Hirdetés

A megoldás az ötszázalékos áfa hosszú távú bevezetése lenne.

Jó irány az ötszázalékos lakásáfa, de nem ideiglenesen, hanem hosszabb időszakra kellene alkalmazni – mondja a hazai ingatlanpiac meghatározó szereplője, a Cordia igazgatósági elnöke, Földi Tibor.

Az idei első három negyedévében folytatódott a használatba vett új otthonok számának növekedése, valamint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások számának csökkenése. A január-szeptemberi időszakban közel 13 ezer új lakás épült országszerte, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban, miközben Budapesten négy százalékot meghaladó csökkenés történt. Országosan a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 százalékkal esett vissza.

A Cordia egyik legújabb fejlesztése, a Grand Corvin 2 látványterve – Forrás: Futureal

„A csökkentett áfa újbóli bevezetése és az általános forgalmi adó visszaigényelhetősége új lendületet ad a lakásépítési szektornak, így áttételesen a nemzetgazdaság egésze szempontjából is kedvező hatású – kommentálta a KSH csütörtökön megjelent gyorstájékoztatójának adatait Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke. –

A gazdaság, a lakáspiac, az építőipar és a lakásállomány szempontjából is óriási szükség van az ötszázalékos áfakulcsra, ám ezt véleményünk szerint nem ideiglenesen, hanem hosszú távon kellene alkalmazni.”

„A viszonylag rövid időszakra történő bevezetés miatt a kivitelezési kapacitások iránt újra felerősödő verseny a kivitelezési költségek, ezáltal a lakásárak további emelkedését eredményezheti. Ezzel szemben az alacsonyabb adóteher hosszú távú alkalmazása nem járna a költségvetés egyenlegének romlásával, hiszen amikor 2016-ban bevezették az ötszázalékos áfát, a lakásfejlesztések volumenének jelentős növekedéséből és ennek közvetett hatásaiból származó adóbevételi többlet ellensúlyozta az áfakulcs csökkentéséből származó kiesést” – fogalmazott Földi Tibor.

A két évtizedes múlttal rendelkező Cordia a közép- és kelet-európai régió egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és befektető vállalatcsoportja; erős a jelenléte Magyarország, Lengyelország és Románia újlakás-kínálati piacain, továbbá egy pilot projekttel Spanyolországban is jelen van. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

339 ezer forint az átlagos panel négyzetméterár

339 ezer forint az átlagos panel négyzetméterár

Az ország legszegényebb részein mindössze százezer forint, Budán 600-650 ezer a négyzetméterár.

Budapest leghosszabb parkja mellett épülnek otthonok

Budapest leghosszabb parkja mellett épülnek otthonok

Egy 23 kilométer hosszú zöld folyosó egyik szakaszán épül a Thermal Zugló.

Íme, ki és mire igényelhet felújítási támogatást

Íme, ki és mire igényelhet felújítási támogatást

Teaser: a külföldi tb-jogviszonyt is elfogadják hozzá.

Hirdetés