Az egy hetes tábor alatt a hallgatók a „learning by doing”, azaz csinálva tanulás módszertanát is megtapasztalhatták.

Véget ért a Hello Wood építészeti alkotófesztiváljainak argentin kiadása. A negyedik alkalommal megrendezett Hello Wood Argentinát nem kell bemutatni azoknak, akik követik a már tíz éve működő építésziroda tevékenységét: az oktatási platformként induló, ma már építészeti stúdióként is tevékenykedő Hello Wood 2017-ben indította el nemzetközi alkotótáborát Argentínában.

A dél-amerikai tábor helyi partnerek, a MANDARINA design ügynökség és a TACADI építésziroda, azaz Bea Palacio, Mercedes Palacio, Jerónimo Fanelli és Marcos Llerena szervezésében valósul meg. A Buenos Airestől 160 kilométerre fekvő Ceibasban

az egyhetes tábor alatt a hallgatók nemcsak egy intenzív közösségi élményt, hanem a „learning by doing”, azaz csinálva tanulás módszertanát is megtapasztalhatták.

A hét során 11 installáció készült az Argentínából, Brazíliából, Hollandiából, Paraguayból és Uruguayból érkező oktatók vezetésével. Az idei tábor témája a Superposición, azaz Átfedések volt. A koncepciók, anyagok és tapasztalatok átfedése a Hello Wood alapvető részét képezi, hiszen a program egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző szakmai és kulturális háttérrel rendelkező építész generációk az építésen keresztül kapcsolódjanak, a tudáscsere és innovatív gondolkodás eszközeivel.

A Hello Wood Argentina 2020-as projektjei

Jenga

Csapatvezetők: Equipo de Arquitectura (Horacio Cherniavsky, Viviana Pozzoli, Roque Fanego)

A Jenga egy olyan funkcionális installáció, amely színházi előadások, koncertek vagy egyéb szabadtéri programok színtereként szolgálhat. A projekt érdekessége, hogy az összes rendelkezésre álló anyagot (324 darab léc, 24 OSB tábla) felhasználta a csapat vágás vagy egyéb módosítás nélkül.

Palimpsesto

Csapatvezetők: MASA (Martin Pronczuk, Santiago Saettone) + Anibal Bizzotto
„Újra teleírt pergamen” – ezt jelenti az uruguay-i és argentin kollaborációból létrejövő projekt neve. A kilátótoronyban több szint, emelet épült, amelyeken feljutás közben a látogató megpihenhet, közelebbről szemügyre veheti az anyagot és a struktúrát. A sikeres mászást a 360 fokos kilátás koronázza meg, ez fogadja a látogatót a csúcsra érve.

Interfaz

Csapatvezetők: 2001 Estudio (Damián E. Basalo, Emiliano González, Ignacio Tau)
Az Interfaz installációt egészben vizsgálva egy felhőt látunk, mikroszinten viszont nem a vízgőzre jellemző könnyedséget érzékeljük, hanem kockák halmazát. A kétféle nézőpont jelenti az átfedést, az első kontextusbeli hivatkozás, a második pedig a megvalósítás eszköze.

Chispa

Csapatvezetők: Paschetta + Cavallero Arquitectos (Leticia Paschetta, José Cavallero)
Azt gondolnánk, hogy a tűz és a fa nem fér össze egy építészeti alkotásban, de az argentin iroda játékos projektje összehozza a két elemet.

Carpa Itinerante

Csapatvezetők: Huarte Pugliese Arquitectos (Gabriel Huarte, Fabrizio Pugliese)
A 11 méter széles installáció könnyen szállítható, felépíthető és szétszerelhető. Tökéletes közösségi helyszín vásárokhoz, koncertekhez vagy csak egy jó beszélgetéshez.

Cubo3

Csapatvezető: Ate Estudio (Fernando Álvarez De Toledo)
A Cubo3  a szobrászat és az építészet határán mozgó,  három egymásra épülő kockából álló installáció. Az egyes kockákban különböző életterek találhatóak, amelyeket a látogató definiál használat közben.

K-Áureo

Csapatvezetők: Ralph Tomas Bravo Nieto + Ramiro Gutierrez Corvalan
A projekt kiindulópontja az aranymetszés, a csapat ennek mentén vizsgálta az installáció egésze és részei közötti átfedéseket és kapcsolatotokat. Annak ellenére, hogy kísérleti projekt, az installáció szintén könnyen szétbontható, szállítható és újra összeszerelhető.

Benching

Csapatvezető: Nasepop (Daniel Stroomer)
A “benching” kifejezés eredetileg azt jelenti, hogy a vasútállomáson egy padon ülve az elhaladó vonatok oldalára festett graffitiket vizsgáljuk. A Hello Wood Argentina táborban megszületett projekt célja, hogy társas helyzeteket hozzon létre: a padra le lehet ülni egyedül is, magas falakkal elszigetelve a többiektől, de akár párban vagy csoportban is használatba vehető.

Ginga

Csapatvezetők: Giovanna Taques, Guilherme Schmitt, Victor Escorsin
A Ginga egy színpad, amely a Hello Wood gazdag kulturális és szakmai háttérrel rendelkező résztvevőit invitálja eszmecserére.

Vintersol

Csapatvezetők: Agustina Alaines, Max Gabriel Pinto
A sálra emlékeztető installáció a szövet lágyan hullámzó mozgását imitálja. A 30 méter hosszú sál 4x4 centiméteres kockákból épül fel, amelyek egyedi kapcsolódási pontjuk által lehetőséget adnak a hajlításra, izgalmas felületek kialakítására.

Eco-sistema (Proyecto Satélite)

Workshop vezetők: Ibarra + Carro (Ramiro Carro, Lucas Yael Ibarra)

Az Eco-sistema projekt a táborban pop-up struktúraként jelent meg, feladata az, hogy visszatükrözze a neki életet adó tájat és a közösséget. Nyitott és rugalmas rendszer, amely rátelepedett a meglévő erdőre, hogy együtt egy új valóságot határozzanak meg.

Forrás: Hello Wood
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Háromnapos házépítés harminc másodpercben

Háromnapos házépítés harminc másodpercben

Hogyan állt össze a Hello Wood Kabinjáka a MaxCity-ben?

Próbáld ki a Hello Wood díjnyertes kisházát a MaxCityben!

Próbáld ki a Hello Wood díjnyertes kisházát a MaxCityben!

A Kabinka tökéletes home office hub a kert végébe, amit most a maga valóságában is kipróbálhatsz az ország legnagyobb lakberendezési bevásárlóközpontjában.

Design 2020: Hello Wood Kabinka és Workstation Kabin

Design 2020: Hello Wood Kabinka és Workstation Kabin

Nagyon kedveltük idén a Hello Wood kisházait is, amiknek a koronavírus-járvány egy extra létjogosultságot is adott.

Hirdetés