A 4N Építésziroda megosztott III. díjban részesült munkáját rendhagyó szöveggel ismerhetik meg, mellyel átélhetjük egy ilyen jelentős műemlék köré szerveződő nagy pályázat kihívásait, tervezési folyamatát. „ Aki érti, érti, aki nem az, nem…"

Zsámbék. Szeretjük. Úgy is, ahogy van. Megjelent a Pályázat. Izgalom. Kivegyük? Építészek vagyunk. Ez (lenne) a dolgunk. Nagyon kevés az idő. Nagyon nem jó. Szinte lehetetlen. Szavazzunk. Sör. Szavazunk. Akarjuk. Nézzük meg. Kimegyünk a helyszínre. Fenséges. Kínos. Egyszerre. De érdekel minket. Nagyon. Szeretnénk foglalkozni vele. Szeretnénk gondolkodni róla. Meg is születik a terv fejben, már ott a helyszínen, máshogy nem lehet. Akkor kivesszük. Bírálóbizottság. Hm. Igazából mindegy. Lelkesedünk. Műemléki dokumentáció, hatástanulmány. 1000 oldal. Átlapozom. Sok. Igazából mindegy. Tervezési program. Sok, bonyolult, túlzó. Megosztó lesz. A tervpályázati kiírás szerint: „Az ikonikus épületegyüttes megújításának általános célja elsősorban turisztikai jellegű.” Hoppá. Ebből veszekedés lesz. Legalább három különféle elsődleges cél. Mit akarnak? Templomot, kolostort, meg látogatóközpontot, szelfipontot, meg sok turistát akarnak. Nagy vita lesz, indulatokkal teli, személyeskedésekkel, sértésekkel, akárki nyer, akármit rajzol. 26 darab látványtervet is kérnek. 26-ot. Nagyon sok. 
 


A másik oldalon: 7 M, 1,5 M. Nagyon kevés. Nem hiszem el, hogy megint egy pályázat, ami….és pont Zsámbékon! Kell ez nekünk? Szavazzunk. Szavazunk. Kell. Érteni véljük a kiírói szándékot…rendben, fontos műemlék rendben…. de mit látnánk itt MI szívesen? Csak ez érdekel minket. Hogyan nézhet ki ez a terület a beavatkozást követően. Mi a templom településsel való kapcsolata? Hogyan lehet ide eljutni? Milyen útvonalon lehet ide eljutni? Közben mit érdemes megnézni? Milyen látvány fogad a templomdombon? Hogyan irányítom a látogatókat? Mit nézzenek meg? Milyen sorrendben? MIT kell feltétlenül látniuk, és mit HONNAN kell látniuk? Hogyan lesz élményszerű a látogatás? Mitől fogja megérezni a középkori aurát és az épület kulturális jelentőségét a látogató? Hogyan tarthatjuk meg, hogy a helyiek továbbra is magukénak érezhessék? Hogy tarthatóak meg a hagyományos szabadtéri események, koncertek a beavatkozás után is?

Hogy tarthatjuk meg a helyiek kötődését a templomhoz? Hogy marad szakrális és profán is egyszerre a tér? Mit mondunk, miért érdemes majd valakinek idejönni akár a világ túlsó pontjáról is? 

A közvetlen környezet – utak, járdák, parkolók, zöldfelületek, térvilágítás, info táblák, teraszok, stb. hogyan tud 21. századi színvonalon, a hely szellemiségéhez méltó színvonalon megújulni? EZ érdekel. 

