A Moholymotion című rövid animáció a Moholy-Nagy 125 eseménysorozat részeként készült el, és a világhírű magyar alkotó életútját mutatja be 125 másodpercben.

Alkalmazott animációs filmek kategóriában versenyez az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) megbízásából készült Moholymotion című rövidfilm, amely az egyetem névadójának, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára készült.

Szintén a megemlékezés keretében készült és már a Spotify-on is elérhető a hatrészes Moholy-Nagy 125 podcast-sorozat, melyben olyan világhírű szakemberek szólalnak meg, mint Guy Julier és Ulrich Weinberg - áll a közleményben.

MOHOLYMOTION

2020. július 20-án ünnepeltük a MOME névadója, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulóját. A Moholymotion című rövid animáció a Moholy-Nagy 125 eseménysorozat részeként készült el, és a világhírű magyar alkotó életútját mutatja be 125 másodpercben. A kisfilm a tavalyi kampány keretében a Balassi Intézet nemzetközi hálózatának köszönhetően a világ számos pontjára eljutott.

A filmet a MOME alumni alkotócsoport, a Hen animációs stúdió - Darabos Éva, Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili - készítette, producerek: Fülöp József, dr. Kollarik Tamás. Kreatív producerek, forgatókönyvírók: dr. Vincze Zsuzsanna, Szabó Viktória. A koncepciót a MOME közösség Falvai Györgyi és Csányi Dóra vezetésével tervezte, fejlesztette.

Kollarik Tamás producer elmondta: „Hatalmas siker, hogy a világ talán legjelentősebb animációs seregszemléjén versenybe kerül Moholy-Nagy Lászlóról készült filmünk, de még nagyobb siker, hogy rengeteg helyre, számtalan nézőhöz jutottak el Moholy-Nagy életművéről készült tartalmaink: a riportok, a dokumentumfilm és az animációs film is. Az online forgalmazáson túl országos televíziós csatornák vetítették a tartalmakat, de a mozikban, sőt a CineFest Miskolc Nemzetközi Filmszemlén is szerepet kapott.”

A video magyar és angol verzióban is megtekinthető a Moholy-Nagy 125 esemény átfogó microsite-ján.

MOHOLY-NAGY 125 PODCAST SOROZAT

Már a Spotify-on is elérhető az a hatrészes podcast, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív média csapata a Moholy-Nagy 125 megemlékezés-sorozat keretében készített egyetemi, valamint hazai és külföldi szakemberek bevonásával. A Knowledge in Motion - A művészeti és design oktatás jövője, a jövő művésze adásai mostantól több platformon is hallgathatók.

A hatrészes podcast sorozat elsősorban Moholy-Nagy László művészi és oktatási módszertanának ma is érvényes gondolkodásmódját dolgozza fel. A podcast olyan témákat jár körbe, mint a felsőoktatás és a tudás szerepe napjainkban és a következő évtizedben, szól az egyetem utáni kutatási és karrier lehetőségekről, az állami szerepvállalásról a művészetfinanszírozásban, a szociális design feladatairól, a szellemi tulajdon kérdéseiről.

A sorozat célja, hogy az egyetem bekapcsolódhasson abba a nemzetközi diskurzusba, amely a művészeti oktatás jövőjéről, a design szerepéről és az innováció felelős használatáról szól.

A Moholy-Nagy 125 podcast itt érhető el!

Spotify: Knowledge in Motion

BŐVEBBEN A PODCAST SOROZATRÓL

Az első adásban a jövő oktatásának lehetőségeiről beszélget Professor Ulrich Weinberg, a Hasso Plattner Institut School of Design Thinking igazgatójával Fülöp József rektor. Olyan aktuális kérdésekre keresik a választ, mint például mit jelent a tudás, a 21. század harmadik évtizedében? Melyek azok a megszerezhető, vagy fejleszthető képességek, melyek elengedhetetlenek a 21. századi ember számára?

A második podcastban Szentpéteri Márton, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárának beszélgetőpartnere Guy Julier, az Aalto Egyetem Design Tanszékének professzora, számos szakkönyv, többek közt az immár három kiadást megélt The Culture of Design szerzője. A beszélgetés témája az, hogy hol tart ma design kultúra kutatás, milyen változásokon ment keresztül a design történet tudományos feldolgozása, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a jövő design kultúrájának a poszt-humán korban?

A Road to Hollywood - Magyarok az újvilágban című adásban Csupó Gábor Emmy-díjas magyar-amerikai filmrendezővel, producerrel dr. Kollarik Tamás beszélget. 

Ezt követi egy kerekasztal-beszélgetés A szellemi alkotások joga a 21. századi művészeti felsőoktatásban címmel. A résztvevők dr. Legeza Dénes, Főosztályvezető Tájékoztatási és Innovációtámogatási Főosztály, dr. Grad-Gyenge Anikó, jogász, egyetemi docens, a BME-GTK innovációs dékánhelyettese, és dr. Takó Sándor, producer, filmrendező, jogász, egyetemi oktató. Kiindulópontként Moholy-Nagy László szellemi és technikai újító tevékenységéről is szó esik. A podcastban például olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy mit jelent a 21. századi oktatásban a szerzői jog, vagy hogy mit jelent a Creative Commons / szabad licenszek használata, és milyen következményei vannak, ha ezeket használják az alkotók?

Mi van az egyetem után? címmel hallhatunk művészetmenedzsmentről, MMA Alkotói Ösztöndíjról, Mecenatúráról és a Filmintézet inkubációs lehetőségeiről. Dr. Kucsera Tamás Gergellyel, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárával és dr. Kollarik Tamással, Magyar Filmdíjas, Bánffy Miklós-díjas filmes szakemberrel dr. Vincze Zsuzsanna, a MOME munkatársa beszélget.

Az utolsó podcast fókuszában a kísérleti film áll: annak történeti hátteréről, aktuális helyzetéről, valamint a filmes képzések jövőjéről beszélget Lichter Péter, filmrendező, filmesztéta, tanár, Veres Bálint esztéta, a MOME Egyetem DLA programjának vezetője, valamint Szabó Viktória, a MOME munkatársa. A beszélgetés  során olyan kérdésekre keresik a választ, mint: mi a szerepe az analóg technikának a kortárs kísérleti filmekben, hogyan jutnak el ezek az alkotások a közönséghez és milyen kihívásokkal néznek szembe a filmszakok oktatói a 21.században.

Közlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor Budapest egy búra alatt rendezkedett be a túlélésre

Amikor Budapest egy búra alatt rendezkedett be a túlélésre

Szeptemberi tematikánk kapcsán újra megosztjuk a Műanyag égbolt című animációs nagyjátékfilm látványvilágát boncolgató cikkünket

A METU képviseli hazánkat a Helsinki Design Héten

A METU képviseli hazánkat a Helsinki Design Héten

A Helsinki Design Hét (szeptember 8-17.) a legnagyobb tervező és építészeti fesztivál az északi országokban

„A science fictionben mindig a fiction győz”

„A science fictionben mindig a fiction győz”

A Műanyag égbolt alkotóival beszélgettünk

Hirdetés