A megoldás az ötszázalékos áfa hosszú távú bevezetése lenne.

Jó irány az ötszázalékos lakásáfa, de nem ideiglenesen, hanem hosszabb időszakra kellene alkalmazni – mondja a hazai ingatlanpiac meghatározó szereplője, a Cordia igazgatósági elnöke, Földi Tibor.

Az idei első három negyedévében folytatódott a használatba vett új otthonok számának növekedése, valamint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások számának csökkenése. A január-szeptemberi időszakban közel 13 ezer új lakás épült országszerte, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban, miközben Budapesten négy százalékot meghaladó csökkenés történt. Országosan a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 százalékkal esett vissza.

A Cordia egyik legújabb fejlesztése, a Grand Corvin 2 látványterve – Forrás: Futureal

„A csökkentett áfa újbóli bevezetése és az általános forgalmi adó visszaigényelhetősége új lendületet ad a lakásépítési szektornak, így áttételesen a nemzetgazdaság egésze szempontjából is kedvező hatású – kommentálta a KSH csütörtökön megjelent gyorstájékoztatójának adatait Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke. –

A gazdaság, a lakáspiac, az építőipar és a lakásállomány szempontjából is óriási szükség van az ötszázalékos áfakulcsra, ám ezt véleményünk szerint nem ideiglenesen, hanem hosszú távon kellene alkalmazni.”

„A viszonylag rövid időszakra történő bevezetés miatt a kivitelezési kapacitások iránt újra felerősödő verseny a kivitelezési költségek, ezáltal a lakásárak további emelkedését eredményezheti. Ezzel szemben az alacsonyabb adóteher hosszú távú alkalmazása nem járna a költségvetés egyenlegének romlásával, hiszen amikor 2016-ban bevezették az ötszázalékos áfát, a lakásfejlesztések volumenének jelentős növekedéséből és ennek közvetett hatásaiból származó adóbevételi többlet ellensúlyozta az áfakulcs csökkentéséből származó kiesést” – fogalmazott Földi Tibor.

A két évtizedes múlttal rendelkező Cordia a közép- és kelet-európai régió egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és befektető vállalatcsoportja; erős a jelenléte Magyarország, Lengyelország és Románia újlakás-kínálati piacain, továbbá egy pilot projekttel Spanyolországban is jelen van. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A WING lett a legjobb magyarországi fejlesztő

A WING lett a legjobb magyarországi fejlesztő

A Real Estate Awardson a WING nyerte a „Legjobb fejlesztő Magyarországon” és a „Legjobb irodafejlesztő Magyarországon” díjakat.

Elindította szállodai üzletágát a WING

Elindította szállodai üzletágát a WING

A vállalat egyedülálló módon az ingatlanpiac minden szegmensében jelen van.

Átadták a Kapás 21 társasházat

Átadták a Kapás 21 társasházat

Az épületet az FBIS Építészműterem, míg a lobbyt az S39 Hybrid Design stúdió tervezte.

Hirdetés