Lovrity Anna Katalin kiállítása a K11 LABOR-ban.

Lovrity Anna Katalin a kollázstechnika sajátosságait alkalmazva teremt egy olyan egyedi vizuális világot, amely az animációs rövidfilmjeitől az illusztrációin át az általa társalapított Kirakós Budapest és What the Rug márkák termékeiig végigkövethető munkáin. Alkotásaiból november 18-án a K11 LABOR-ban nyílik kiállítás.
 


Lovrity Anna Katalin animációs filmrendező és illusztrátor a festészet felől érkezett a mozgókép világába, így az animációs filmekre általában jellemző rajzosság és karakterfókusz helyett az ő munkáit sokkal inkább a foltok, az élénk színek, és az ezekből alkotott lírai tájképek dominálják. Vizuális nyelvét ez teszi egyedivé, egyúttal ez az, ami újra és újra kihívás elé állítja őt alkotás közben.

Hogyan lehet a homogén felületeket mozgásba hozni? Mi az a minimum rajzolt részlet, amely a befogadó számára szükséges a karakterek és tárgyak megértéséhez? Miként válhat ez az ábrázolásmód univerzálissá és használhatóvá egyéb, nem mozgóképes vizuális műfajokban és a design területén?


Lovrity Anna Katalin ebben a különleges vizuális univerzumban a színeket a valós látványtól eltávolodva és többnyire szimbolikus jelentések nélkül, a képen belüli színviszonyok alapján határozza meg, hasonlóan, mint ahogyan Henri Matisse és a fauve-ok tették, akik a háromdimenziós ábrázolással együtt felszámolták a realisztikus színhasználatot is a 20. század elején.

Képei és filmjelenetei emellett a kollázstechnika sajátosságait is hordozzák: már elég kettő-három papírkivágatot idéző forma ahhoz, hogy a sokszögek absztrakt emberi alakokat, csendéleteket vagy életképeket alkossanak.
 


A K11 LABOR kiállításán az animációs filmrendező 2017-ben bemutatott Vulkánsziget című rövidfilmjével, az egyedi vizuális nyelvvel létrehozott tájakat és lényeket bemutató illusztrációkkal, illetve az illusztrációs stílust hordozó tárgyakkal, a Lovrity Anna Katalin által társalapított Kirakós Budapest és what the rug márkák termékeivel is találkozhatunk.
 

 

Az elveszett fagyigombóc
Megnyitó:
November 18.
Időpont: November 19. - December 4. között
Helyszín: K11 LABOR
Facebook-esemény

November 18-án a megnyitó után az Országos Rajzfilmünnep programsorozatához kapcsolódva 20:30-tól kortárs magyar stúdiók animációs rövidfilmjeit vetítjük a K11-ben.  

November 19-én Lovrity Anna Katalin és Rubi Anna alsó tagozatosok számára tart workshopot Mesetánc a dzsungel állataival címen.
Facebook-esemény

November 25-én a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából animációs filmvetítés és szakmai beszélgetés lesz a K11-ben. Az eseményen meghívott előadók (Ábrai Hermelin, Bartal Dóra, Gyenge Zsolt, Lovrity Anna Katalin) osztják meg gondolataikat az erőszakot tematizáló animációk történetéről, ábrázolásmódjairól és társadalomban betöltött lehetséges szerepükről.
Facebook-esemény


 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közös forrás_2 - Identitás-kísérletek

Közös forrás_2 - Identitás-kísérletek

A KÉK Építészet és nemzet programsorozatának második eseménye

Ismeretlen IPARTERV / Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970

Ismeretlen IPARTERV / Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970

A MÉM MDK kiállítása új kiállítóhelyén, a Műhelytérben

A tó súlya

A tó súlya

Györbíró Csenge és Haniko kiállítása

Hirdetés