Közben változik a beadási határidő. Hirtelen nagyon sok idő lett. Ez se jó;) A díj nem változik…. Igazából mindegy, eldöntöttük már, hogy csináljuk. A kérdések megvannak, kezdjünk hozzá… Premontreiek. 900 év. Sűrű, szépségekkel és tragédiákkal teli történet. Középkor. 13. század. Nem ismerjük. Utána kell nézni. Mélyre ásva. Meg kell tanulni. Smaragd, Aynard, premonteriek, tatárok, tűz, bencések, törökök, földrengés, Feszl, Klösz, Lux, Möller, Guzsik, stb. Youtube, konferencia, 2021. 8 óra 47 perc. Holnapy Dénes, Valter Ilona, Szőke Balázs, Královánszky Péter. Megtanultuk, amit lehetett, mindent értünk. Műemlékes is kell. Egyet ismerek személyesen, barátom is. Felhívom. Kedves. De ha bármit is építünk ODA, nem vállalja. Megértem. A gyerekek jól vannak. A következő öt ismeretlen nem ér rá, nem vállalja, nem akar EZZEL foglalkozni. Tudják, hogy megosztó, szakmailag rizikós. Új esély: László. Felhívom. Nagyon kedves. Elmondom mit szeretnénk. Érti. AKKOR is vállalja. Eljön hozzánk. Szeretjük. Támogat bennünket, „ifjúságot”. Mesél: Puskás Imre, Faro, Rácz Miklós, Szekér György, elméleti rekonstrukció, Hauszmann program, Archeon, Drezda, Varsó, Berlin, Potzdam, Diósgyőr/Füzér – hah. Igazából mindegy.
 


A terv fejben már megszületett, hozzá kell válogatni az igazolásokat. So it goes… (KV). Látványtervező is kell. Aki Jó. És nem kér sokat. Felhívom, sok. Nem. Másik kell. Felhívom. Sok. Sajnos, nem. (x3) Profi látványterv nélkül nem érdemes (dehogynem). Ismer valaki valakit? Talán Ő. Ismerős ismerőse. Rendben, egy próbát megér. Felhívom. Sok, ennyiért nem megy, de ha a feléért esetleg…. elvállalja. Hálásak vagyunk, örülünk, ő is megszállott, mint mi. Megköszönjük neki. Megmenekültünk. Dolgozhatunk tovább. 
 


Nézzük: kinek készül a beruházás? A Premontreieknek. Akkor 13. század. Úgy, ahogy elődeik akarták, ahogy ők építették. Ez az övék volt, most meg megint az övék lesz, nekik készül. Templom vissza, elfogadjuk, rendben. Részletek majd később. 3d modellt építünk, nem könnyű. A kollegák mindent beletesznek, kitárják szívüket, lelküket adják. Napokig készül a rózsaablak modell. Ezt a munkát senki nem fogja látni, értékelni, és csak kevesen érteni. De mi értjük és tudjuk, hogy ide ez a hozzáállás kell. Elégedettek vagyunk, a modellünk tökéletes. Inspiráljuk egymást. Beindulunk. Lelkesedünk, lelkesítünk, inspiráljuk egymást. A templomban gyönyörű belső tér alakul ki, visszafogottság, emelkedettség, sokrétűen használható funkció. Műemlékes részletek ráérnek, majd KÉSŐBB. Lesz rá szakértő elég. Szőke B. megmutatta, hogy nézett ki. Olyan lesz. Kolostor. Forma a régi, funkció a tervezési program szerint, részben új. A lényeg megvan. Kis csavar a kolostor kerengővel, egy oszlopsor a tér felé, nyitottság, elfogadás, jelképes üzenet. Reméljük érteni fogják. A programnak mindenben megfelelünk. Az „új” tömeget gyorsan megszokjuk. Az esztétika rendben van. Nem hittük, az elején, de MŰKÖDIK. De tér kell elé, amekkora csak lehet.

A templom ikonikus főhomlokzata, amit mindenki ismer. Ezt akarja mindenki látni, átérezni, megélni. Legyen levegő előtte. Legyen jól látható, egyben érzékelhető. Legyen körüljárható. Tudjunk elmerengeni, és ha akarjuk, csak messziről, csendben, ülve csodálni.

Legyen jól fotózható.  Kiírási szempont. Szóval kell egy pavilon. Egy kis pavilon, aminek a tetejéről a legjobb fotó készíthető, és ahol védetten tudunk félrevonulni, szemlélődni, megpihenni. Akár órákig. A látvány innen a legszebb. Megéri. Megosztó lesz. Biztos. A kis pavilon kortárs modern kell legyen, és nagyon más kell legyen. Ausztriában simán elmenne, nálunk majd jönnek a településképpel, meg a falusias környezettel, illeszkedéssel. Mindegy. Kell és kész, kívánja a terv, szükség van rá. Jó lett! Tetszik nekünk, megerősítést nyert, fontos eleme a koncepciónak. Immár elengedhetetlen. 
 


