándor

és

Malom Udvar Irodaház, Budapest

Pályázók: Turóczi Zoltán és Baricza Krisztián

A Homlokzatburkolat szekció nívódíját kapta a

Nordic Light Trio Irodaház, Budapest

Pályázó: Hafter Kft.

 

Az Ácsszerkezet szekció nívódíját kapta

Családi ház, Albertirsa

Pályázó: Drong György

 

A Magastető szekció nívódíját nyerte el:

Faluház, Buzsák

Tóth Árpád pályázata.

A díjak és díjazottak teljes listája július 12-től elérhető a Szövetség honlapján.

 

A 2021. évi zsűri tagjai:

Dr. Kakasy László, egyetemi adjunktus - BME Építészmérnöki Kar, a Zsűribizottság elnöke

Magastető szekció: Kovács Sándor, Urbanics János, Kövecses Tamás, Kovács Zoltán, Pápa Mihály, Virág Zsolt

Lapostető szekció: Valyon András,Kürtös Zoltán, Riczu Gyula, Stubán Margó

Fémlemezfedés és Homlokzatburkolat szekció: , Szántó László, Majer Tibor, Stang Ákos, 

Nemzetközi Zsűritagok: Artur Wierschem - Zentralverband des Deutschen Dachdeckerhandwerks, Werner Linhart - Tetőfedő és bádogosmester, Ausztria

2021-ben a támogatók:

Aranyfokozatú: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft,Tondach/Wienerberger Téglaipari Zrt., Prefa Hungária Kft., Creaton South-East Europe Kft., Leier Hungária Kft.

Ezüstfokozatú: Bauder Kft., BMI Bramac, Celsius Építőanyag-Kereskedő Kft., Fatra Izolfa Zrt., Rheinzink Hungária Kft., Lambda Systeme Kft.

 

leírás

Az idei különleges év volt, ami az iparági hátteret is jelentősen megváltoztatta. 2021. első 3 hónapjában még majdnem megegyezett a hazai építési ágazat teljesítménye a 2020. 1-3. hónapival, de ezt követően ugrásszerű növekedés következett be a megrendelés-állományban. Ezzel párhuzamosan drasztikusan megnőtt a világpiacon a nyers- és alapanyagok ára és ez a folyamat gyorsan továbbgyűrűzött az építőanyag és építési termékek piacára is.

A hazai építésgazdaság teljes láncában villámgyorsan megváltoztak a körülmények. Mindez az építőanyag-gyártók és a kereskedők mellett a kivitelezőket és természetesen a megrendelőket is komolyan érinti, mivel a magyar építési ágazat legalább 50 %-ban import útján szerzi be az építőanyagokat. Eddig a legnagyobb kihívást a határidők betartása és az - építőipari alapszakmák célzott népszerűsítésének hiányából fakadó - szakemberhiány okozta. Ez mostanra kiegészült új, speciális kihívásokkal is, mint az anyaghiány, a tervezési kihívások, az árváltozások követhetetlensége, stb. és előre vetíthető, hogy ez a piaci állapot kitart akár az év végéig is. Az építőanyagok hazai piacán 2021. májusáig átlagosan 20-25 %-os áremelkedés történt, ugyanezen időszakban a szakkivitelezők esetében a saját szolgáltatásuk átlagos áremelése maximum ennek a harmadára tehető. A szakkivitelezők esetében fontos kiemelni, hogy az áremelést az élőmunka költségének és a saját alvállalkozók költségeinek a fedezése viszi el.

Ebben a viharosan változó piaci helyzetben kell, hogy helytálljanak azok a kivitelező, tervező ÉMSZ tagok és partnerek, akik évről-évre érintettek az ÉV TETŐJE Nívódíj Pályázat meghirdetésében. Lapzártakor érkezett a hír, hogy a kormányzat a közeljövőben lépéseket készül tenni a helyzet normalizálására.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Többlettartalom a múlt értő építészeti feldolgozásával

Többlettartalom a múlt értő építészeti feldolgozásával

A Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont bővítése.

Célegyenesben a Brick Award ’22 zsűrizése

Célegyenesben a Brick Award ’22 zsűrizése

Rekordszámú nevezésből választják ki az 50 épületet, amelyek közül majd kikerülnek a világ leginnovatívabb és legszebb téglaépítészeti alkotásai.

 Konceptuális ékszerek és kortárs képzőművészet az ÚjMűhely Galériában

Konceptuális ékszerek és kortárs képzőművészet az ÚjMűhely Galériában

Augusztus 4-én Cellux – Problem solved címmel nyílt kiállítás Szentendrén.

Hirdetés