A világ legjelentősebb fenntartható design versenyének Next Generation kategóriájában koncepciókkal nevezhetnek a 30 év alatti résztvevők.

Lezárult a hatodik LafargeHolcim Awards Next Generation versenye: összesen 21, diákok és fiatal építészek által készített projektet díjaztak világszerte, melyek mind azt mutatják, hogy a következő generáció tagjait komolyan foglalkoznak az építészet fenntartható jövőjével, és készek teljesen új utakat keresni ennek megvalósításához.

A LafargeHolcim Awards a világ legjelentősebb fenntartható design versenye, amit a LafargeHolcim Alapítvány öt világrégióban és két kategóriában hirdet meg: a fő kategória a megvalósuló projektekre vonatkozik, míg a Next Generation kategóriában koncepciókkal nevezhetnek 30 év alatti résztvevők. A Next Generation kategória győzteseit idén először online hozták nyilvánosságra a regionális díjátadók helyett.

Menedékház Spanyolországban. A projekt a természeti erőket kreatív módon aknázza ki tájépítészeti és építészeti szempontól Cádiz északi partvonalának felélesztéséhez. | Nyertes: Javier Estebala Alández, építész, Madrid, Spanyolország

Kis léptékek, nagy gondolatok
A mostani verseny összesen 4742 pályázatának mintegy felét a Next Generation kategóriában nevezték. Ezeknek több mint fele megfelelt az előírásoknak, ezeket egy öt fős, független szakértői zsűri értékelte. A zsűri tagjai Jeannette Kuo (Európa), Reed Kroloff (Észak-Amerika), Loreta Castro Reguera (Latin-Amerika), Mariam Kamara (Közép-Kelet-Afrika) és Nirmal Kishnani (Ázsia) voltak. A neves építészek lelkesedtek a projektek magas színvonaláért, és általánosságban „átgondoltnak és előremutatónak”, „reménykeltőnek” írták le a pályázatokat. "A következő generáció gyakran konkrét beavatkozásokat javasolt adott kérdésekre" – foglalta össze Marilyne Andersen, aki a LafargeHolcim Alapítvány bizottságának elnökeként az összes regionális zsűri munkáját segítette.

„Ez a fajta lokális fellépés változást idézhet elő az adott területen, de ugyancsak hatással van egy nagyobb kontextusban. A következő generáció nagyban gondolkodik és kis léptékben cselekszik” – foglalta össze.

 

Unmaking Architecture, New York - Menedzsment eszköz a megmentett anyagok újrafelhasználásához | Mesterséges intelligencián alapuló eszköz a bontási törmelék újrafelhasználásának optimalizálására. | Győztes: Daniel Marshall, oktató (2019/2020), Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, USA

Anyagok és felhasználásaik
Az elbírált projektek rendkívül sokszínűek voltak, műszaki ötletektől egészen a városi mestertervekig terjedtek. Bizonyos kérdések kiemelkedően fontosak a következő generáció számára, melyekre rengeteg kitűnő ötlettel álltak elő. Ezek egyike a felhasznált anyagok kérdése volt: Mivel kell építeni a jövőben, hogy ne terheljük meg túlzottan a természetet? Honnan származhatnak ezek az anyagok? És mindenekelőtt: mit kezdjünk azokkal a nagyszabású építményekkel, amelyek már a világ minden táján elkészültek? A latin-amerikai díjazott, a mexikói Pablo Goldin Marcovich egy olyan projektet mutat be, amelynek célja Mexikóvárosban egy bontásra tervezett épület újbóli felhasználása és fenntartható fejlesztése. Az észak-amerikai első helyezett Daniel Marshall, az Egyesült Államokból kifejlesztett egy eszközt, amely megkönnyíti az építési törmelékek újrafelhasználását új építkezésekben. A kanadai Daniel Gonzalez és Noor Shaikh, akik szintén díjazottak Észak-Amerikában, megmutatják, hogyan lehet új építőanyagot előállítani mezőgazdasági melléktermékekből.