Látogatóközpont. Hatalmas program, nagy alapterület igény, szétfeszíti a telek határait. Egy 21. századi múzeum kell ide. Ami jó. Ha a látogatóközpont kicsi, vagy unalmas/érdektelen, vagy nem megfelelő, nem lesz sok turista. Nem lehet a templom és kolostor épületegyüttessel együtt. Külön kell tenni. Ez biztos. Nem látszódhat. Nem konkurálhat. Bele kell simulnia a tájba. Hova rejtsük? Egy hely van, a templom mögötti zöldterület. Az ALÁ. A gyakran használt szabadtér megmarad a tetején. Mindössze két-, alárendelt homlokzat. A látogatóközpont homlokzata nem is homlokzat, csak egy gesztus, egy ritmus. Egy oszlopsor. Letisztult egyszerűség. Nincs máz, semmi tömeg és formalizálás. Chipperfield. Kacsintás. Konferenciaterem, rálátással kell legyen a templomra. Felnyitjuk a terepet. Pipa. Kiállítótér. Komolyan vesszük. Megtervezzük az installációkat, falakat, látványokat, 3d-ben. A gyerekekre is gondolunk. Témába illő játékokat, aktivitást igénylő játékos ismeretterjesztést kínálunk nekik. ŐK a beruházás sikerének zálogai. Megtervezzük a feliratokat, a piktogramokat. Meghatározott útvonalon mozgatjuk a látogatókat: hívőket, turistákat, koncertre járókat, konferenciára érkezőket, kiállítás érdeklődőket. Élményeztetjük őket. Kint is és bent is. 
 


Aki akar egy napot is eltölthet itt, van mit nézni, van háttér, van tér, van kávé, van nyírt gyep, van járda, van parkoló, van infotábla, van kultúra, van méltó, európai, kultrált környezet. Kilépünk a feladat keretei közül. Tágabb, település szintű kapcsolódásokat, összefüggéseket keresünk, komplex rendszert állítunk fel. Közlekedést tervezünk, temető bejáratot tervezünk, környezetbarát turistabuszjáratot tervezünk, buszmegállókat tervezünk, környezetet rendezünk, autós, biciklis, gyalogos megközelítéseket, sétaútvonalakat modellezünk. Megtervezzük az összes zsámbéki látnivaló infografikáját. Csak úgy. Uraljuk a tervet. Szeretjük a tervet. Minden kiírási paraméternek megfelelünk. Kész. Szerintünk működik, ez kell ide. Jól működne…
 

Tervező: 4N Építésziroda Kft., Tóth Csaba és Schadl Zoltán
Vezető építész tervező: Tóth Csaba
Építész munkatársak: Fedor Lukács, Kukolya Blanka, Garai Kata, Geönczeöl Anna, Nguyen Hoan Péter, Hinterauer Márk
Műemléki szakértő: Benyó László
Látványtervező: Pribil Ádám

 


További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az RTL új stúdió épületét a WORKUP kivitelezi (X)

Az RTL új stúdió épületét a WORKUP kivitelezi (X)

A piacvezető médium új székhelyét a WING tulajdonában lévő Liget Centerben és a hozzá tartozó Auditóriumban alakítják ki.

Bensőséges „Orangerie”

Bensőséges „Orangerie”

A dmb műterem terve megvételben részesült a Debreceni Egyetem UniGreen Hotel innovációs oktatószálloda, tankonyha és tanétterem tervpályázatán.

Nyolc díjazott a 20. Arany Rajzszög pályázaton

Nyolc díjazott a 20. Arany Rajzszög pályázaton

A pályázatra beérkező valamennyi grafikai mű november 2-ig díjmentes tárlaton látható a MOME Ground kiállítótermében.

Hirdetés