 

Informális, de nem látatlan
Különösen sok izgalmas projekt fókuszában az informális települések állnak. Már a karrierjük elején járó fiatal szakemberek is felismerik, mennyire fontos ezeket a közösségeket a szélesebb városi kontextusba integrálni ahelyett, hogy marginalizálnák őket. Az afrikai régióban az ugandai Priscilla Namwanjef nyerte az első díjat egy több szintes, Kampala környéki tervezési projekttel, amely elősegíti a társadalmi interakciót és gazdasági fellendülést. Az indiai Lorenzo Fernandes, az ázsiai és csendes-óceáni térség győztese egy látványos, többfunkciós, középmagas épületekből álló informális településre tett javaslatot Mumbaiban - egy lehetséges módot mutatva arra, hogyan lehet a meglévő teret a lehető legjobban kihaszni anélkül, hogy megkárosítanák az itt élő közösséget.

Az infrastruktúra összekapcsolása Ugandában - Inter-scale tervezés a közösség integrációjához Tervezési projekt Kampala városrészben a társadalmi interakció és a gazdasági vitalitás elősegítése érdekében. | Nyertes: Priscilla Namwanje építész, Kampala, Uganda

Merész gondolatok
Számos projekt vette a bátorságot és elvetette a meglévő konvenciókat, hogy újragondolja őket. Például a svájci Yufei He az európai régióban elnyert díjnyertes projektjében azt javasolja, hogy az adatközpontokból származó hulladékhőt használja fel Zürichben lévő épületek fűtésére és hűtésére. A jordániai Tala Shelbayh, a közel-keleti és afrikai régió győztese az Ammanban lévő temetők újraértelmezését mutatja be. A jordániai Noor Marji pedig ugyanezen régió sikeres projektjével megmutatja, hogyan lehet a hagyományos iraki építkezési módszereket fenntartható módon újraértelmezni a kulturális örökség megőrzésének támogatásával.

A zürichi adatközpont hulladékhőjének „szabad” fűtési és hűtési energiává történő átalakítása. | Nyertes: Yufei He, építész és tudományos asszisztens, ETH Zürich, Svájc

Globális elkötelezettség
Az országhatárok nem befolyásolják a globális kihívásokat, ezért a hallgatók és a fiatal tervezők országaik és régióik határain túl is megfogalmaznak gondolatokat. A mexikói Annik Keoseyan új megközelítést dolgozott ki a közösségi lakhatás számára a hátrányos helyzetű emberek számára Belgium fővárosában, Brüsszelben, amiért az európai versenyrégióban díjat is kapott. Evgenii Varlygin, németországi egyetemi hallgató a műanyag hulladék problémájával foglalkozik Sierra Leonéban - ezért az afrikai régióban kapott díjat. Soledad Patiño amerikai építész pedig első díjat nyert az ázsiai-csendes-óceáni térségben az indiai Mumbai vízparti kerületeinek korszerűsítésével kapcsolatos koncepciójával.

A kollektivitás átalakítása Belgiumban. Szociális lakáskoncepció Brüsszelben, ahol az átalakulás, a megosztás és a támogatás jelentik a fenntarthatóbb és szociálisan jobban működő élet feltételei. | Nyertes: Annik Keoseyan, építész és várostervező, Mexikóváros, Mexikó

A Fő kategória díjazottjait novemberben hirdetik ki a Velencei Építészeti Biennálén
A Fő kategória nyertes projektjeit és alkotóit egy hibrid rendezvényen hirdetik majd ki a Velencei Építészeti Biennálén, 2021. novemberében. Ez nem csupán egy ünnepi díjátadó lesz, de a fenntartható építészet jelentős eseménye. „Ez egy hosszú hétvége lesz, amin összejövünk, hogy a fenntarthatóság különböző dimenzióiról beszéljünk" – mondja Hashim Sarkis, a Global LafargeHolcim Awards 2021 zsűrijének elnöke és a Velencei Építészeti Biennálé kurátora. Ezen az eseményen mutatják majd be a fő kategória 33 nyertes projektjét és tervezőit. 

Bioremediációs csempék víztisztításhoz A bordázott csempe mikroalga-bioremediációt alkalmaz a szennyezett víz tisztítására. Nyertes: Shneel Malik, építész és biodizájn kutató, Bio-Integrated Design Lab, Bartlett School of Architecture, UCL, London, Egyesült Királyság

A díjazottak regionális bontásban megtalálhatók itt
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Feléled a Cukorgyár

Feléled a Cukorgyár

A CHYBIK + KRISTOF és a SKANSKA fenntartható városfejlesztési projektje Prágában.

Fenntartható építészet és emberi jóllét

Fenntartható építészet és emberi jóllét

Folytatódik a Beszélő építészet, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda podcastja.

Hirdetés